Tuinkriebels Vrieselhof 2019

Tijdens het eerste weekend van mei kun je in Oelegem opnieuw vele groene nieuwigheden ontdekken. Advies inwinnen bij kenners, ideeën sprokkelen voor of proeven van de (moes)tuin? Tijdens Tuinkriebels Vrieselhof kan dat allemaal!

Reeds negen jaar staat Tuinkriebels synoniem voor planten, proeven en pure passie. Deze happening voor en door de ware tuinliefhebber fleurt op 4 en 5 mei 2019 opnieuw het betoverend kader van het kasteeldomein Vrieselhof in Oelegem (Ranst) op.

Op het jaarlijks treffen van gepassioneerde tuinhobbyisten zijn de succesingrediënten dezelfde gebleven: Tuinkriebels staat garant voor groenverwante producten en diensten. Liefhebbers kijken elk jaar opnieuw uit naar het verrassend groot aanbod aan plantjes, tuinoogsten, bijzondere gewassen, de hipste innovaties en de leukste groentrends.

Van bijenhotel, ergonomisch tuingereedschap tot saffraan van eigen bodem
Opnieuw is er voor ieder wat wils en valt er weer veel nieuws te ontdekken! Standhouders die zaden verkopen, éénjarige planten, bloembollen, schaduwplanten, rozenstruiken, vergeten groenten, kleine en grote stuiken of een heuse boom.

Bij-vriendelijke planten!
Hoewel bijen cruciaal zijn voor de bestuiving van heel wat van groenten en fruit, hebben ze het moeilijk door een gebrek aan voedsel, het gebruik van pesticiden en door ziektes. De standhouders helpen je graag verder om je tuin -hoe klein die ook is- bij-vriendelijk te maken. Welke bloemen en planten kan je planten om bijen aan te trekken, om ze het jaar rond van voedsel te voorzien en om ze nestgelegenheid te bieden om te kunnen overwinteren? Dit en nog veel meer andere tips kom je te weten op Tuinkriebels in het Vrieselhof. Je herkent de standhouders met bij-vriendelijke producten meteen aan de bij-prikker aan hun kraam. Aarzel niet om hen al je vragen te stellen.

Velt-dorp met café
Velt neemt ook dit jaar deel met een grote stand. Hier kun je planten aankopen, in Velt-boeken snuisteren en een ecologische oplossing vinden voor al je tuinproblemen of ideeën. Ook het Velt-café is er weer bij met zelfgemaakte limonades, kruidenpannenkoeken, een zalige trappist van Westmalle, ‘eco-smosjes’ tussen dikke boterhammen, …

Velt pakt tevens uit met een zaden- en plantenruilbeurs. Heb je plantenzaad, een stek of een knol op overschot? Ruil deze dan voor zaadjes of een stekje van een andere plant. Ook wie niets te ruil heeft, kan mits een vrije bijdrage iets uitkiezen uit het ruilassortiment. Op zondagnamiddag leert Velt elke bezoeker hoe je zelf 'goudsbloemzalf' maakt.

Ooit al eens een tulpenblaadje geproefd? Kom proeven in het Velt-dorp met café. Daarbij staan de biologische bloembollen centraal. Vanaf 2020 zullen de biologische bloembollen jouw tuin omtoveren tot een kleurrijk, bijenparadijs. Een specialist ter zake zal jou de biologische Velt-bloembollengids -vers van de pers- overhandigen. Bovendien beantwoordt hij jouw vragen i.v.m. het aanleggen en onderhouden van een bij-vriendelijke tuin. Waar hang je best een bijenhotel, wat met water, welke planten, waarom stuifmeelrijke planten en waarom nectarrijke planten …? Aarzel niet, Velt helpt je graag op pad naar een meer ecologische tuin.

Kortom …
Van tuinboeken tot vetplanten, van handgeweven tuinstoelen tot hoeveproducten, van rozen tot zeep van honing, … op Tuinkriebels vind je het allemaal!
Op 4 en 5 mei 2019 is het weer volop genieten van de kleuren- en geurenpracht in een gemoedelijke sfeer waar tuinliefhebber en tuinexpert, verenigingen, groenprofessionals en particulieren elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Tuinkriebels bezoeken
Voor de uiterst democratische toegangsprijs van drie euro valt er waanzinnig veel te beleven. Voor iedereen is daarbij het gebruik van de parking en de plantencrèche inbegrepen. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. Met Groei & Bloei-kortingsbon of Velt-ledenpas: € 3,00 eerste persoon, 2e persoon gratis toegang.
Hou er rekening mee dat je aan de kassa niet kan betalen met bankcontact en dat er geen biljetten van meer dan 50 euro worden aanvaard.

