Rubbings en boomschijftafels

Lies Verdenius & Meubelatelier Ginkgo

Datum
  • van 14 oktober 2017 tot 26 november 2017
Prijs
de galerie is vrij toegankelijk van 10 tot 17 uur

Lies Verdenius exposeert litho´s, kunstenaarsboeken en rubbings/afwrijvingen. De thematiek van haar werk is altijd gerelateerd aan de natuur. Ze laat zich inspireren door landkaarten, planten, vissen, schelpen en fossielen. De meeste litho’s zijn gedrukt in subtiele  pasteltinten, maar er zijn ook zwart-wit prenten met een krachtig grafisch karakter. De Japanse cultuur is een terugkerende inspiratiebron voor haar. Dit is ook terug te vinden in haar kunstenaarsboeken 13 SURIMONO en  Kisses by Koi. De boeken zijn ambachtelijke kunststukjes in een kleine oplage. De originele steenafdrukken zijn gebonden of gevouwen en vormen samen met de tekst, die eveneens op traditionele manier is gezet, één geheel.

Haar laatste werken zijn, zoals zij ze zelf noemt, rubbings of afwrijvingen van bomen: zowel de dwarsdoorsnede, waar de jaarringen te zien zijn als het schors. Deze afwrijvingen zijn gemaakt met krijt en inkt. Onderaan zijn Japanse tekens te zien van begrippen als levenscyclus, groei, boomkern, levensloop, kettingzaag enz. In deze techniek is ook het boek De BIJL/The AX gemaakt.

www.liesverdenius.nl

Meubelatelier Ginkgo maakt tafels van massief hout, de zogenaamde boomschijftafels in diverse houtsoorten en tafels van gedraaid hout en andere materialen.

Bij de boomschijftafels komen de jaarringen van het kopse hout in de tafelbladen optimaal naar voren. Door het hout te borstelen en mat af te werken - in olie en was – komt de tekening prachtig tot zijn recht. De tafels zijn allen verschillend en dus uniek, net zoals de natuur ze heeft voortgebracht. De gebruikte houtsoorten zijn eiken, grenen, robinia/acacia, berken en esdoorn/hard maple. 

De hoogtes van de tafels variëren van 35 tot 50 cm. en daardoor kunnen ze mooi gecombineerd worden. De tafels zijn voorzien van blank stalen poten, die in de olie en wax zijn gezet. 

De gedraaide tafels bestaan uit een combinatie van houtsoorten, materialen en kleuren en zijn veelal van dezelfde hoogte en diameter. (resp. 50 cm. en 50 cm.) De afwerking bestaat uit een natuur matte lak. Elke combinatie van materialen heeft weer zijn eigen uitstraling. Een knipoog naar het vrouwenbeen bracht de tafelpoot met netkous. Deze komt het mooist tot zijn recht met een glazen blad. 

De laatste jaren laat hij zich voornamelijk inspireren door boomstammen van inlands hout. “Het is prachtig om met natuurlijk materiaal te werken en je te laten verrassen door onverwachte vormen en patronen.”

www.meubelatelierginkgo.nl

 

Organisator
Arboretum Kalmthout

Volgende