Suzy Embo - Artiste Photographe - Photographe d'artistes

Fotomuseum

Thema's

In de zomer van 2017 tonen we met deze retrospectieve voor het eerst een ongedwongen blik op de Post-Cobraperiode en het rijke en – onterecht – onbekende oeuvre van deze Belgische fotografe. 

Datum
  • van 23 juni 2017 tot 8 oktober 2017
  • Gesloten op maandag
Prijs
€ 8 , € 6 (kortingstarief), € 3 (18 - 26 jaar), gratis (- 18 jaar)

Kunstenares, fotografe, echtgenote,... Achter de artiestennaam Suzy Embo (BE, °1936) schuilt een bevoorrechte getuige van de Belgische naoorlogse avant-garde. Met haar geabstraheerde beelden, cameraloze experimenten, grafische en contrastrijke foto’s vindt Embo aanvankelijk naadloos aansluiting bij de Subjektive Fotografie van Otto Steinert, waarbij het experimenteren met puur fotografische technieken in dienst stond van de persoonlijke expressie.

In de jaren 1960 ondergaat haar werk een inhoudelijke koerswijziging: van ‘artiste photographe’ naar ‘photographe d’artistes’. Ze raakt bevriend met Cobra-kunstenaar Pierre Alechinsky, trouwt met beeldhouwer Reinhoud d’Haese en woont met hen samen in de kunstenaarscommune La Bosse ten noordwesten van Parijs. Naast haar eigen artistiek werk richt Embo haar lens op de internationale kunstscène (o.a. Pierre Alechinsky, Christian Dotremont, Corneille Hannoset, Karel Appel, Pol Bury, André Breton, Jacques Ledoux, Félix Labisse…). Ze maakt informele en intieme portretten, fotografeert kunstenaars tijdens hun creaties, werkt samen aan projecten en documenteert vernissages, events, theater- en dansvoorstellingen. 

Sinds 1996 heeft het FOMU het volledige archief van Suzy Embo in zijn collectie. In de zomer van 2017 tonen we met de retrospectieve Suzy Embo. Artiste photographe – Photographe d’artistes voor het eerst een ongedwongen blik op de Post-Cobraperiode en het rijke en – onterecht – onbekende oeuvre van deze Belgische fotografe.

Curatoren: Tamara Berghmans & Lander Van Neygen

Organisator
Fotomuseum Provincie Antwerpen