Het Wilde Westen - Van Buffalo Bill tot Bobbejaan

de Warande

Thema's

Het Wilde Westen – Van Buffalo Bill tot Bobbejaan is een prikkelende tentoonstelling in provinciaal cultuurhuis de Warande

over het Wilde Westen,
over Buffalo Bill, Bonanza en Bobbejaan,
over Wounded Knee en Winnetou,
over The Good the Bad and the Ugly,
over Lucky Luke,
over tomahawks en tipi’s,
over Manneken Pis met pluimen,
over El Paso in Wuustwezel,
over cowboys en indianen.

Datum
  • van 18 februari 2017 tot 14 mei 2017
  • Gesloten op maandag en dinsdag
Prijs
Gratis
cowboy

Wie heeft er niet ooit cowboy en indiaantje gespeeld? Wie heeft er nooit genoten van de westernhelden op het witte doek? Wie bezocht nooit het westerndorp in Bobbejaanland? Wie las nooit de avonturen van Winnetou of van Lucky Luke?!

Deze tentoonstelling toont het ware verhaal van het Wilde Westen. Ze gaat over het ontstaan van de mythe en vertelt hoe deze ook in België razend populair werd. In die mate zelfs dat de clichés van cowboys en indianen tot onze populaire beeldcultuur gingen behoren en de mythe gaandeweg de werkelijkheid verdrong.

Het westen van Amerika  werd op het einde van de 19de eeuw omgedoopt tot het ‘Wilde Westen’,  een land vol cowboys, indianen, goudzoekers, pelsjagers, schurken en ontdekkingsreizigers. Het stond synoniem voor de vrijheid en de overlevingsdrang van de pioniers maar ook voor wetteloosheid en geweld. Het was een onuitputtelijke inspiratiebron voor schrijvers, kunstenaars en filmmakers. Hun geromantiseerde en gedramatiseerde versie had echter weinig te maken met de historische realiteit.

Via de in Europa rondtoerende Wild West shows van Buffalo Bill, de Winnetou-boeken van Karl May en later via de razend populaire westernfilms vonden die verhalen ook ingang bij ons. Via tv, speelgoed en strips kwam het Wilde Westen tot in de huiskamer. Ook sommige volwassenen ‘speelden’ cowboy en indiaan en bouwden heuse westerndorpen. Bobbejaan Schoepen, wel eens de Vlaamse cowboy genoemd, had een levenslange belangstelling voor alles wat met de Far West te maken had en koos het dan ook als thema voor zijn gekende pretpark.

Honderden westernobjecten en indiaanse artefacten, historische foto’s en filmpjes, originele striptekeningen en filmaffiches, opgezette dieren en speelgoed in een spannende dialoog met tientallen kunstwerken van Tilo Baumgärtel (D), Fred Bervoets (BE), Guillaume Bijl (BE), Sébastian Bonin (BE), Martha Colburn (VS), Diego Franssens (BE), R.C. Gorman (VS), Tom Liekens (BE), Kylie Manning (VS), Malcolm Morley (VS), Nadia Naveau (BE), Pjeroo Roobjee (BE), Frederic Remington (VS), Fritz Scholder (VS), Sven ’t Jolle (BE), Edgard Tytgat (BE), Camiel Van Breedam (BE), Philippe Vandenberg (BE), Eric Wansart (BE).
Naast de vele bijzondere westernobjecten en indiaanse artefacten, strips, filmaffiches, naturalia en speelgoed  worden ook tientallen kunstwerken van Belgische en buitenlandse topkunstenaars getoond. Al deze kunstenaars vonden op één of andere wijze hun inspiratie in de mythische wereld van het wilde westen. 


PRAKTISCH


Waar?
Expozaal de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout

Wanneer? zaterdag 18 februari 2017 tot en met zondag 14 mei 2017

Toegang? gratis 

Randprogramma

Er zijn rondleidingen voorzien voor individuele bezoekers op zondagen 26 februari, 26 maart, 16 april en 30 april telkens om 14 uur. Deze rondleidingen worden gegeven door één van de twee curatoren. Er kunnen maximaal 20 mensen deelnemen aan deze rondleidingen. Vooraf inschrijven kan via de website of aan de ticketbalie.

In het kader van het STORMOPKOMST-festival zal er op zondag 19 maart een Open Werktafel zijn. Ouders en kinderen bezoeken de tentoonstelling en gaan nadien samen creatief aan de slag.

Karl van den Broeck schreef recent het boek Waarom ik de Indianen wil redden - Op zoek naar het kruis van Sitting Bull (Uitgeverij Polis). Op dinsdag 18 april geeft hij hierover een lezing in de Tuinzaal om 19 uur.

Op zondag 14 mei organiseert MOOOV filmfestival een Westerndag. Er zullen twee filmvertoningen zijn in Utopolis Turnhout. De programmering hiervan zal later op onze website te vinden zijn.

Scholen kunnen gedurende de tentoonstelling deelnemen aan STORMOPKOMST-workshops. Aanvragen gebeuren via mail naar tom.viaene@warande.be. Deze kosten 3 euro per leerling.

Volwassen groepen kunnen een rondleiding aanvragen voor 75 euro per groep.

 

Meer informatie & reserveren kan via de website van de Warande.

Organisator
Warande Turnhout

Volgende