Tuinkriebels Vrieselhof 2020

 

Jubileumeditie TUINKRIEBELS VRIESELHOF zoekt standhouders ‘EETBARE PLANTEN, EETBARE TUINEN’

Op zaterdag 2 en zondag 3 mei 2020 genieten opnieuw duizenden plantenliefhebbers in het kasteeldomein Vrieselhof te Ranst van de gemoedelijke sfeer waarin tuinliefhebber en tuinexpert, verenigingen, groenprofessionals en particulieren mekaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

2020 wordt een speciale editie want het is reeds de tiende keer dat Tuinkriebels zal doorgaan. Naast een extra feestelijke aankleding zullen ook kleine extraatjes de plantenhappening opfleuren. Er wordt gewerkt rond het thema ‘EETBARE PLANTEN’ en dus ook 'eetbare tuinen'. Standhouders die eetbare planten meebrengen of advies geven over het aanleggen van eetbare tuinen, krijgen een prikker met een pictogram erop. VELT zal het thema ook in de catering aan bod laten komen.

Wil je als standhouder op Tuinkriebels planten verkopen? Ben jij geïnteresseerd om in het Vrieselhof jouw producten rond het thema 'eetbare planten, eetbare tuinen' uit te stallen? Meld je dan nu aan via het aanvraagformulier onder de foto.

Wie inschrijft voor 31 januari 2020 krijgt een interessante korting. Ook daarna zijn de standplaatsen aan nog zeer gunstige tarieven.

Enkel standhouders die planten, bloembollen, struiken, bomen, ... verkopen, komen in aanmerking. Standhouders die voeding of drank verkopen, zijn er reeds meer dan voldoende.

 ===

Tijdens het eerste weekend van mei kun je in Oelegem opnieuw vele groene nieuwigheden ontdekken. Advies inwinnen bij kenners, ideeën sprokkelen voor of proeven van de (moes)tuin? Tijdens Tuinkriebels Vrieselhof kan dat allemaal!

Reeds een decennium staat Tuinkriebels synoniem voor planten, proeven en pure passie. Deze happening voor en door de ware tuinliefhebber fleurt op 2 en 3 mei 2020 opnieuw het betoverend kader van het kasteeldomein Vrieselhof in Oelegem (Ranst) op.

Op het jaarlijks treffen van gepassioneerde tuinhobbyisten zijn de succesingrediënten dezelfde gebleven: Tuinkriebels staat garant voor groenverwante producten en diensten. Liefhebbers kijken elk jaar opnieuw uit naar het verrassend groot aanbod aan plantjes, tuinoogsten, bijzondere gewassen, de hipste innovaties en de leukste groentrends.

Van bijenhotel, ergonomisch tuingereedschap tot saffraan van eigen bodem
Opnieuw is er voor ieder wat wils en valt er weer veel nieuws te ontdekken! Standhouders die zaden verkopen, éénjarige planten, bloembollen, schaduwplanten, rozenstruiken, vergeten groenten, kleine en grote stuiken of een heuse boom.

Hoewel bijen cruciaal zijn voor de bestuiving van heel wat van groenten en fruit, hebben ze het moeilijk door een gebrek aan voedsel, het gebruik van pesticiden en door ziektes. De standhouders helpen je graag verder om je tuin -hoe klein die ook is- bij-vriendelijk te maken. Welke bloemen en planten kan je planten om bijen aan te trekken, om ze het jaar rond van voedsel te voorzien en om ze nestgelegenheid te bieden om te kunnen overwinteren? Dit en nog veel meer andere tips kom je te weten op Tuinkriebels in het Vrieselhof. 

Velt-dorp met café
Velt neemt jaarlijks deel met een grote stand. Hier kun je planten aankopen, in Velt-boeken snuisteren en een ecologische oplossing vinden voor al je tuinproblemen of ideeën. Ook het Velt-café is er weer bij met zelfgemaakte limonades, kruidenpannenkoeken, een zalige trappist van Westmalle, ‘eco-smosjes’ tussen dikke boterhammen, …

Waar hang je best een bijenhotel, wat met water, welke planten, waarom stuifmeelrijke planten en waarom nectarrijke planten …? Aarzel niet, Velt helpt je graag op pad naar een meer ecologische tuin.

