Stad Lier belangrijk knooppunt voor fietsostrades

publish date
15.06.2017

De provincie Antwerpen is in volle voorbereiding voor de aanleg van de fietsostrade F11 tussen Antwerpen en Lier. Deze zal het station van Berchem verbinden met het station van Lier. Om fietsers vlot en veilig tot aan het station van Lier en verder te brengen, investeren de provincie Antwerpen, de stad Lier en de Vlaamse overheid in de aanleg van een fietscomplex aan het station van Lier. 

Voor de provincie Antwerpen is de stad Lier een belangrijk knooppunt in het fietsostradenetwerk. Op termijn fiets je vanuit de Pallieterstad veilig, vlot en comfortabel via fietsostrades naar Antwerpen (F11), Mechelen via Lint (F16 en F1), Aarschot (F104) en Herentals (F103).

Heel wat mensen trekken naar Lier om te werken, school te lopen, de stad te bezoeken en te winkelen. Met fietsostrades naar zowat alle windrichtingen kunnen fietsers dat in de toekomst veiliger, sneller én met meer comfort doen. Het station van Lier wordt zo de fietsdraaischijf van de regio.

De fietsostrade F11 Antwerpen-Lier wordt 11 km lang. Op slechts 30 minuten fiets je dan van Antwerpen naar Lier. 

Tunnel onder ring van Lier

Een belangrijke schakel in de uitbouw van Lier als knooppunt in het fietsostradenetwerk is de aanleg van een fietscomplex aan het station van Lier. In deze plannen voorziet de provincie een tunnel onder de ring van Lier en een brug over de spoorlijnen richting de noordzijde van het station. Hiervoor voorziet de Vlaamse overheid 4 miljoen euro.
De provincie Antwerpen investeert vervolgens nog in de verbinding met de Hockeyweg. De stad Lier betaalt, met steun van het Fietsfonds van de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid, de aanrijhelling van de F16 uit Lint. 

Bovendien heeft de provincie Antwerpen ontwerpers aangesteld die samen meer dan 80 km fietsostrades aan het ontwikkelen zijn. Een serieuze investering voor de provincie Antwerpen. De aanleg van een fietsostrade kost namelijk gemiddeld 1 miljoen euro per kilometer. 

Volgende