Fietsbrug over Singel in Berchem geplaatst

publish date
02.04.2017

Zaterdag 1 april 2017 plaatste een kraan de nieuwe fietsbrug over de Singel in Berchem. De brug van 45 meter werd in 2 stukken ter plaatse gebracht. Ze is een onderdeel van de succesvolle F1, de fietsostrade langs de spoorweg van Antwerpen naar Mechelen. De provincie Antwerpen, de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen investeren in de bouw van de brug. Tegen het einde van het jaar gebruiken elke dag zo’n 5000 fietsers de nieuwe brug om de Ring en de Singel over te steken.  

Op de terreinen van aannemer Mols is de fietsbrug gemonteerd tot 2 grote stukken. In de nacht van vrijdag 31 maart op zaterdag 1 april zijn die door 2 vrachtwagens naar Berchem gebracht. Daar heeft zaterdagmiddag een grote kraan de onderdelen op hun plek gelegd. Zo’n 100 geïnteresseerden volgden dit huzarenstuk op de voet.

De brug over de Singel is 45 meter lang en start in het fietsparkeergebouw van het station Antwerpen-Berchem. Ze steekt de Singel over via 1 middenpijler en loopt aan de overkant in de spoorwegberm verder om dan op 6 stevige pilaren de stationsparking over te steken en aan te sluiten op het hoogste punt van de Posthofbrug. Het hele traject bedraagt zo’n 600 meter. De fietspaden aan beide zijden van de Posthofbrug worden ook opnieuw aangelegd. Met de plaatsing van de brug over de Singel is het geheel nog niet bruikbaar. De aannemer moet de tweede brug tot aan de Posthofbrug nog bouwen. Als alles volgens planning blijft verlopen, fietsen we het volledige traject tegen het einde van het jaar officieel in.

 

Mooi voorbeeld van samenwerking

De provincie Antwerpen investeerde de afgelopen jaren fors in de aanleg van de F1, de fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen. Met de nieuwe fietsbrug in Berchem steken de fietsers op die F1 het drukke kruispunt met de Singel veilig en vlot over. Veilig want ze kruisen geen ander verkeer. Vlot want ze moeten niet meer wachten aan de verkeerslichten. De provincie Antwerpen deed het voorbereidende studiewerk en investeert nu 1.327.871 euro in de bouw van de fietsbrug. De Vlaamse overheid geeft dezelfde steun aan het project (1.327.871 euro) en de stad Antwerpen draagt 663.935,50 euro bij om de bereikbaarheid van het station Antwerpen-Berchem te verbeteren. Het EFRO-fonds steunt het project met 907.740,67 euro subsidies omdat ze belangrijk is voor de regionale en economische ontwikkeling. De fietsbrug zet namelijk meer mensen op de fiets voor functionele verplaatsingen. EFRO staat voor Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Surf voor meer informatie naar de webpagina van de F1, fietsostrade Antwerpen-Mechelen.

Foto's van het plaatsen van de brug vind je op de Facebookpagina Antwerpen Fietsprovincie.


 

Volgende