Skip to main content

Inspiratiedag inclusieve economie voor lokale besturen

Jouw gemeente is pas ideaal met een sociaal verhaal!

 

Op deze dag brengen we inspirerende voorbeelden voor een inclusieve economie waar je als lokaal bestuur mee aan de slag kan. Werken met sociale economiebedrijven, inclusieve lokale ondernemers, arbeidsactivering, ... We richten ons op meerdere beleidsdomeinen.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken, kom dan 15 september naar onze inspiratiedag!

Waar en wanneer?
- Kwartier Noord | Bistro Perron Noord, Licht Vliegwezenlaan 11, 2930 Brasschaat
- Vrijdag 15 september: 10 tot 16 uur

Inschrijven
- Inschrijven is gratis maar verplicht! Het kan ook voor een halve dag.
- Inschrijven doe je via de rode knop en vóór 6 september. We sluiten vroeger af indien volzet.

Programmaoverzicht 

9u00       Ontvangst met koffiebuffet

10u00     Welkomstwoord
                Kathleen Helsen, gedeputeerde voor inclusieve economie

10u10     Waarom Kwartier Noord?
                 Eric Avonts, Adjunct Algemeen directeur OLO-Rotonde vzw

10u20    Inclusieve economie? Enkele inzichten.
                Fons Leroy, afgevaardigd bestuurder VDAB 2005-2019. Als    gepensioneerde nog steeds geëngageerd voor een inclusieve economie als voorzitter van GTB (Gespecialiseerd Team Bemiddeling) en van RTAZ (Ronde Tafel Arbeidszorg).         

10u50     Inspiratiesessie naar keuze (meer info zie verder)

  • Tewerkstelling kansengroepen in de zorg: een samenwerking tussen SELAB, IN-Z en OLO-Rotonde vzw
  • Inclusief tewerkstellen met Onbeperkt jobstudent
  • Kwartier Noord, de site
  • LierWerkt!

11u50     Inspiratiesessie naar keuze (meer info zie verder)

  • ZORA Werkt. 'Met zorg voor elkaar: welkom in ons zorgtraject' 
  • De Werkplekarchitecten: start je traject naar een inclusieve werkvloer
  • Hubsi: samenwerking voor sociale innovatie
  • De kracht van sociale criteria in aanbestedingen

12u40    Lunch met infomarkt

13u30    Interactieve thematafels en turbochats
               Vrij te kiezen zonder inschrijving. Wil je dieper ingaan op een thema? Dan volg je een thematafel. Wil je een gesprek met een spreker? Dan kan je op speeddate. Zoek je interessante partners? De deelnemers van de infomarkt stellen zich voor in turbochats. (meer info zie verder)

16u00     Receptie met infomarkt

17u00     Einde

 

Inhoud inspiratiesessies 

1. Tewerkstelling kansengroepen | zorg

Vzw IN-Z, onderneming binnen de lokale diensteneconomie probeert het verschil te maken. Gekeken naar ieders talenten en dus werkend vanuit empowerment, stellen zij mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt te werk. In hun nauwe samenwerking met vzw OLO-Rotonde en Selab is het hun gemeenschappelijk doel om meer inclusieve werkvloeren te creëren, waarbij sociale economie en zorg hand in hand gaan. Vanuit dat idee is het project ‘Schitteren in de zorg’ ontstaan en zijn de organisaties, met de ondersteuning van de provincie Antwerpen, gestart met een intensieve samenwerking.

In deze sessie leer je meer over de innovatieve samenwerking tussen het intergemeentelijk samenwerkingsverband Selab, de sociale economiepartner IN-Z vzw en welzijnsorganisatie OLO Rotonde vzw om meer tewerkstelling van kansengroepen in de zorg te creëren.  

 

2. Inclusieve werkvloer | personeelsbeleid

Inclusie op de arbeidsmarkt en op je eigen werkvloer, dat kan op verschillende manieren en is ook nodig voor verschillende doelgroepen. Onbeperkt Jobstudent heeft heel wat ervaring in het begeleiden van organisaties om hun werkvloer klaar te maken voor een nieuwe doelgroep. Deze ervaring gebruiken ze om jobstudenten met een beperking een kans te geven op een eerste werkervaring.  

In deze sessie leer je welke drempels er zijn en hoe je als lokaal bestuur aan de slag kan om jouw werkvloer toegankelijker en inclusiever te maken. Je gaat naar huis met concrete ideeën. 

 

3. Kwartier Noord, de site | toerisme 

Eric Avonts (OLO-Rotonde vzw) vertelt meer over de locatie van onze inspiratiedag. De site startte op vanuit een breed samenwerkingsverband tussen welzijnsactoren, sociale economie, toerisme en het lokaal bestuur.  

In deze sessie zal hij dieper ingaan op de geleerde lessen van de eerste vijf jaar pionieren en kijkt hij vooruit naar de toekomst. Hoe kan toerisme een grond zijn om nóg meer samenwerking te creëren tussen lokale besturen, sociale economie en welzijnsactoren? 

