Skip to main content

Agrarische herontwikkeling van landbouwinfrastructuur - Geen pretpark maar een productief landschap

tot

Is het verplaatsen van woonfuncties binnen de landbouwruimte haalbaar en haalbaar? Discussieer op  dinsdag 6 juni  tijdens de afsluitende studiedag in het kader van het  plattelandsproject Boer(en)Bedrijf(en)Match .  

Kiezen voor  agrarische herontwikkeling van bestaande landbouwzetels  betekent kiezen voor een trendbreuk met het verleden. Zonevreemde functiewijzigingen zijn niet langer overal inpasbaar in de landbouwruimte. Er is een nader nood aan (financiële) instrumenten om vrijkomende landbouwzetels te begeleiden tot een definitief bare invulling op maat van de locatie en de omgeving. In het project hebben we gezocht naar oplossingen: heffingen op zonevreemde activiteiten, belastingen, verplaatsing van de woonfuncties, maar ook subsidies en een mogelijke rol voor een ontwikkelmaatschappij werden verkend.  
  
Tijdens deze studiedag gaan we in op de ontwikkelde totaalaanpak, bestaande uit  8 puzzelstukjes die best gelijktijdig en gecoördineerd ingezet worden. Het verplaatsen van slecht gelegen woonfuncties blijkt uiteindelijk uit te komen tot  een betaalbaar en gedragen beleid . In workshops verkennen we samen op basis van cases de mogelijkheden. Afsluitend houden we een debat met alle aanwezigen.

Programma 

· 9.30 uur: Ontvangst

· 10.00 uur: Voorstelling projectresultaten

· 11.15 uur: Aan de slag: kies je workshop

    - Vrijwaren van een productief landbouwlandschap. Een zoektocht naar visie op landbouwland, met insteek toekomst voor de veeteelt. En hoe zet je die visie om naar concrete acties? 

    - Wat met de 1000 stoppende boerderijen? Agrarische herontwikkeling met behulp van landbouwkompas en trajectbegeleiding van stoppers en starters.   

· 12.20 uur: Lunch

· 13.20 uur: Aan de slag: kies je workshop

    - En wie gaat dat betalen? Omvang van onthardingsopgave. Een zoektocht naar financiering.  

    Van oud naar nieuw. Ontdek mee hoe woningen kunnen reizen door de open ruimte én geef je mening over het reisdoel.  

· 14.25 uur: Afsluitend debat

Het PDPO-project Boer(en)Bedrijf(en)Match startte op 1 juli 2021 en loopt nog tot en met 30 juni 2023 in de gemeenten Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas en Wuustwezel. Er werd gezocht naar  een beleid dat snel gebruik is met perspectief voor elk uitbollend agrarisch bedrijf  op maat van de locatie en de omgeving.  

Locatie

Loeyakkershof, Vaartdijk 11A, Brecht 

Je komt bij voorkeur via het openbaar vervoer (bus/ trein) naar station Noorderkempen, waar je op een huifkar stapt richting het Loeyakkershof.    

Kom je toch met de wagen? Er zijn parkeerplaatsen voorzien. 

pom

Contact

Christel Claes
Functie
adviseur land- en tuinbouw
Telefoon
03 240 58 32