Catering
Van al dat plantjes keuren, kiezen en kopen, kun je best wel wat honger en dorst krijgen. Daarom zijn er naast de talloze proevertjes van producten van het erf en oogstbereidingen in de standjes, ook twee cateringlocaties op de plantenmarkt voorzien. In de Velt-stand kun je de producten van de Trappisten van Westmalle degusteren. Ondermeer trappistenbier en -kaas worden er door Velt-vrijwilligers aan de hongerige en dorstige bezoeker geserveerd. Ook in de Remise kun je tijdens Tuinkriebels terecht voor een hapje en een tapje. Uitbaatster Mia Van Tendeloo en haar team ontvangen je in en aan De Remise, het prachtig gerestaureerde koetshuis.

Plantenmarkt met milieuzorgkwaliteitslabel
De PGRA (Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen), organisator van Tuinkriebels Vrieselhof, is sinds september 2011 houder van het ISO-14001 label.
Dit milieuzorgkwaliteitslabel omtrent duurzame, ecologische bedrijfsvoering vertaalt zich niet alleen in bijvoorbeeld het beperken van drukwerk, doordacht aankoopbeleid of het organiseren van afvalbeheer, het komt ook tot uiting in de thema’s en klemtonen bij activiteiten en de duurzaamheidscriteria die aan standhouders worden opgelegd. Als bezoeker merkt u de ISO 14001-reflex waarschijnlijk vooral op door de bewuste keuze voor een streekgebonden, biologisch of fairtrade productenaanbod bij de kraampjes, beschikbaarheid van vegetarische alternatieven, de extra aandacht voor milieuvriendelijke verplaatsingen (fietsenstalling), gratis toiletten, de afvalarme catering, enz.

Meer info over het florissante aanbod?
Wil je nog meer weten over de 68 standhouders op de 9e editie van Tuinkriebels Vrieselhof?
Surf dan naar de website http://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/vrieselhof/cultuur.html

Fiets- en wandelroute tijdelijk omgeleid, Remise niet vrij toegankelijk
Omwille van Tuinkriebels zal het Vrieselhof gedeeltelijk niet vrij toegankelijk zijn tussen 2 en 7 mei 2019. De fiets- en wandelroute worden tijdelijk omgeleid: volg de bewegwijzering. Ook de Remise en de zone rondom het kasteel worden afgesloten van vrijdag 3 mei om 8u t.e.m. maandag 5 mei 2019 om 16u. Wil je tijdens de plantenmarkt iets drinken in de Remise? Dan moet je inkom betalen voor Tuinkriebels.

Tuinkriebels Vrieselhof 2019 loopt in samenwerking met Velt, Gemeente Ranst, de Trappisten van Westmalle, Viv Van Bulck, Florisant, Bode van Schoten en Bode Regionaal.

Tuinkriebels Vrieselhof vind plaats op zaterdag 4 mei en zondag 5 mei 2019 telkens van 10u tot 18u in Provinciaal groendomein Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Ranst (Oelegem).

Inkom € 3,00 per volwassene. Gratis voor kinderen tot 12 jaar.
Met korting: € 3,00 eerste persoon, 2e persoon gratis toegang.
Hou er rekening mee dat je niet met bankcontact kunt betalen en dat biljetten van 50 euro het maximumbedrag zijn.

Kuieren en keuvelen tot groene vingers gaan tintelen ... 

Florissant aanbod van standhouders Tuinkriebels Vrieselhof 2019:

 

123 zaden

www.123zaden.nl

Tuinzaden en planten.

Agios Iiios

www.agios-ilios.com

Kretenzische, natuurlijke producten rechtstreeks van de lokale boer: olijfolie, balsamico, wijnen, kruiden, tijmhoning, peper en zout,…

Agriculture of tomorrow

www.agriculture-of-tomorrow.eu

Verkoop van ergonomisch tuingereedschap.

Alkemade

www.bulbes.net

Bloembollen en aanverwanten.

