Kraan hijst fietsbrug over kruispunt

Thema's

De F1 (fietsostrade Antwerpen-Mechelen) in Berchem is klaar voor een fietsbrug...
 


Die fietsbrug is gemonteerd tot 2 grote stukken op de terreinen van aannemer Mols. In de nacht van vrijdag 31 maart op zaterdag 1 april brengen vrachtwagens de stukken brug naar Berchem.
 


Op zaterdag 1 april hijst een grote kraan de 2 brugdekken op hun plek. Dat is aan het station van Berchem, over de Singel. Wil je dit precisiewerkje op de voet volgen? Kom dan op zaterdag 1 april vanaf 12 uur naar de uitkijkplek op de hoek van de Singel en de Posthofbrug. De provincie Antwerpen trakteert je op een kop soep.

Het weer is een cruciale factor. Bij veel wind is het bijvoorbeeld onmogelijk om de brug te hijsen. De weersvoorspellingen bepalen of de werken doorgaan. Surf op vrijdag 31 maart naar de Facebookpagina Antwerpen Fietsprovincie voor de laatste update.

Hou er rekening mee dat de Singel voor alle verkeer is afgesloten tussen de Posthofbrug en de Borsbeekbrug van vrijdag 31 maart 20 uur tot zondag 2 april 20 uur. De fietsbrug is na de plaatsing nog niet bruikbaar. De aannemer moet die nog verder afwerken en de verbindingen er naartoe aanleggen.

Datum
 • zaterdag 1 april 2017 van 12 uur tot 18 uur

Verloop van de werken:

 • nacht vrijdag 31 maart op zaterdag 1 april: transport bruggen en kraan
 • zaterdag 1 april:
  • 5 tot 12 uur: voorbereidingen, opstellen kraan en montage pijler op middenberm Singel
  • 12 tot 18 uur: hijsen brugdekken over Singel
  • 18 tot 21 uur: demonteren kraan, vastzetten brugdekken en afwerken leuning
 • zondag 2 april: afwerken en opruimen
   

Mooi voorbeeld van samenwerking

De provincie Antwerpen investeerde de afgelopen jaren fors in de aanleg van de F1, de fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen. Met de nieuwe fietsbrug steken de fietsers op die F1 het drukke kruispunt met de Singel veilig en snel over. Veilig want ze kruisen geen ander verkeer. Snel want ze moeten niet meer wachten aan de verkeerslichten. De provincie Antwerpen deed het voorbereidende studiewerk en investeert nu in de bouw van de fietsbrug samen met de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen.
Het EFRO-fonds subsidieert het project omdat de fietsbrug belangrijk is voor de regionale en economische ontwikkeling. Ze zet namelijk meer mensen op de fiets voor functionele verplaatsingen. EFRO staat voor Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.Organisator
Dienst Mobiliteit