Tot rust komen in een Mooi Glaslandschap

05.03.2019

Eind 2018 liep het project ‘Mooi glaslandschap’ af. Dit was een pdpo-project waarbij het typische glaslandschap in de 3 glastuinbouwregio’s in onze provincie werd versterkt door agrarische reconversie, landschapsintegratie en draagvlakverbreding. Onder het luik landschapsintegratie werden 2 cases uitgewerkt voor een gebiedsgerichte aanpak met als doel het doortrekken van de landschapsverfraaiing van het glastuinbouwbedrijf naar het omliggende landschap van het bedrijf en vice versa. Er wordt zo gestreefd naar harmonie tussen omgeving en bedrijfssite.

In de macrozone Sint-Katelijne-Waver werd de gebiedscase ‘Itterbeek’ uitgewerkt. Het landschapsintegratieplan kwam tot stand in overleg met de verschillende stakeholders waaronder de tuinders, de gemeenten en Regionaal Landschap Rivierenland. Concreet werden houtkanten langs een serrebedrijf aangeplant die een wandelpad langs de Itterbeek begeleiden. Daarnaast werd ook een bomenrij aangeplant die een verbinding maakt tussen het glastuinbouwbedrijf en het Provinciaal overstromingsgebied de Jutse Plassen.

Om ook de belevingswaarde in dit gebied te verhogen werd in samenwerking met een sociaal economie bedrijf een zitbank geplaatst. Deze zitbank staat midden in het serrelandschap en geeft wandelaars en recreanten een rustplek waar ze tegelijk kunnen genieten van het mooie glaslandschap.