Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark

Adres
Ridder Dessainlaan 65
2800 Mechelen

Toegankelijkheid

  • Bijna alle wandelpaden zijn verhard. Toegankelijke wandelpaden zijn aangeduid op de plattegrond.
  • Toegankelijke parkeerplaatsen aan hoofdingang en Vrijbroekhof.
  • Toegankelijke toiletten in de brasseries.
  • Toegankelijke toilet in het bezoekerscentrum incl. verzorgingstafel voor volwassenen.
  • Onthaal is rolstoeltoegankelijk.
  • Schuilhutten zijn rolstoeltoegankelijk.
  • Botanische rozentuin is toegankelijk gemaakt (grasmatten).
  • De paden van de Wilgernis zijn aangepast zodat ze meer toegankelijk zijn, het hele jaar door.

 

Bereikbaarheid

Met de fiets
De bewegwijzerde routes ‘Dijle-valleiroute’ en ‘Broekroute’ lopen naast het domein. Ook de route tussen fietsknooppunten 92 en 93 (fietskaart 4) loopt langs het Vrijbroekpark. Verder ligt ook fietsknooppunt 59 in de nabijheid van het park.

Kom je via de fietsostrade naar Mechelen?

De fietsostrade eindigt aan het station van Mechelen-Nekkerspoel. Je neemt de brug over het water en rijdt rechtdoor de stad in tot op de Grote Markt. Je steekt de Grote Markt schuin over. Voor het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk sla je links af (Ijzerenleen). Rechtdoor tot voorbij de Brusselpoort (middeleeuws bouwwerk aan de ring rond Mechelen) waar je de vaart oversteekt. Daar sla je de Ridder Dessainlaan in. Op het einde van deze laan ligt het Vrijbroekpark.

Er is een ruime fietsenparking aan de rechterkant van de ingang, hier kun je ook bakfietsen en fietskarren parkeren. Verder vind je bij elk gebouw in het park een fietsenstalling.

Met het openbaar vervoer
Het station van Mechelen is zeer goed bereikbaar vanuit andere stations.
Van hieruit kun je met de bus, te voet of met de fiets naar het park komen.

Vanaf het station van Mechelen rijden bussen 2, 288 en 289 naar het Vrijbroekpark. Lijn 2 stopt aan halte Vrijbroekpark. Lijnen 288 en 289 stoppen aan halte Fortuinstraat. Op zondag kun je in plaats van lijnen 288 en 289 lijn 28 nemen, deze stopt eveneens aan halte Fortuinstraat. Klik door op onderstaande links om de dienstregelingen van de genoemde lijnen te bekijken: 
2: 
https://www.delijn.be/nl/lijnen/lijn//1/902/6/BUS#2 
28: 
https://www.delijn.be/nl/lijnen/lijn//1/928/7/BUS#2 
288: 
https://www.delijn.be/nl/lijnen/lijn//3/288/3/BUS#2 
289: 
https://www.delijn.be/nl/lijnen/lijn//3/289/3/BUS#2


Aan het station van Mechelen kun je een blue bike huren om met de fiets naar het park te komen. Het is ongeveer 5 minuten rijden, volg dezelfde route als de wandelaars, namelijk:

Vanaf het centraal station is het een mooie wandeling van vijftien minuten. Wandel naar rechts langs de Leuvense Vaart, de vaart oversteken aan de Plaisancebrug, aan het einde van de Ridder Dessainlaan is de hoofdingang

Met de auto

Kom je met de auto, parkeer dan op parking 'eekhoorn' aan de rand van het park. De route naar de parking is aangegeven met wegwijzers. Vanaf de parking volg je het avontuurlijke eekhoornpad en 200m later sta je in het park. Of kies voor de verharde route van 400m langs de Hombeeksesteenweg en de Potaardestraat. Zie plannetjes hieronder.
Maak bij voorkeur gebruik van deze parking en parkeer aub niet in de omliggende straten.

Ben je in het bezit van een parkeerkaart voor personen met een handicap, dan kun je parkeren tussen de hoofdingang en het bezoekerscentrum. De eerste 14 parkeerplaatsen zijn hier voorbehouden voor jou. Daarna zijn er ook een aantal gewone parkeerplaatsen, maar bij mooi weer rijd je best meteen naar parking eekhoorn.
De parking bij de speeltuin blijft gesloten tot de tavernes weer openen. 

Op zon- en feestdagen kun je tussen 9 en 20 uur ook gebruik maken van de gratis parkig van Kellogg's t.h.v. Hombeeksesteenweg 321, 2800 Mechelen. Van daar is het 600m wandelen naar de parkingang aan de Hombeeksesteenweg (zie plannetje hieronder). 

eekhoornpad Vrijbroekpark
verharde route van steentjesparking naar Vrijbroek
extra parking Vrijbroekpark

 

De dichtstbijzijnde stadsparking is gelegen in de Hoogstraat, zie plannetje hieronder.

parkeren in Mechelen