AMAL

www.amal.be

Fair-trade handgeweven tuinstoelen en biologische fair-trade arganolie voor voeding en huidverzorging. Nieuw! Honing en olijfolie uit Sardinië.

Au Catalan

 

Ambachtelijk gedroogde worsten

Belgische Saffraan

www.belgischesaffraan.be

Pure saffraan en saffraan producten

Bleus

www.gebroedersbleus.be

De Loonse stroop

Boomgaard 'Den Trog'

 

Biologisch appelsap uit eigen boomgaard

Boomkwekerij Peers

www.boomkwekerijpeers.be

Bij en vlinder vriendelijke planten: Buddleja, papaver, Philadelphus,… en ook acer, rhodo, vibernum, varens,…

Centaurea

http://centaurea-groenbeheer.be/

Informatie over ecologisch groen, bij aanleg en beheer van groen.

De betere schort

 

Exclusieve schorten en tuinbroeken voor dames en heren.

De Heilzame Heks

www.deheilzameheks.be

Verkoop van planten, olie, tincturen, goudsbloembalsem met bijenwas en olijfolie, haarspelden en postkaarten.

De Liefhebbers Van 't Zoet

www.deliefhebbersvantzoet.be

Infostand over bijen en de imkerij, verkoop en proeverij van bijenproducten: mede, honing, waskaarsen, propolis.

De Rozenkring Exclusief

www.derozenkring.be

Advies over aankoop en verzorging van rozen, verkoop van decoratie met rozen, rozenjenever en rozenjam.

De Tuindoos

www.tuindoos.be

Groente- en kruidenzaden, klein handgereedschap voor in de tuin

Den oude kastanje

www.denoudekastanje.be

Bijzondere en vergeten groenten, kruiden en klein fruit.

Diogenes

www.greenblade.be

Snoei- en takkenscharen met hefboomsysteem en gepersonaliseerd tuingereedschap.

GeBa Planten

 

Vaste planten: bodembedekkers, siergrassen, rotsplanten, hemerocallis en hosta's. Specialiteit bijen- en vlinderplanten.

Gemeente Ranst Kringloopkrachtwerking

www.ranst.be

We tonen hoe je kan composteren, het gebruik van een compostvat en compostbak. Ook andere kringlooptechnieken worden toegelicht: het gebruik van snoeihout, gras, houden van kippen, gebruik van hakselaar en compostzeef,… Voor de kleinste zijn er activiteiten zoals zoeken naar kriebeldiertjes in compost,... Workshop insectenhotel maken.

Gilbert Verswijver

 

Pioenen, hemerocollis en iris.

Greet Langmans

www.plantaardigekunst.com

Kunstwerken, objecten en projecten van plantaardig materiaal. Zij ontstaan uit het spel van gedachte, gevoel en groen. Op zoek naar het ware verhaal ontdek ik antwoorden en vragen, maak ik zichtbaar wat onzichtbaar is.

Groen Atelier

www.groen-atelier.be

Ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen en zwemvijvers met focus op bij-vriendelijke en bloeiende planten.

Groene Lis

www.groenelis.be

Kwekerij van bijzondere vaste planten geteeld met respect voor de natuur en het milieu.

Het bijenhuis

www.bijenhuis.be

Honing, honing- en andere streekproducten

Het Laaks hofke

www.hetlaakshofke.be

Eetbare sierplaten, groenten en tuinplannen. Gedroogde kruiden, thee's en specerijen.

Hortalis

 

Seizoen vaste- en bloeiende planten.

Houtsensuur

www.houtsensuur.be

Artifacten, kandelaars en schalen. Alles in houtwerk uit eigen atelier.

JBL Trading

www.jbltrading.be

Engelse houten poorten, houten omheiningen, tuinschermen in hazelaar en kunststof, moestuinbakken in hazelaar en tuingereedschap.

Kwekerij Govaerts

www.govaertshenri.be

Vaste planten, hosta's, kleine bomen en struiken.

La maison curiosa

 

Retro tuinartikelen voor tuin en huis.

La vie en roses

www.la-vie-en-roses.be

Tuin- en stamrozen in pot. Nieuwe generatie gezonde rozen.

