MOS-Openschooltuinendag

Vergroenen is hot! Steeds meer scholen krijgen een groen kleedje. Kriebelt het bij jouw team ook om je speelplaats aan te pakken? Ga dan eens kijken bij collega's in andere scholen. Op woensdag 15 mei zetten verschillende scholen in de provincie Antwerpen de poorten van hun vergroende schoolomgeving open!

Status
Datum
  • woensdag 15 mei 2019 van 09 uur tot 15 uur
Prijs
Gratis
Uiterste inschrijfdatum
dinsdag 23 april 2019

Voor wie?

Leerkrachten, directies, ouderraden, studenten lerarenopleiding en andere geïnteresseerden van basscholen en secundaire scholen.

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Je kiest vooraf één of meerdere scholen uit waar je op bezoek wilt gaan.
  • Je schrijft je vóór 23 april in. Zo kunnen we de scholen die hun deuren openstellen op de hoogte brengen van je bezoek.
  • Op woensdag 15 mei trek je er zelf op uit. 
  • In de provincie Antwerpen is er samen met het Ecohuisook een schooltuinenfietstocht. Je bezoekt met de fiets drie scholen: Basisschool De kRing (Berchem), secundaire school Sint-Willebrord-Heilige familie (Berchem) en Kleuterschool KOSMOS (Nachtegalenpark). Meer informatie vind je hier.

Welke scholen doen mee en wat is er te zien?

De scholen die hun poorten openzetten kunnen je vertellen over hun vergroeningsproces.

  • Hoe pakten zij hun vergroeningstraject aan?
  • Met wie werkten ze samen?
  • Hoe kregen ze draagvlak bij leerkrachten en ouders
  • Wat vinden ze zelf van het resultaat?
  • ...
VBS Drakenhof
VBS Drakenhof

Vrije Basisschool Drakenhof

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Drakenhoflaan 242, 2100 Deurne.

Vrije toegang tussen 9u en 15u.

Onze schooltuin bestaat al ruim 10 jaar, maar heeft de laatste jaren - mede dankzij MOS Vlaanderen en ECOHUIS Antwerpen - een ware metamorfose ondergaan.
We beschikken nu, naast de onvermijdelijke groenten natuurlijk, ook over een kruidentuin, een mini-boomgaard, een zit- eet- en vertelhoek, een serre én een blotevoetenpad. Een wilgentunnel is in aanbouw.
De groententuin bestaat vanaf vorig seizoen uit duidelijk afgebakende plantbakken waardoor de kinderen goed kunnen zien waar iets groeit en waar mag gestapt worden... toch ook belangrijk :-)
We hebben daarenboven het geluk om vlak naast de schooltuin gebruik te kunnen maken van een heel groot grasplein, wat voor extra mogelijkheden zorgt.
Iedereen welkom om eens tekomen genieten!

GEKKO
GEKKO

GEKKO

Kleuteronderwijs.

Adres: Dorp 19, 2820 Bonheiden.

Vrije toegang tussen 9u en 15u.

Onze Gekkoschool ligt in het hart van een dorp.
We smeden momenteel een plan voor ‘Operatie perforatie’ en hopen onze klinkers in te ruilen voor groene speelruimte.
Zo krijgt het dorp ook een groene long.
Op de speelplaats plaatsten we verschillende natuurelementen zoals boomstammen, kruiden om te proeven, een boekenhoekje achter wilgen takken en een boom waarin we ook al eens klimmen onder begeleiding.
Daarnaast (op 100m van de school) hebben we een ‘geheime tuin’. Daar trekken we regelmatig met de kleuters naartoe en vertelt onze natuurjuf hen heel wat over insecten, vogels, planten en kunnen ze het effect van afval zien.
Kom gerust langs en we nemen je even mee langs onze natuurplekjes.

Leefschool Pluishoek
Leefschool Pluishoek

Leefschool Pluishoek

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Pluishoekstraat 3, 2220 Heist-op-den-Berg.

Vrije toegang tussen 9u en 12u. Rondleiding om 10u30.

Iedereen hartelijk welkom om kennis te maken met onze groene school!

We kunnen jullie veel vertellen over: eigenaarschap van de leerlingen, draagvlak binnen het team, betrokkenheid van de ouders, integratie van de groene ruimte in de lessen en onderzoekend leren. 

We kunnen jullie veel laten zien: avontuurlijke speelruimte, buitenklas, hagen, insectenhotel, kippen, moestuin en wilgenhutten.