Kortom …
Van tuinboeken tot vetplanten, van handgeweven tuinstoelen tot hoeveproducten, van rozen tot zeep van honing, … op Tuinkriebels vind je het allemaal!
Op 2 en 3 mei 2020 is het weer volop genieten van de kleuren- en geurenpracht in een gemoedelijke sfeer waar tuinliefhebber en tuinexpert, verenigingen, groenprofessionals en particulieren elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Tuinkriebels bezoeken
Voor de uiterst democratische toegangsprijs van drie euro valt er waanzinnig veel te beleven. Voor iedereen is daarbij het gebruik van de parking en de plantencrèche inbegrepen. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. Met Groei & Bloei-kortingsbon of Velt-ledenpas: € 3,00 eerste persoon, 2e persoon gratis toegang.
Hou er rekening mee dat je aan de kassa niet kan betalen met bankcontact en dat er geen biljetten van meer dan 50 euro worden aanvaard.

Catering
Van al dat plantjes keuren, kiezen en kopen, kun je best wel wat honger en dorst krijgen. Daarom zijn er naast de talloze proevertjes van producten van het erf en oogstbereidingen in de standjes, ook twee cateringlocaties op de plantenmarkt voorzien. In de Velt-stand kun je de producten van de Trappisten van Westmalle degusteren. Ondermeer trappistenbier en -kaas worden er door Velt-vrijwilligers aan de hongerige en dorstige bezoeker geserveerd. Ook in de Remise kun je tijdens Tuinkriebels terecht voor een hapje en een tapje. Uitbaatster Mia Van Tendeloo en haar team ontvangen je in en aan De Remise, het prachtig gerestaureerde koetshuis.

Plantenmarkt met milieuzorgkwaliteitslabel
De PGRA (Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen), organisator van Tuinkriebels Vrieselhof, is sinds september 2011 houder van het ISO-14001 label.
Dit milieuzorgkwaliteitslabel omtrent duurzame, ecologische bedrijfsvoering vertaalt zich niet alleen in bijvoorbeeld het beperken van drukwerk, doordacht aankoopbeleid of het organiseren van afvalbeheer, het komt ook tot uiting in de thema’s en klemtonen bij activiteiten en de duurzaamheidscriteria die aan standhouders worden opgelegd. Als bezoeker merkt u de ISO 14001-reflex waarschijnlijk vooral op door de bewuste keuze voor een streekgebonden, biologisch of fairtrade productenaanbod bij de kraampjes, beschikbaarheid van vegetarische alternatieven, de extra aandacht voor milieuvriendelijke verplaatsingen (fietsenstalling), gratis toiletten, de afvalarme catering, enz.

Meer info over het florissante aanbod?
Wil je nog meer weten over de standhouders op de 10e editie van Tuinkriebels Vrieselhof?
Surf dan naar de website http://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/vrieselhof/cultuur.html

Fiets- en wandelroute tijdelijk omgeleid, Remise niet vrij toegankelijk
Omwille van Tuinkriebels zal het Vrieselhof gedeeltelijk niet vrij toegankelijk zijn tussen 30 april en 5 mei 2020. De fiets- en wandelroute worden tijdelijk omgeleid: volg de bewegwijzering. Ook de Remise en de zone rondom het kasteel worden afgesloten van vrijdag 1 mei om 8u t.e.m. maandag 4 mei 2020 om 16u. Wil je tijdens de plantenmarkt iets drinken in de Remise? Dan moet je inkom betalen voor Tuinkriebels.

De tiende editie staat nog maar in de steigers maar Tuinkriebels Vrieselhof 2019 liep in samenwerking met Velt, Gemeente Ranst, de Trappisten van Westmalle, Viv Van Bulck, Florisant, Bode van Schoten en Bode Regionaal.

De jubileumeditie van Tuinkriebels Vrieselhof vind plaats op zaterdag 2 mei en zondag 3 mei 2020 telkens van 10u tot 18u in Provinciaal groendomein Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Ranst (Oelegem).

Inkom € 3,00 per volwassene. Gratis voor kinderen tot 12 jaar.
Met korting: € 3,00 eerste persoon, 2e persoon gratis toegang op vertoon van je lidkaart van 'VELT' of 'Tuinhier', met de bon uit 'Groei en bloei' of 'Bode van Schoten'.
Hou er rekening mee dat je niet met bankcontact kunt betalen en dat biljetten van 50 euro het maximumbedrag zijn.

Kuieren en keuvelen tot groene vingers gaan tintelen ... 

Florissant aanbod van reeds bevestigde standhouders Tuinkriebels Vrieselhof 2020:

 

123 zaden

www.123zaden.nl

Tuinzaden, zaai-accessoires, groenten- en kruidenplanten.

Agentschap voor Natuur en Bos - Museumtuin Gaasbeek

www.museumtuingaasbeek.be

Infostand over de museumtuin van Gaasbeek en gratis zaden uit de tuin.