Lavandula

www.lavandulashop.be

rozen- en lavendelproducten, kruidenthees

Madelon Oostwoud

 

Voorstellen van de boeken 'Een kleine eetbare tuin' en 'voedselbos'

Martens Kaasmeester

www.kaasmeester.com

Ambachtelijke en streekeigen kaasspecialiteiten.

Martijn Paenen

 

Sempervium, selosperma, sedum

Natuurpunt Voorkempen

www.natuurpuntvoorkempen.be

Tips om je tuin natuurvriendelijker in te richten, verkoop van vogelkastjes, bijenhotels, boeken,.. Bar met lekkere bio-bieren.

Natuurtuinen Deburggraeve

www.natuurtuinen-deburggraeve.be

Inheemse bij-vriendelijke planten voor verschillende standplaatsen

Nocciolo

www.nocciolo.nl

Perzikensteneneen mooie , duurzame, slakwerende, hardhout bodembedekker voor uw oprit, wandelpad, border en plantenbakken. Nieuw dit jaar de perziksteen schutting, geluidwerend, slechts 4 cm dik.

Paraconstruct

www.paraconstruct.com

Verplaatsbare en inklapbare mobiele windschermen. 3 in 1: ijsemmer, licht en speaker en brievenbussen van paletten.

Planten crèche

 

Gratis planten crèche.

Planten De Haes

 

Ruim assortiment groenten planten: diverse soorten tomaat, komkommer, courgette, pompoen, paprika, peper en kruiden.

Pomdamoor

www.notelteirs.be

Fruittelers met een eigen gamma van zelfgemaakte appelsappen en een eigen bier 'Taaie Jozef'.

Raad toerisme Ranst

www.ranst.be

Informatie en folders over toerisme in het land van Playsantiën.

Sven Sanen

 

Vaste planten, klimplanten en irissen.

Toerisme Voorkempen

www.voorkempen.be 

Infostand fiets- en wandelkaarten en streekproducten.

Tuinpunt

www.tuinpunt.be

Activiteiten en werking voorstellen aan de bezoekers. Verkoop van bij-vriendelijke planten en bloembollen.

Van Asch

www.veroniquevanasch.be

Tuinbloemen, bloempotten en tuindecoratie in keramiek.

Van Wezemael - Zeeuws

 

fuchsia's

Vandereyt Gerard

 

Zeldzame bladverliezende azalea's, zeldzame rhododendron hybriden en gevuldbloemige Azalea japonica

Vaste planten kwekerij "De Jonkheer"

www.jonkheer.com

Bijzondere vaste planten, zoals Thalictrum, varens, pioenen, salvia, geranium. Ook Toscaanse Terra cotta.

Velt

www.velt.be

Infostand telen van keukenkruiden, kruiden proevertjes en demonstratie gebruik kruiden.

Velt- café

www.velt.be

Velt-café! Met zelf gemaakte limonades, gebak, lekkere ECO-smosjes, Trappist van Westmalle,…

Verduna

www.verduna.be

Verkoop van planten en assortiment bij- en vlindervriendelijke planten. Je kan aan een voordeling tarief zelf een pakket bij- en vlindervriendelijke planten samenstellen.

Vers en gezond

www.versengezond.be

Groenten van eigen kweek, Bio-fruitsappen, siroop, olie, gelei en verse appels en peren.

Viv Van Bulck

www.vivvanbulck.be

Kamerplanten bloeiende en groene, snijbloemen, potten, manden en decoratie.

Vlaamse gilde van houtdraaiers

 

Houtdraai demonstraties uit snoeihout.

VLACO

www.vlaco.be

Bodemprofessor op ontdekking in de tuinbodem! Wat is een gezonde bodem? De professor maakt je wegwijs in de bodemkunde. Aan de hand van 4 bodemexperimenten raak je wegwijs in het bodemkluwe.

Volckaerts

www.volckaerts.net

Kruiden- vergeten groenten - lavendel en aardbeiplanten.

Wild van tuinen

www.wildvantuinen.be

Dierenverblijven en bijgebouwen in natuurlijk, veelal oude bouwmaterialen en ecologische tuinaanleg.

Willy De Veirman

 

Tomatenplaten, pepino, Yacon,Chayote kruiden, confituren en vergeten groenten.

Willy Vandendael

 

zelfgekweekte vaste planten zoals: Salvia, Lychnis, Echinops Verbascum, Veronicastrum,…