IOK G-trofee

Provincie Antwerpen laat sporters met een handicap cyclocrossen

De provincie Antwerpen zet 100% in op G-sport, sport voor personen met een handicap. Want ook met een handicap verdien je alle kansen om te bewegen en te sporten. Tijdens het cyclocross-seizoen van 2016-2017 pakt de provincie Antwerpen voor het tweede jaar op rij uit met een absolute primeur. Tijdens 8 cyclocrosswedstrijden krijgen cyclocrossers met een handicap de unieke kans om op het parcours van de echte profs deel te nemen aan het cyclocrosscriterium de ‘IOK G-trofee’. Een onvergetelijke ervaring voor de G-crossers maar eveneens voor iedereen die G-sport een warm hart toedraagt.

Volgende crossen maken deel uit van dit criterium:

 • 22 oktober 2016: Distrilog Niels Albert CX in De Schorre in Boom
 • 11 november 2016: SOUDAL Jaarmarktcross in Niel
 • 4 december 2016: Zilvermeercross in Mol
 • 10 december 2016: Noordvlees Van Gool cyclocross in Essen
 • 17 december: 2016: Scheldecross in Antwerpen
 • 4 februari 2017: Krawatencross in Lille
 • 5 februari 2017: Superprestige Cyclocross in Hoogstraten
 • 19 februari 2017: Sluitingsprijs in Oostmalle

Terugblik Distrilog Niels Albert CX

51 personen namen deel aan de Distrilog Niels Albert CX, de eerste manche van het G-criterium. Daar startten de G-crossers om 14 uur aan hun wedstrijd. Een hoop wilskracht en de ambitie om met de gele trui (voor de heren), de roze trui (voor de dames) of de witte trui (voor de -16-jarigen) naar huis te gaan, bracht hen over de finish. Joannathan Duinkerke, Silke Bastiaensen en Jarno Govaere namen de leiderstrui in ontvangst. Elke deelnemer voelde zich echter een winnaar. Iedereen mocht immers het podium op. Als kers op de taart ontvingen alle G-crossers ook een gepersonaliseerde medaille en een oorverdovend applaus van het publiek. De medailles werden geschonken door titelpartner van het G-criterium IOK en IOK Afvalbeheer.
De foto’s van de wedstrijd kun je terugvinden op de Flickr-pagina van de provincie Antwerpen.

Terugblik Soudal Jaarmarktcross

Op de ‘SOUDAL Jaarmarktcross in Niel’ leverden alle 41 deelnemers fantastische prestaties bij een aangenaam herfstzonnetje. Drie G-crossers konden stunten en kwamen als winnaar uit de bus: Lars De Jong bij de heren, Silke Bastiaensens bij de dames en Jarno Govaere bij de -16-jarigen.

Terugblik Denicol Zilvermeercross op zondag in Mol

Het was erg koud tijdens de Denicol Zilvermeercross in Mol, maar gelukkig was de zon van de partij. Die gaf de nodige energie aan de 49 G-cyclocrossers die aanwezig waren. Het werd vooral bij de heren een spannende strijd. Lars De Jong en Jonathan Duinkerke, de twee heren die bovenaan het klassement staan, zijn volgens de menigte aan elkaar gewaagd. Joannathan was dit keer echter sterker dan Lars. Hij kwam als eerste over de finish en nam opnieuw de leiderstrui in ontvangst. Bij de dames was Silke Bastiaensen opnieuw een maat te sterk voor haar tegenstanders. Met de overwinning op de Denicol Zilvermeercross, pakt ze haar derde overwinning op rij. Bij de -16-jarigen ging Jarno Govaere voor derde keer op rij met de overwinning aan de haal. Hij vergroot hiermee de kloof met de tweede in het klassement.

Terugblik Noordvlees Van Gool cyclocross in Essen

Meer dan 50 G-sporters namen deel aan de cyclocross in Essen, de vierde manche van het G-cyclocrosscriterium. Daar startten de G-crossers om 12.40 uur aan hun wedstrijd. De modder in Essen zorgde voor heel wat spektakel. We zagen drie overtuigende winnaars Lars De Jong bij de heren, Silke Bastiaensen bij de dames en Jarno Govaere bij de -16-jarigen. Elke deelnemer voelde zich echter een winnaar. Iedereen mocht immers het podium op. Als kers op de taart ontvingen alle G-crossers een gepersonaliseerde medaille en een oorverdovend applaus van het publiek.

Terugblik Scheldecross in Antwerpen

De Scheldecross in Antwerpen vormde op 17 december 2016 het mooie decor voor de vijfde manche van de ‘IOK G-trofee’, een cyclocrosscriterium voor wielrenners met een handicap. Met zicht op de skyline van Antwerpen kroonden Lars De Jong (heren), Silke Bastiaensen (dames) en Jarno Govaere (-16 jaar) zich op Linkeroever tot winnaars. Ze blijven meteen ook alle drie leider in het algemeen klassement. Bijzonder aan deze Scheldecross was de deelname van enkele dove renners én de grote opkomst van leerlingen van de Leerexpert Burchtse Weel.

Terugblik Krawatencross in Lille

G-cyclocrossers proefden op zaterdag 4 februari 2017 van het echte parcours van de Krawatencross op De Lilse Bergen. Ze beleven in tegenstelling tot de profs gespaard van de regen, maar dat maakt de uitdaging er niet minder op. Het zanderige parcours matte de renners af. Gelukkig moedigden honderden supporters de dappere G-crosser langs de zijlijn aan. Lars De Jong (heren), Silke Bastiaensen (dames) en Jarno Govaere (-16 jaar) lieten zich niet kennen en gingen met de overwinning lopen.

Terugblik Superprestige Cyclocross in Hoogstraten

De voorlaatste wedstrijd van de IOK G-trofee vond op zondag 5 februari plaats in Hoogstraten. Het parcours in Hoogstraten lag er modderig bij omwille van de hevige regenval de dag ervoor. De leiders in het klassement (Lars De Jong, Silke Bastiaensen en Jarno Govaere) waren allemaal in topvorm en ploeterden zich als eersten door de modder.

Terugblik Sluitingsprijs Oostmalle

Op zondag 19 februari ging de laatste manche van het criterium door tijdens de Interantionale Sluitingsprijs Oostmalle. Lars De Jong ging met de eindoverwinning aan de haal bij de heren. Bij de dames won Silke Bastiaensen. En in de groep van de -16-jarigen was Jarno Govaere (rechts) de beste cyclocrosser. Onze complimenten aan de winnaars! En ook onze felicitaties aan alle andere deelnemers. Jullie leverden geweldige prestaties!

Eindklassement

Heren:

 1. Lars De Jong
 2. Joannathan Duinkerke
 3. Glenn Verresen en Denny Paesen

Jongeren:

 1. Jarno Govaere
 2. Jonas Lowagie
 3. Jimmy Van Craeynest

Dames:

 1. Silke Bastiaensen
 2. Irma van Duyn
 3. Roxanne De Boeff

De uitslagen van alle wedstrijden zijn steeds te raadplegen op de website van Avalympics vzw.