Nieuwe leghennenronde

publish date
27.04.2017
Volièrekippen in hun legnesten

Eind april 2017 hebben we onze nieuwe ronde leghennen opgezet. In de volières zitten bruine hennen. De verrijkte kooien zijn verdeeld met witte en bruine hennen. Bedoeling is de dieren aan te houden tot een leeftijd van minimum 80 weken.

In de volière is het hoofdthema pikkerij. We bekijken het effect van onder andere voer, feromonen, afleiding, licht, drinkwatersupplementen.

We vergelijken een standaardvoer met een speciaal voer ter ondersteuning van de preventie van pikkerij. Het onderscheid wordt al gemaakt vanaf de preleg. Bijkomend brengen we in twee afdelingen feromonen die een geruststellend effect hebben op de kuikens. We kijken of dit ook een effect heeft bij leghennen. In twee proefgroepen voegen we drinkwatersupplementen toe om de algemene weerstand van de hennen te verhogen en de lever te ondersteunen. We voorzien ook afleiding onder de vorm van pikstenen en luzerne. Het verenkleed en gedrag van de hennen wordt wekelijks opgevolgd zodat we eventuele pikkerij op de voet kunnen opvolgen.

Voor het onderzoek naar onbehandelde snavels hebben we enerzijds twee afdelingen hennen met onbehandelde snavels opgezet die we nauwgezet gaan opvolgen. Daarnaast hebben we een focusgroep opgericht. Geïnteresseerde pluimveehouders die al hennen met onbehandelde snavels hebben opgezet of die willen opzetten, kunnen hier ervaringen uitwisselen, problemen aankaarten en samen naar oplossingen zoeken. De eerste vergadering zal doorgaan op 13 juni 2017.

In de verrijkte kooien kijken we naar eikwaliteit, en zoeken we naar wat precies de aanleiding geeft voor problemen hieromtrent. Zo merkten we tijdens de vorige ronde een hoog breukpercentage bij de bruine eieren bij het begin van de ronde en tijdens de piek, en een hoog vuilpercentage bij de witte eieren. We gaan hier bij de helft van de verrijkte kooien de nest afdekken om te kijken of dit een effect heeft op het gebruik van de nesten. We gaan ook een standaardvoer vergelijken met een voer die de mestkwaliteit zou verbeteren.

Bij de verrijkte kooi-afdelingen gaan we ook opnieuw werken rond bloedluizen. we gaan het effect van de combinatie roofmijten met bloedluisferomonen na.