Rookvrij Park

Generatie Rookvrij” streeft naar een maatschappij waarin ieder kind rookvrij kan opgroeien. Het doel van dit project is zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Het Vrijbroekpark start als eerste groendomein van de provincie Antwerpen een pilootproject.

Iedereen is steeds welkom in het Vrijbroekpark! Wij delen geen boetes uit aan de rokers, en we bestraffen ze op geen enkele manier. Wij vertellen een positief verhaal, en we vragen alleen om te gaan roken op de speciale rookzones uit het zicht van de kinderen. Er zijn twee rookzones in het Vrijbroekpark: één bevindt zich naast café ’t Park, en de tweede naast de ingang van het bezoekerscentrum. Het plan kan je hier bekijken

Waarom rookvrij?

1. Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren hun gedrag. Ook rookgedrag: zien roken doet roken. Zelfs mensen die roken willen niet dat hun kinderen ermee beginnen. En wij vinden het belangrijk dat onze jeugd kan opgroeien in rookvrije omgevingen. Daarom willen we van het Vrijbroekpark een rookvrije omgeving maken. Een plek waar kinderen en jongeren beschermd worden tegen de verleiding om zelf te gaan roken.

2. Vrijbroekpark, als deel van de Provincie Antwerpen, wil mee inzetten op positieve maatschappelijke processen, verandering van oude normen en gedrag. Roken beschouwen wij niet meer als ‘normaal’. Roken is ongezond, sigarettenpeuken zijn slecht voor de natuur… dat weten we allemaal. In een rookvrije park zullen de rokers minder snel een sigaret opsteken.  Zo roepen we de bezoekers op om stil te staan bij hun rookverslaving. Een rookvrij terrein stimuleert rokers om te stoppen. Het is een goede ‘trigger’. Rookvrije omgevingen helpen ook mensen die aan het stoppen zijn om niet in de verleiding te komen en opnieuw te beginnen met roken.

3. Rookverbod in de natuurdomeinen tijdens de droge zomers is al vanzelfsprekend. Wij vinden het allemaal normaal om te zorgen dat er geen brand ontstaat, steeds meer en meer mensen zorgen dat de natuur proper en vrij van zwerfvuil blijft. Denk aan een hoop sigarettenpeuken die er 15 jaar lang ligt voordat hij volledig verteerd is. Met Generatie Rookvrij pakken we ook deze problemen mee aan.

 

 

Er hangen borden van ‘Generatie Rookvrij’ in het park ter herinnering voor de bezoekers. Vanaf nu kan een parkwachter je aanspreken als je rookt in het park (met uitzondering van rookzones), je kan bij het onthaal vragen waar de rookzones zich bevinden. Het is niet de bedoeling om roken overal te verbieden via wetten en boetes, maar om kinderen te beschermen tegen tabaksrook en roken voor hen minder aantrekkelijk te maken. De doelstelling is om een rookvrije generatie te laten opgroeien, niet om rokers te bestraffen.

Jouw bijdrage? Niet roken in de buurt of het zicht van kinderen en jongeren. Haalbaar, toch?

Heb je bedenkingen of suggesties? Laat het ons weten via vrijbroekpark@provincieantwerpen.be.