De sneeuwklokjes zijn er!

publish date
15.02.2018

Daar zijn ze dan… elegant wiegen hun blanke hoofdjes in de eerste lentebries. Sneeuwklokjes…. Om voluit van hun pracht te genieten moet u wel door de knieën. Het gesofisticeerde bloempje zit hoogstens 20 cm boven de grond.

Sneeuwklokjes in het Vrijbroekpark

De witte klokjestapijten vind je van januari tot april. Vaak piepen ze in februari al door de sneeuw. Sneeuwklokjes zijn kleine broertjes van de Narcis. Ben je inderdaad door de knieën gegaan, dan is de gelijkenis u vast niet ontgaan. Binnen het kransje van 3 lange bloemblaadjes, zie je nog een kransje van korte, waardoor het wat op een paasbloem gaat lijken.

Ook Sneeuwklokjes zijn bolgewasjes. Ze komen oorspronkelijk uit wat zuidelijker streken, maar werden reeds in de middeleeuwen door liefhebbers naar ons natte noorden gebracht. Ze werden hier in bossen gretig aangeplant. ‘Stinzenplanten’ noemt men zulke oude exoten, en veel kasteelparken staan er vol mee. Ze houden van rijke, vochtige grond en werden vroeger in dit soort bossen zelfs gekweekt om als snijbloem te verkopen.

Net als hun grote broers bevatten de kleine klokjes gevaarlijk giftige stoffen. Voorzichtig dus met deze frele schoonheid! Dat mooie bloempje werd mits kruisingen door botanici nog wat extra opgesmukt. Zo bestaan er intussen ook gevuldbloemige variëteiten, extra grote bloemen en zelfs geurende! De oorspronkelijke wilde soort kan je bewonderen in het bosje naast ons onthaal. Die mooie extraatjes tonen we u in de bloembakken voor de deur. Zo kan u goed vergelijken!

Hoewel de bloemen wel pollen maken en op een warme winterdag wel eens de eerste hommel op bezoek krijgen, zaaien ze in ons land niet uit. Het is bij ons nog te koud tijdens de bloeiperiode. Het stuifmeeltransport komt hier wat later in het seizoen pas op gang… Heeft het galante klokje het naar zijn zin, dan zal hij wél vlijtig bolletjes delen, waardoor hij behoorlijk kan uitbreiden.

Overigens bestaan er ook Lente- en Zomerklokjes! Die lijken wat op deze, maar u raadt het al, die bloeien pas later in de lente…