Vrije Basisschool Sint-Victor

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Kasteeldreef 2, 2300 Turnhout.

Vrije toegang tussen 9u en 12u.

Mina Mol en Mo de Mier,
Onze tuin- en speelplaatsmascottes ontvangen jullie graag met open armen om hun mooie groene schooltuinen en speelplaatsen te laten zien. Ze zullen vertellen hoe we dit tot stand hebben gebracht: doedagen, ouders, kinderen, leef -happyproject zichtbaar in speelhoeken vergroening van een betonnen omgeving.
Tot dan !

Het Trapleerke

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Rechtestraat 69, 2275 Lille.

Vrije toegang tussen 9u en 12u.

Wat wij tonen: avontuurlijke speelruimte, insectenhotel, kruidentuin en moestuin.

We hebben iets te vertellen over: eigenaarschap van de leerlingen, draagvlak binnen het team, integratie van de groene ruimte in de lessen, onderhoud en beheer, financiën en proces van idee tot aanleg.

Maris Stella Instituut

Secundair onderwijs.

Adres: Antwerpsesteenweg 67, 2390 Oostmalle.

Vrije toegang tussen 12u30 en 15u.

De zorg om ‘het milieu’ is actueler dan ooit. We worden dagelijks geconfronteerd met negatieve rapporten en artikels en de gevolgen van een veranderend milieu: afvalbergen, energiekosten, verdwijnen van plant- en diersoorten.

Voor wij echter gaan doemdenken willen wij, de school en de leerlingen van het seminarie ecologie, ons informeren, debatteren, een kritisch besluit vormen. We moeten wel weten waar we over praten.

Dan is er tijd voor actie: wij willen onze verantwoordelijkheid nemen door het uitwerken van ecologische projecten op school. Zo zijn we in april 2016 gestart met het aanplanten van onze vlindertuin rond onze eerste buitenklas. Deze tuin staat vol inheemse planten en struiken die vlinders, bijen en andere nuttige diertjes aantrekken. Zo’n tuin vraagt tijd en ook regelmatig onderhoud. Daarnaast hebben we ook een kritische blik geworpen op de energieboekhouding van de school, zijn we op bedrijfsbezoek geweest bij Ecover, zamelen we elektronische afval in op om aan urban mining te doen. Ook zijn we een draagvlak aan het creëren voor afvalvrije school. En het schooljaar afsluiten met doen we met het bouwen van een insectenhotel, maken van vogelkastjes en dromen van een tweede buitenklas.

Freinetschool De Vlindertuin

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Berg 10, 2275 Lille. 

Vrije toegang tussen 12u30 en 15u.

Sint-Lutgardisschool

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Peperstraat 17, 2627 Schelle.

Vrije toegang tussen 9u en 15u.

Onze groene speelplaats hebben we 3 jaar geleden op 2 weken gerealiseerd. Met veel helpende handen van leerkrachten én ouders konden we onder leiding van een professionele tuin- en landschapsarchitect onze speelplaats een grondige metamorfose geven. We kregen ook steun en goede raad van MOS provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Rivierenland. Veel plannen, uitzoeken, schrappen, kiezen en preventie-gewijs nakijken werd uiteindelijk beloond met vele blije gezichtjes die na de paasvakantie op een totaal andere speelplaats terecht kwamen.
Wij kozen voor een doolhof van siergrasperkjes, enkele bomen voor schaduw (waaronder wilgen voor het overtollige water) en een eiland met speeltuigen uit natuurlijke boomstammen en een wilgentunnel. De ondergrond van het eiland werd boomschors.
Uiteraard waren er enkele kleine puntjes waar we hier en daar wat hebben aangepast. 
Nu de lente weer in het land is en de speelplaats lichtgroen kleurt, zijn we nog steeds tevreden over het resultaat. Groen geeft hoop en maakt gelukkig! Op naar het volgende project - er is namelijk nog een speelplaats voor de lagere school...

GBS De Sleutelbloem

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Schoolplein 2, 2960 Brecht.

Vrije toegang tussen 9u en 15u.

Wat wij tonen: poel, insectenhotel, boomgaard, kruidentuin, moestuin, serre en nestkasten.
Wij hebben iets te vertellen over: gebruiksvriendelijkheid.

