Buurt doet voorstellen voor groenzone langs F11 in Saffierstraat

20.03.2017

18 maart zaten 78 buurtbewoners en geïnteresseerden samen in school Het Hinkelpad in Berchem. Ze werkten gezamenlijk aan een nieuwe invulling voor de groenzone in de Saffierstraat. Die wordt heringericht bij de aanleg van de fietsostrade F11. Het gaat om een strook van 17.346 m2 groen met een totale lengte van 1,25 kilometer. De buurtbewoners stelden onder meer voor om bomen, fietsenstallingen en buurtmoestuinen in de zone te voorzien. Ontwerpers gaan nu met deze voorstellen aan de slag.

Fietsostrade en groenzone

Tussen Lier en Antwerpen legt de provincie Antwerpen de fietsostrade F11 aan. In Berchem en een deel van Mortsel loopt deze fietsostrade door de Saffierstraat. Het district Berchem en de stad Antwerpen maken van deze gelegenheid gebruik om de groenzone in de straat opnieuw in te richten en toegankelijk te maken voor iedereen. In totaal gaat het om 17.346 m² groene ruimte, een strook van 1,25 kilometer lang. De buurtbewoners en geïnteresseerden worden betrokken bij de invulling van deze strook.

Werkontbijt

Na een toelichting over de fietsostrade staken de bewoners in kleine groepjes zelf de handen uit de mouwen. Doorheen 3 inspraakrondes kreeg de groenzone van de buurtbewoners steeds meer vorm. De eerste voorstellen zien er alvast veelbelovend uit. Zo denkt de buurt aan de inplanting van bomen, fietsenstallingen en buurtmoestuinen.

Met de resultaten van dit inspraaktraject gaan de ontwerpers van de stad aan het werk. In het najaar legt het district Berchem verschillende meer in detail uitgewerkte concepten opnieuw voor aan de bewoners.

F11, fietsostrade Antwerpen-Lier

De F11 is de fietsostrade tussen Antwerpen en Lier. De provincie Antwerpen bereidt samen met de lokale overheden de aanleg voor. Met een totale afstand van 10 kilometer in een filegevoelige regio maakt deze fietsostrade van de fiets een volwaardig alternatief voor de wagen. De fietsostrade brengt fietsers op een half uurtje vlot en veilig van Lier naar Antwerpen. Meer informatie over de fietsostrade is te vinden op de webpagina van de F11.