Rozentuin

Rozentuin Rivierenhof

Voor de aanvang van de renovatiewerken begin 2019 waren er in de tuin vijf delen terug te vinden: de grote rozenperken gelegen in een gazon, de kleinere perken afgeboord met buxus, een pergola met vooral klimrozen, twee borders aan de lange noord- en zuidzijde van de rozentuin en een verhoogde border met geurrozen.

Met zijn circa 8400 rozelaars van 340 verschillende variëteiten gaf de rozentuin van het Rivierenhof een goed overzicht van de verschillende groepen die bij rozen voorkomen, hun geuren en kleuren.

In de noordelijke border werd ode gebracht aan de Belgische rozenveredelaars met een keuze van 100 van hun bekendste maar ook minder bekende rozen.

Eén van de grootsten onder hen is ongetwijfeld Louis Lens. In de rozentuin van het Rivierenhof vertegenwoordigde hij meer dan een derde van het aanwezige aantal variëteiten. Dat wil zeggen dat 104 van de 340 verschillende rozen door hem werden gekruist, geselecteerd en gecommercialiseerd.

In de loop van een halve eeuw won Louis Lens ongeveer 400 variëteiten, waarvan er nog steeds 150 in de handel zijn. Hij is de enige Belg die een All-American Rose Selection (AARS) kreeg voor zijn roos Pascali, de mooiste witte roos ter wereld met niet minder dan 30 onderscheidingen.

 

Rozentuin tijdelijk slechts voor de helft toegankelijk

Door jarenlang op dezelfde plaats rozen te laten groeien, is de bodembiologie van de Rozentuin in het Rivierenhof uit evenwicht. Bij ‘bodemmoeheid’ zijn de schadelijke bodemorganismen te talrijk geworden voor de huidige teelt, te merken aan het stijgende aantal wegkwijnende rozenstruiken.

De provincie Antwerpen wil de rozencollectie op deze plek in het park behouden en zet geëngageerd in op een milieuvriendelijke renovatie van de tuinkamer.

Conform haar engagement en ISO 14001-label (keurmerk milieumanagementsysteem) zal het provinciaal groendomein daarbij geen chemicaliën maar innovatieve milieuvriendelijke technieken gebruiken waarbij goedaardige schimmels en bacteriën in de bodem worden gestimuleerd en de bodem opnieuw een natuurlijk evenwicht bereikt.

Het project verloopt tweemaal in vier fases. Door de werkzaamheden en het terrein op te splitsen, kunnen parkbezoekers ten allen tijde blijven genieten van de (halve) rozentuin.

In maart 2019 werd in de westelijke helft van de tuinkamer de eerste fase aangevat met het rooien van de rozelaars, uitbreken van de verhardingen, grondwerken aan de pergola en het klaarmaken van het terrein (grondbewerkingen).

Daarna werd water en organisch voedsel aan de bodem toegediend.

Begin juli 2019 werden de werken aangevat om het terrein gedurende tien weken volledig af te dekken met een plastiek folie en een doek.Na tweeënhalve maand is die bedekking van het terrein weggenomen en de bodem opnieuw opgebroken om zuurstof toe te laten.

November 2019: fantastisch nieuws! In het behandelde deel van de rozentuin zijn er geen aaltjes meer aangetroffen. De bodem is opnieuw gezond.

In een vierde fase wordt gestart met het opnieuw aanleggen van rozenperken en wandelwegen. Na het inzaaien van het nieuwe gazon, wordt het westelijk deel van de tuinkamer weer gauw toegankelijk voor het publiek.

In 2020 wordt dan het tweede deel, de oostelijke kant van de rozentuin, op dezelfde manier in vier fases aangepakt.
 

Fan van rozen? Ook de facebookpagina van het Rivierenhof bericht over de koningin der bloemen!