Corona & Toerisme

Voor onze sector werd op de Veiligheidsraad van 3 juni groen licht gegeven: logies, cafés en restaurants mogen terug open. De overgang naar fase 3 van het afbouwplan betekent een radicale verandering in de aanpak ten opzichte van de regels die tot nu van kracht waren. Van nu af aan luidt het basisprincipe: alles mag, behalve wat verboden wordt.

PROTOCOLLEN

De toeristische sector wordt gekenmerkt door fysiek contact met de bezoeker. Dat maakt dat we specifieke richtlijnen nodig hebben. Deze richtlijnen vertalen de algemene regels verder naar de realiteit van de werkvloer, uitbating of sector.

Sinds 9 juni 2020 is er een basisprotocol voor de volledige toeristische sector in België, gevalideerd door de bevoegde ministers van Toerisme (mevrouw Weykmans, mevrouw Demir, mevrouw De Bue en de heer Vervoort).

In samenwerking met de verschillende beroepsorganisaties vertaalde Toerisme Vlaanderen dit basisprotocol naar de verschillende toeristische deelsectoren. Deze richtlijnen dienen als hulpmiddel en houvast voor een veilige heropstart van jouw onderneming.

CORONAPROOF ONTHAAL

Ook de toeristische onthaalcentra mogen weer open! Op voorwaarde dat zij klaar zijn om bezoekers op een coronaveilige manier te ontvangen. Tijdens ons (online) toerisme-relance-overleg wisselden vakantiemakers en experten heel wat tips uit om op een fijne manier tot mooie, coronaveilige resultaten te komen. Benieuwd?

Check de tips van Claire Mertens, Visit Antwerpen en Karin De Mulder, Toerisme Rupelstreek en Toerisme Klein-Brabant-Scheldeland!

Hilde De Laet van Hidrodoe neemt de collega-vakantiemakers mee in haar voorbereidingen om van Hidrodoe een coronaproof doe-centrum te maken.

Wim Verscuren (Logeren in Vlaanderen), Davy Brocatus (Horeca Vlaanderen) en Sander Chargois (Kleinschalig Logies Vlaanderen) wisselen ideeën uit met logiesuitbaters van grote en kleine locaties.

ACTUEEL ONDERZOEK

Monitoring van de impact van het coronavirus op de toeristische sector is een van de prioriteiten.

Toerisme Vlaanderen peilt om de twee weken naar de reisintenties van de Belgen voor deze zomer en naar wijzigende voorkeuren.

ONDERSTEUNING

Diverse organisaties bieden (gratis) online ondersteuning aan voor een vlotte heropstart van de toeristische sector.

  • Toerisme Provincie Antwerpen organiseert op 25 juni een gratis online workshop 'Fiets- en wandelvakanties'.
  • Toerisme Provincie Antwerpen - Regioteam Kempen plant enkele webinars rond de travel journey cycle, speciaal voor logiesuitbaters uit de Kempen. Tijdens het traject leer je je eigen travel journey maken. Een (online) infosessie is gepland op vrijdag 26 juni. Interesse? Neem contact op met Shari Van Elsen.
  • Horeca Forma Vlaanderen biedt gratis webinars aan en interessante blogs met extra duiding.
  • Op heropstarthoreca.be, een initiatief van Horeca Vlaanderen, vind je protocolfiches per sector waarin duidelijk omschreven staat hoe je jouw zaak klaarstoomt voor de heropstart.
  • Online ondernemersforum van Unizo over “werken in het nieuwe normaal”. 

INSPIRERENDE VOORBEELDEN

Geniet mee van de vindingrijkheid van collega-vakantiemakers.

Vincent Hellemans start de stadswandelingen van  City Golf terug op met een aantal originele voorzorgsmaatregelen.

 

Tamara Nolens, uitbaatster van Bed & Breakfast Koto hoopt met KotoKultuur extra gasten over de streep te trekken.

 

 

Hotel Franq zorgt voor een knap staaltje van transparante communicatie.

Transparantie met een humoristische noot. E10 Hoeve, Link 21 en Den Eyck pakken het zo aan:

Visit Antwerpen lanceert de Antwerp Unplugged box: een verrassingsdag in Antwerpen. Bezoekers maken een keuze uit twee verschillende thema's. Visit Antwerpen zorgt voor een heerlijke en veilige invulling van de dag. 

Inspiratie uit Nederland:

Drenthe lanceert een unieke interactieve video

 

 

Extra vragen of bekommernissen?
Mail ze naar toerisme@provincieantwerpen.be.

Bespreek je je vragen en/of ideeën graag met andere vakantiemakers?
Post dan een bericht in de TPA-Facebookgroep.

We hebben jullie gemist!

#WelkomTerug