Onze schooltuin is ondertussen meer dan 10 jaar oud, en tijdens die jaren hebben we met vallen en opstaan heel wat ontdekt over hoe een schooltuin het best 'werkt'.
Onze ervaringen willen we uiteraard met alle schooltuiniers en mensen die er aan denken om een schooltuin te beginnen delen.  
We werken regelmatig ook samen met ons oudercomité en ook zij zullen aanwezig zijn om jullie vragen mee te beantwoorden.  Onze schooltuin heeft voor elk wat wils: boomgaard, vijvertje, insectenhotels, een serre, kippen, kruiden, enzovoort...
Hopelijk mogen we jullie in Brecht begroeten tijdens de MOS-openschooltuinendag!
Kan je niet wachten?  Dan kan je al eens een kijkje nemen op onze schooltuinblog  https://schooltuindesleutelbloem.blogspot.com/

GO! Basisschool De Blokkendoos

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Leon Gilliotlaan 58, 2630 Aartselaar.

Vrije toegang tussen 9u en 12u.

Wat wij tonen: een groen schooldomein met vele buitenlesplekjes.

Freinetschool De kRing

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Uitbreidingstraat 251, 2600 Berchem.

Rondleidingen om 9u en 10u30.

De kRing verhuisde 4 jaar geleden van het oude gebouw met betonnen speelplaats naar een nieuw gebouw met een open, groen grasland. Als Freinetschool vertrokken we vanuit de kinderen voor het ontwerp van de nieuwe schooltuin. Wat willen we spelen, wat willen we doen, wat willen we leren? Rekening houdend met de ligging naast de singel, het budget en het aantal vierkante meter verplichte verharding/kind gingen we aan de slag met de verzoeken en voorstellen van de kinderen, ouders en leerkrachten.

Wat wij tonen:

Lagere (groene) schooltuin: speelheuvels met glijbanen, moestuinproject (samenwerking van leerkrachten, ouders en leerlingen), wilgenhut, natuurlijke zandbak, groendak, houten speel/klimtuig, amfitheater in aanbouw

Kleuter (semi-groene) schooltuin: zandbak met houten speelkeuken, wilgenhut, houten speel/klimtuig, parcours boomstammen, blotevoetenpad in aanbouw

Wat wij vertellen:

Hoe start je met de brainstorm, het ontwerp en het effectieve aanleggen van een nieuwe speelplaats samen met de leerlingen, ouders en leerkrachten? Succesverhalen en missers tijdens het aanleggen. Tips bij het betrekken van ouders tijdens de voorbereiding, uitvoering en verankering van een tuinwerkgroep. Hoe start je aan een moestuinproject door en voor leerlingen en ouders?

Meer informatie vind je terug in de brochure: "Spelen Natuurlijk! Speelnatuur op een stadsspeelplaats", zie hieronder.

KOSMOS Antwerpen
KOSMOS Antwerpen

KOSMOS

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Gerard Le Grellelaan 5, 2020 Antwerpen.

Vrije toegang tussen 9u en 15u.

In Kosmos opteerden we voor een doortrekken van het park waarin onze school zich bevindt en de sterke visie rond speelwaarde, duurzaamheid en ecologie, naar onze tuin. Samen met de ouders en in samenspraak met de grote zes: kinderen, team, directie, poetspersoneel, ouders en preventieadviseur kozen we voor een avontuurlijke tuin waar groen en uitdagingen de belangrijkste doelen zijn. Onze kinderen bouwen zelf met vind- en krijgmaterialen. Maar stimuleren ook de leerkrachten tot het bouwen van heuse kastelen met sjorbalken en paletten. Autobanden, paletten, touwen, planken, boomstammen,………liggen standaard in de tuin. Maar ook water en zand, lees modder, mag niet ontbreken. Verschillende ondergronden zorgen voor diverse speelkansen. Een kleine moestuin, een paar kippen en een konijn….meer moet dat niet zijn!

Meer informatie vind je terug in de brochure: "Spelen Natuurlijk! Speelnatuur op een stadsspeelplaats", zie hieronder.

Vergroeningsplan VBS De Ceder Kessel
Vergroeningsplan VBS De Ceder Kessel

VBS De Ceder

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Emblemsesteenweg 1, 2560 Kessel (Nijlen).

Vrije toegang tussen 9u en 12u. Rondleidingen om 9u en 10u30.

