Provincie leidt personen op om vrouwen weerbaarder te maken

1 vrouw op 3 in Europa – 62 miljoen vrouwen – wordt het slachtoffer van lichamelijk en/of seksueel geweld. 
1 op 5 vrouwen maakt fysiek en/of seksueel geweld mee voor ze 15 jaar is. 
1 op 5 vrouwen krijgt te maken met stalking. 
1 op 2 vrouwen wordt geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 
1 op 4 vrouwen wordt minstens eenmaal in haar leven geconfronteerd met geweld vanwege haar partner.

Datum
  • van 8 november 2016 tot 20 juni 2017

Vrouwen en meisjes lopen op grote schaal het risico om vroeg of laat geconfronteerd te worden met een vorm van gendergerelateerd geweld. Lastig gevallen worden op straat, op school of op het werk. Door vriend of echtgenoot geïntimideerd en mishandeld worden. Door een collega, baas, ex… gestalkt worden. Door een onbekende of bekende verkracht worden. Het kan elke vrouw overkomen.

Vele professionals in de hulpverlening krijgen vragen van vrouwen die willen leren hoe ze zich beter kunnen verdedigen. Met woorden als het kan. Met fysieke technieken als woorden niet meer helpen. Vaak wordt er dan noodgedwongen doorverwezen naar een gevechtssport of een cursus sociale vaardigheden. Sinds 2015 worden er opnieuw weerbaarheidstrainingen volgens de Refleksmethode gegeven. Daarin leren vrouwen hun grenzen voelen en afbakenen, gevaarsignalen op tijd zien, angst omzetten in woede én zich in uiterste situaties, fysiek verdedigen. Ze leren brullen in plaats van gillen. Ze leren confronteren in plaats van negeren, vermijden of vluchten. Ze leren terugvechten met woorden en daden. De rode draad is het (terug)vinden van de innerlijke kracht en het leren geloven in de eigen mentale, emotionele en fysieke weerbaarheid.

Zeker voor vrouwen die reeds geweld meemaakten kan deze training ontzettend belangrijk zijn om pijn en onmacht om te buigen naar een krachtig gevoel van eigenwaarde. Geweld ervaren laat naast emotionele schade ook op lichamelijk vlak sporen na. Via een training zelfverdediging/weerbaarheid ‘herprogrammeren’ deze vrouwen als het ware hun reacties. Daardoor verlaagt de kans om opnieuw slachtoffer te worden aanzienlijk.

In deze opleiding maak je als professional op een intense, interactieve en gedegen manier kennis met de Refleksmethode zodat je hierna zelf groepen vrouwen of meisjes (vanaf 14 jaar) kunt begeleiden. We voorzien achteraf voldoende ondersteuning via stages en coaching. Je ontvangt ook een attest van bekwaamheid als lesgeefster in de Refleksmethode.

Voor wie

  • Je woont of werkt in de provincie Antwerpen en werkt als professional met vrouwen/meisjes: je bent hulpverlener, psycholoog, therapeut, opvoeder, maatschappelijk consulent, politieagent, leerkracht…
  • Je wil je gedurende een jaar actief engageren en je in een kleine groep (max. 12) onderdompelen in deze boeiende en succesvolle methode.
  • Je beschikt al over een stevige mentale en emotionele ‘weerbaarheidsbasis’. Je zit ook voldoende goed in je vel om eenvoudige fysieke verdedigingstechnieken uit te voeren.
  • Je wil na de opleiding actief aan de slag met groepen vrouwen/meisjes rond weerbaarheid/zelfverdediging.

Contacteer ons bij twijfel: Suzanne Cautaert 0486/684557 of Pascale Franck 0473/783820

Praktisch

  • Data: 8 november 2016, 6 december 2016, 10 januari 2017, 7 februari 2017, 7 maart 2017, 28 maart 2017, 25 april 2017, 23 mei 2017 en 20 juni 2017. Telkens van 9u30 tot 16u30. We voorzien ook een afsluitingsweekend in het najaar van 2017.
  • Plaats: CAW, Vrijdagmarkt 11, 2000 Antwerpen.
  • Bijdrage: Deze opleiding wordt georganiseerd door het Family Justice Center van de provincie Antwerpen i.s.m. Fempower vzw en is gratis. We voorzien vooraf een intakegesprek om jouw vragen te beantwoorden en onze verwachtingen toe te lichten.
  • Informatie en inschrijven: inès.conderaerts@co3.vkantwerpen.be. Bij haar kun je ook terecht voor een gedetailleerd programma van de opleiding. Je kunt ook eens kijkje nemen op http://fjc-veiligthuis.be en op de Facebookpagina van Fempower. 
Trainers
Suzanne Cautaert (°1952) heeft 35 jaar ervaring en was van 1981-2002 verbonden aan Refleks Weerbaarheidscentrum vzw, een expertisecentrum gespecialiseerd in weerbaarheidstrainingen als preventie van gendergerelateerd geweld. Refleks gaf decennialang cursussen in heel Vlaanderen en bereikte daarmee meer dan 10.000 vrouwen en meisjes. Van 2002-2015 gaf Suzanne Cautaert met haar bedrijf Terra, vorming en coaching aan professionelen in de zorg/hulpverleningssector, voornamelijk rond communicatie en omgaan met agressie. Zij is ook opgeleid in de contextuele methodiek. Ze heeft ook een geschiedenis in gevechtsporten. Suzanne zal op regelmatige tijdstippen bijgestaan worden door cotrainer Ilse Ideler (°1964) die ruim 10 jaar als docente voor Refleks werkte. Ilse werd opgeleid als maatschappelijk werkster en heeft ruime ervaring met verschillende doelgroepen, waaronder meisjes en allochtone vrouwen.