Provincie Antwerpen lanceert nieuwe subsidielijn voor sociale economie

20.11.2017

De provincie Antwerpen startte sinds kort een samenwerking met Trividend cvba, de Vlaamse participatiemaatschappij voor sociale economie. Sociaal-economische organisaties kunnen voortaan gebruik maken van het Participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen voor leningen tussen €10.000 en €50.000. Dit geeft hen net dat duwtje in de rug om bijvoorbeeld een nieuwe marktniche op te starten of een doorstroomproject te realiseren.

Eén van de eersten om hiermee aan de slag te gaan is de Mechelse stadsimkerij Pro-Polis. Pro-Polis kreeg een lening van 45.000 euro. Hiermee wil de imkerij onder andere bijenwas uit Ethiopië en Tanzania aankopen, omdat er momenteel een grote schaarste aan zuivere bijenwas is.

Johan Vleeshouwer, oprichter Pro-Polis: “We willen een duurzame samenwerking opzetten met Afrikaanse imkers zodat er zuivere Afrikaanse bijenwas, vrij van pesticiden en vervalsing, kan worden aangeboden aan de Belgische imkers. De bijenwas komt aan bij Pro-Polis en wordt hier verwerkt tot waswafels, die bijen nodig hebben om nesten uit te bouwen. Voor de logistieke afhandeling van de stock en webshop www.pro-polis.be werken we samen met ECOkoeriers en het sociale economie bedrijf WerkKans. Op die manier willen we niet alleen duurzaam ondernemen, maar ook op een sociale manier, met een sterke noord-zuid binding.”

Renteloze leningen tot 50.000 euro

Organisaties kunnen via het Participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen tot 50.000 euro renteloos lenen. Ze betalen enkel de dossierkosten. Met de investeringssteun moeten ze wel één van deze doelstellingen nastreven:

• meer doorstroom van kansengroepen op de arbeidsmarkt bewerkstelligen,
  • nieuwe ecologisch duurzame activiteiten genereren,
  • een samenwerking met de reguliere economie bevorderen of tot stand brengen,
  • een positieve maatschappelijke impact creëren.

De leningen zijn bedoeld voor materiële investeringen zoals kleine machines, grondstoffen, werktafels… De leningen zijn niet bedoeld voor personeelskosten.

Wie een idee of businessplan wil voorleggen, kan best contact opnemen met de adviseurs voor sociale economie van de provincie Antwerpen via trividend@provincieantwerpen.be of een kijkje nemen op deze pagina.