Zero Waste Urban Parks

logo co-funded by the EU

 

Onze missie

Zwerfvuil is een groot probleem in heel Europa, ook in parken of andere groene ruimten. EU landen zetten verschillende middelen en veel energie in om het probleem aan te pakken, maar er is nog veel werk. Met een samenwerkingsverband tussen vier Europese landen willen we onze parken zwerfvuilvrij maken. Onze droom? Niet alleen afval verminderen, maar ook duurzame praktijken aanmoedigen.

Doel van het Project

Met dit project willen we de competenties van de partnerorganisaties en medewerkers van de parken vergroten om gedragsverandering mogelijk te maken en het bewustzijn van de bezoekers te vergroten. We zullen een handboek maken met ideeën en goede praktijken om andere organisaties te inspireren en te helpen met de aanpak van de zwerfvuilproblematiek.

Project Uitvoering

We organiseren vier internationale trainingen voor projectpartners en lokale evenementen in elk land voor de stakeholders. We zullen verschillende Europese parken bezoeken, hun afvalbeheer analyseren en verbeteren. Samen gaan we een handboek schrijven genaamd ‘ZERO WASTE URBAN PARKS’ voor beheerders van andere Europese groene ruimten om ze duurzamer te maken.

Resultaten

Het project zal van de partnerorganisaties succesvolle experts maken op het gebied van zero-waste in de groene ruimtes. Ze zullen ambassadeurs zijn in hun internationale en nationale netwerken. Wij streven samen naar schonere Europese parken en steden!

Doelgroepen

- Parkmedewerkers en vrijwilligers die dagelijks contact hebben met de gebruikers van het park en een bijdrage kunnen leveren als zwerfvuilexpert;
- Lokale organisaties die geïnteresseerd zijn in het ZERO-WASTE concept in de stedelijke groene ruimten;
- Alle gebruikers van de groene ruimten;
- Andere Europese parken die het zero waste-project willen implementeren;
- Andere Europese organisaties die werken rond milieu, duurzaamheid en/of volwasseneneducatie.

Projectpartners

Provincie Antwerpen – Vrijbroekpark - Mechelen, België (Coördinator)

Zero Waste Lab – Lisbon, Portugal

Asamblea de Cooperación por La Paz - Seville, Spanje

Ekopotencjał – Wroclaw, Polen

Mooimakers – Vlaanderen, België

Management of Alamillo Park - Seville, Spanje

Municipal Greenspace Authority (Grabiszyński Park) – Wrocław, Polen

Management of Instituto Superior de Agronomia - Lisbon, Portugal

 

4 logos partners

Contacteer ons

Justina Sapolaite, projectcoördinator: justina.sapolaite@provincieantwerpen.be