Ruim 700 bezoekers voor de Russisch-Orthodoxe Christus' Geboortekerk tijdens Open Monumentendag

11.09.2017

Op zondag 10 september kon je tijdens de Open Monumentendag uitzonderlijk de monumentale Christus' Koningkerk bezoeken. De dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen en Monumentenwacht toonden er in een gelegenheidstentoonstelling de geschiedenis en de toekomst van dit beschermde monument, dat de komende jaren door de provincie gerestaureerd wordt.

Christus' Geboortekerk Antwerpen
Christus' Geboortekerk, Loosplaats Antwerpen - Copyright: Stefan Dewickere

Bij veel Sinjoren is de kerk beter bekend als de voormalige Sint-Jozefkerk op de hoek van de Charlotta-, Brialmont- en Plantin Moretuslei. De neoromaanse kerk werd oorspronkelijk ontworpen door architect Eugène Gife in 1862. Na een jarenlange leegstand wordt de kerk sinds 2000 gebruikt door de Russisch-Orthodoxe geloofsgemeenschap. Die kocht het pand aan in 2014. Momenteel voert de provincie Antwerpen er dringende onderhoudswerken uit en bereidt zij een grootschalige restauratie voor.

Tijdens de Open Monumentendag grepen ruim 700 geïnteresseerden de kans om kennis te maken met dit unieke bouwwerk. Ze kregen ter plaatse gratis informatie van de experten Erfgoed en Monumentenwacht over de geplande investeringen. Bezoekers konden ook kennis maken met de Russisch-Orthodoxe gemeenschap in Antwerpen, die deze samenwerking zeer positief onthaalde.

Naar aanleiding van de Open Monumentendag verscheen in de reeks Erfgoedbrochures van de dienst Erfgoed een nieuwe brochure 'Van Sint-Jozef tot Christus' Geboorte, verleden en toekomst van de monumentale kerk aan het Antwerpse stadspark'. Deze brochure kan je nog gratis aanvragen bij de dienst Erfgoed (zolang de voorraad strekt).