Hierbij vinden jullie de schets van onze groene speelplaats in wording. De werken zijn in oktober 2018 gestart met hulp van ouders, oudercomité, leerlingen, leerkrachten, Jonas van Aelst (One-two-tree), Rivierenland en MOS. Voor de Paasvakantie planten we nog een kruiden-bloemenborder aan op de speelplaats en dan is alles af! Willen jullie het resultaat met eigen ogen komen bekijken? Wij leggen graag uit hoe we te werk gaan. Enkele juffen, een ouder, enkele leerlingen en Jonas Van Aelst geven jullie graag wat meer uitleg. Onze schooltuin met fruitbomen, dieren, groenten en compostbakken zijn ook te bezichtigen.

Leefschool 't Zandhofje
Leefschool 't Zandhofje

Leefschool 't Zandhofje

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Liersebaan 51, 2240 Zandhoven.

Vrije toegang tussen 9u en 12u.

Leefschool 't Zandhofje: een groene school in hart en nieren.
Ben je benieuwd naar onze natuurtuin, wil je een kijkje komen nemen bij onze geitjes, ezel en pony of wil je graag de kampen bekijken die onze kinderen bouwen in ons bos? Dan ben je op woensdagvoormiddag zeker welkom in onze school.
Onze natuurouders leggen jullie graag uit hoe ze samen met onze kinderen te werk gaan in de moestuin, de natuurtuin en de dierenweide.

Scholen die je bezoekt als je deelneemt aan de fietstocht

Freinetschool De kRing

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Uitbreidingstraat 251, 2600 Berchem.

De kRing verhuisde 4 jaar geleden van het oude gebouw met betonnen speelplaats naar een nieuw gebouw met een open, groen grasland. Als Freinetschool vertrokken we vanuit de kinderen voor het ontwerp van de nieuwe schooltuin. Wat willen we spelen, wat willen we doen, wat willen we leren? Rekening houdend met de ligging naast de singel, het budget en het aantal vierkante meter verplichte verharding/kind gingen we aan de slag met de verzoeken en voorstellen van de kinderen, ouders en leerkrachten.

Wat wij tonen:

Lagere (groene) schooltuin: speelheuvels met glijbanen, moestuinproject (samenwerking van leerkrachten, ouders en leerlingen), wilgenhut, natuurlijke zandbak, groendak, houten speel/klimtuig, amfitheater in aanbouw

Kleuter (semi-groene) schooltuin: zandbak met houten speelkeuken, wilgenhut, houten speel/klimtuig, parcours boomstammen, blotevoetenpad in aanbouw

Wat wij vertellen:

Hoe start je met de brainstorm, het ontwerp en het effectieve aanleggen van een nieuwe speelplaats samen met de leerlingen, ouders en leerkrachten? Succesverhalen en missers tijdens het aanleggen. Tips bij het betrekken van ouders tijdens de voorbereiding, uitvoering en verankering van een tuinwerkgroep. Hoe start je aan een moestuinproject door en voor leerlingen en ouders?

Meer informatie vind je terug in de brochure: "Spelen Natuurlijk! Speelnatuur op een stadsspeelplaats", zie hieronder.

St-Willebrord-Heilige Familie

Secundair onderwijs.

Adres: Jan Moorkensstraat 95, 2600 Berchem.

Wat wij tonen: een moestuin-amfitheater.

Meer informatie vind je terug in de brochure: "Spelen Natuurlijk! Speelnatuur op een stadsspeelplaats", zie hieronder.

KOSMOS

Kleuter- en lager onderwijs.

Adres: Gerard Le Grellelaan 5, 2020 Antwerpen.

In Kosmos opteerden we voor een doortrekken van het park waarin onze school zich bevindt en de sterke visie rond speelwaarde, duurzaamheid en ecologie, naar onze tuin. Samen met de ouders en in samenspraak met de grote zes: kinderen, team, directie, poetspersoneel, ouders en preventieadviseur kozen we voor een avontuurlijke tuin waar groen en uitdagingen de belangrijkste doelen zijn. Onze kinderen bouwen zelf met vind- en krijgmaterialen. Maar stimuleren ook de leerkrachten tot het bouwen van heuse kastelen met sjorbalken en paletten. Autobanden, paletten, touwen, planken, boomstammen,………liggen standaard in de tuin. Maar ook water en zand, lees modder, mag niet ontbreken. Verschillende ondergronden zorgen voor diverse speelkansen. Een kleine moestuin, een paar kippen en een konijn….meer moet dat niet zijn!

Meer informatie vind je terug in de brochure: "Spelen Natuurlijk! Speelnatuur op een stadsspeelplaats", zie hieronder.

Volgende van de detaillijst