Agriculture of tomorrow

www.agriculture-of-tomorrow.eu

Verkoop van ergonomisch tuingereedschap.

Alkemade

www.bulbes.net

Bloembollen en aanverwanten.

Allioli

www.huislook.be

Rotstuinplanten - decoratie met rotstuinplanten.

AMAL

www.amal.be

Fair-trade handgeweven tuinstoelen en biologische fair-trade arganolie voor voeding en huidverzorging. Honing en olijfolie uit Sardinië.

Amara Florea

www.delphinium-planten.nl

Groot assortiment Delphinium planten.

Barbara-ID

www.barbara-id.be

Handgemaakte wilgen vogelhuisjes, planten en stekken uit eigen tuin.

Beeckman en co - machines

www.beeckman.com

Machines voor groenonderhoud voor tuin en park.

Belgische Saffraan

www.belgischesaffraan.be

Pure saffraan en saffraan producten

Bleus

www.gebroedersbleus.be

De Loonse stroop

Boomgaard 'Den Trog'

 

Oude fruitsoorten, bloemen en planten.

Buxusvervanger.be

www.buxusvervanger.be

Heesters en vaste planten

De Heilzame Heks

www.deheilzameheks.be

Aardperen, Oost-Indische kers, goudsbloem, honing lippenbalsem, tea tree crème, boeken, kaarten. Pompoen- aardbei en tomatenplanten.

De Pokertuin

 

Schaduw minnende planten hosta's,- varens,… en vaste planten.

De Rozenkring Exclusief

www.derozenkring.be

Advies over aankoop en verzorging van rozen, verkoop van decoratie met rozen, rozenjenever en rozenjam.

Délice & Délicieux

 

Huisgemaakte delicatessen op basis van onbespoten en natuurlijk bemeste groenten en fruit. Confituren, chutneys, geleien, sauzen, lekker gebak,…

Den oude kastanje

www.denoudekastanje.be

Bijzondere en vergeten groenten, kruiden en klein fruit.

Gilbert Verswijver

 

Pioenen, hemerocallis en iris.

Het Laaks hofke

www.hetlaakshofke.be

Eetbare sierplaten, groenten en tuinplannen. Gedroogde kruiden, thee's en specerijen.

Hoeve ijs DE HOEVE

facebook 'krijm van de hoeve'

Ambachtelijk bereid, vers gedraaid hoeve-ijs vanop onze boerderij.

Kaspoo

 

Rotsplanten, kruiptijm; sedums voor binnen en pannekoekplanten

Keramiek atelier Veronique Van Asch

www.veroniquevanasch.be

Keramiek

Kruiden Volckaerts

www.volckaerts.net

Kruiden- vergeten groenten - lavendel en aardbeiplanten.

La maison curiosa

 

Retro tuinartikelen voor tuin en huis.

Lavandula

www.lavandulashop.be

rozen- en lavendelproducten, kruidenthees

Les Potagers de Thomas

www.lespotagersdethomas.be

Tafelmoestuinen met bijhorende serretjes in smeedijzer, accessoires voor de moestuin en bio kruiden.

Paraconstruct

www.paraconstruct.com

Verplaatsbare en inklapbare mobiele windschermen.

Planten De Haes

 

Ruim assortiment groenten planten: diverse soorten tomaat, komkommer, pastinaak, aardpeer, courgette, pompoen, paprika, peper en kruiden.

Raad toerisme Ranst

www.ranst.be www.landvanplysantien.be

Informatie en folders over toerisme in het land van Playsantiën.

Saucissons d'Olivier

 

Ambachtelijk gedroogde worsten

Sven Sanen

 

Vaste planten, klimplanten en irissen.

Toerisme Voorkempen

www.voorkempen.be 

Infostand fiets- en wandelkaarten en streekproducten.

Tuinpunt

www.tuinpunt.be

Activiteiten en werking voorstellen aan de bezoekers.

Vandereyt Gerard

 

Zeldzame bladverliezende azalea's, zeldzame rododendron hybriden en gevuld bloemige Azalea japonica

Verduna

www.verduna.be

Assortiment van vaste planten, kleinere heesters en eetbare planten. Tuinmateriaal zoals Gardena, vuurtafels, plantenbakken,…

Wild van tuinen

www.wildvantuinen.be

Dierenverblijven en bijgebouwen in natuurlijk, veelal oude bouwmaterialen en ecologische tuinaanleg.

Willy De Veirman

 

Tomatenplaten, Chayote, Yacon en andere eetbare groenten en planten.

Willy Vandendael

 

zelfgekweekte vaste planten zoals: Salvia, Lychnis, Echinops Verbascum, Veronicastrum,…