Corona & Toerisme

Maatregelen Overlegcomité

In de provincie Antwerpen gelden momenteel volgende federale maatregelen.

Tijdens het Overlegcomité van 30 oktober beslisten de federale regering en de regering van de deelstaten om over te gaan tot een verstrengde lockdown.

De bijbehorende maatregelen omvatten onder meer enkele ingrijpende beslissingen m.b.t. de logiessector.

Deze maatregelen gelden voor anderhalve maand, tot en met zondag 13 december 2020.

Federale en Vlaamse steun

De federale regering en de deelstaatregeringen zetten alles op alles om iedereen die economisch getroffen wordt, maximaal te steunen.

Zo verdubbelt de federale regering het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die moeten sluiten. Bestaande steunmaatregelen worden verlengd. Er komt ook een vrijstelling van de RSZ-bijdrage.
Meer details op FOD Financiën en Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers.

Ook de Vlaamse regering neemt coronamaatregelen rond ondernemen en werk.

Protocollen

Sinds 9 juni 2020 is er een basisprotocol voor de volledige toeristische sector in België. 

In samenwerking met de verschillende beroepsorganisaties vertaalde Toerisme Vlaanderen dit basisprotocol naar de verschillende toeristische deelsectoren. Deze richtlijnen dienen als hulpmiddel en houvast voor een veilige organisatie van jouw onderneming.

Toerisme Vlaanderen lijstte alvast de meestgestelde vragen en hun antwoorden op.

TPA in actie

Online sectoroverleg sfeerbeeld

1/ Online sectoroverleg 

Toerisme Provincie Antwerpen organiseerde drie online bijeenkomsten om polshoogte te nemen bij de toeristische sector en samen – hoopvol – vooruit te blikken.  

Ben je professioneel actief in de toeristische sector? Wens je een uitnodiging te ontvangen voor deze (online) sectorbijeenkomsten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Collage: TPA gaat out-of-the-box

2/ TPA out-of-the-box 

Ondanks de tijdelijke, bijkomende maatregelen in de provincie Antwerpen bleven onze medewerkers niet stilzitten. TPA lanceerde een oproep naar de sector om de handen uit de mouwen te steken in het toeristische werkveld. Mét succes!

Onze medewerkers gingen aan de slag bij onder meer de Lilse Bergen, Hidrodoe, Toerisme Rupelstreek, Toerisme Klein-Brabant en Scheldeland, en brachten een bezoek aan verschillende kleinschalige logies.

Dat leverde heel wat boeiende gesprekken en leerrijke ervaringen op over ‘coronaproof’ toerisme.

Enkele getuigenissen:

  • “Baliemedewerkers ervaren dat ze minder goed verstaanbaar zijn door het mondmasker. Mimiek is een belangrijke factor in een gesprek. Een mondmasker met een venster kan een goede oplossing zijn.”
  • “Bezoekers moeten voortaan vooraf reserveren en het aantal is beperkt per tijdsblok. Aanvankelijk bracht het systeem extra werk met zich mee, maar eenmaal ingeburgerd is het voor de medewerkers zelfs aangenamer. Iets om mee te nemen post-corona…”    
  • “De medewerkers voelen zich veilig dankzij de genomen voorzorgsmaatregelen. Ook bezoekers houden zich goed aan de maatregelen. Ondanks de mondmaskerplicht heerste er een echte vakantiesfeer!”  
  • “Er is veel veerkracht en enthousiasme in de sector. De beslissingen van de nationale veiligheidsraad worden nauwlettend opgevolgd, want iedere versoepeling of verstrenging vergt een uitgebreide logistieke operatie.” 

4/ Herbekijk de webinars

Om je te inspireren en ondersteunen bij een coronaproof werking, organiseerde TPA verschillende online workshops

Bekijk alle webinars op ons YouTubekanaal.

Eerste hulp bij heldere communicatie

  • Op zoek naar laagdrempelige informatie over corona? Op www.wablieft.be vind je informatie over corona in eenvoudige taal. 
  • Toerisme Vlaanderen stelt meertalige posters en fiches (Engels, Frans, Duits, Arabisch, Russisch, …) ter beschikking om anderstalige bezoekers te informeren over het coronavirus.
  • Hoe zorg je voor een coronaproof toeristisch onthaal? Toerisme Vlaanderen ontwikkelde een set van posters en stickers die je zelf kunt printen.
  • Hoe ga je om met bezoekers die – al dan niet onbewust – de regels niet naleven? Vier praktische adviezen.

Actueel onderzoek

Monitoring van de impact van het coronavirus op de toeristische sector blijft een prioriteit. Toerisme Vlaanderen volgt de boekingen op de voet en peilt naar de reisintenties in binnen- en buitenland. Bekijk de cijfers.

Vragen

Heb je nog vragen? Mail ze naar toerisme@provincieantwerpen.be.

Bespreek je je vragen en/of ideeën graag met andere vakantiemakers? Post dan een bericht in de TPA-Facebookgroep.