 

4. LierWerkt! | lokale economie

Met 'LierWerkt!' brengt het lokaal bestuur werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt in contact met lokale ondernemingen. Via een bedrijfsbezoek leren ze de werkplek kennen. De werkgever ontmoet hiermee gemotiveerde werkzoekenden uit een voor hen vaak onbekende doelgroep. Lokale ondernemers en spelers uit het sociale tewerkstellingsveld ontmoeten elkaar bovendien jaarlijks op een netwerkevent.

In deze sessie ontdek je op welke manieren je lokale ondernemingen aanzet om mee te werken richting een inclusieve arbeidsmarkt én bied je hen kansen in hun zoektocht naar personeel.

 

5. ZORA Werkt | zorg

Nieuwkomers of mensen die op latere leeftijd heroriënteren, begeleiden naar een job binnen de zorg? Jazeker, het lokaal bestuur van Mortsel experimenteerde met het aanstellen van een talentscout. Deze moet verbinding maken tussen alle relevante partners; begeleiders op de werkvloer, ‘Zora Werkt’, VDAB en onderwijsinstellingen binnen de zorg. De talentscout optimaliseert toeleiding en talentmanagement in de praktijk.

In deze sessie lichten ze toe hoe ze tot dit idee zijn gekomen, wat de eerste geleerde lessen zijn en wat je nodig hebt om zélf als lokaal bestuur zulke samenwerking op te zetten. 

 

6. De Werkplekarchitecten | personeelsbeleid

Sterpunt Inclusief ondernemen en de Werkplekarchitecten ondersteunen werkgevers in het inclusiever maken van hun werkvloer. Ze bieden oa. een 'kandidatabank' vol matchbare profielen, een leerrijk Mentorcafé en een HR-dienstverlening Talentoscoop. Met deze laatste ontzorgen en ondersteunen ze jouw HR-beleid met bijzondere aandacht voor diversiteit en inclusief ondernemen. Ze brengen de noden in kaart en stellen een op maat gemaakt actieplan op. 

In deze sessie vertellen ze wat dit voor jou als lokaal bestuur kan betekenen, met concrete voorbeelden van lokale besturen uit onze provincie.

 

7. HUBSI | lokale economie

De Sociale Innovatiefabriek is partner in het HUBSI-project; een samenwerkingsverband om sociale innovaties te ondersteunen. Ze delen geleerde lessen en inspireren met mooie voorbeelden vanuit dit traject.

In deze sessie leer je hoe je als lokaal bestuur een hefboom kan maken voor meer inclusie door samen te werken met, én ruimte te creëren voor sociale ondernemers.

 

8. De kracht van sociale criteria in aanbestedingen | lokale economie

Via overheidsopdrachten kunnen lokale besturen sociale impact realiseren. De lokale besturen zijn zich ervan bewust welke uitdagingen er zijn voor het vinden van personeel in de bouwsector. Bouwbedrijven hebben nood aan extra ondersteuning bij het vinden van de geschikte kandidaat en/of bij het samenwerken met de sociale economie. Met Scoop Sociaal heeft Selab een project uitgewerkt waar ze in functie van concrete bouwdossiers samen met lokale besturen sociale impact vorm geeft. De gemeenten Wuustwezel en Stabroek maakten gebruik van deze methodiek. Voor deze werkwijze kreeg Selab een erkenning van Vlaanderen en werd als good practice opgenomen in de publicatie ‘Aankopen met sociale impact’.

In deze sessie geven oa Greet Patho (Selab) en Herman Jongenelen (Gemeentebestuur Stabroek) inkijk in het samenwerkingsproces voor de realisatie van sociale impact bij de bouwprojecten ’t Blokje en Schoem.

 

 

Aanwezigen Infomarkt

 

Thematafels namiddag

In de namiddag kan je dieper ingaan op één of meerdere thema's (vrije keuze zonder inschrijving); Provincies in Cijfers, inclusief ondernemen, klimaat en sociale economie, zorg en sociale economie, ... (update volgt)

 

Bereikbaarheid locatie

Kwartier Noord ligt in het groen aan het militair vliegveld van Brasschaat.
Adres: Bistro Perron Noord, Licht Vliegwezenlaan 11, 2930 Brasschaat.

Parking: Er is een ruime parking aanwezig. Let op: het is nog een beetje stappen van parking naar inkom. Mensen die slecht te been zijn mogen parkeren vlakbij het gebouw. Bent u rolstoelgebruiker? Een inkom met helling bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw. Gelieve ons via je inschrijving op de hoogte te brengen voor enkele praktische regelingen.

Openbaar vervoer + fiets (of carpoolen): Met de trein kies je voor station Noorderkempen (Brecht) of Kapellen. Met de bus kies je voor een halte op de Bredabaan te Brasschaat; Driehoek en Bethanie kan je combineren met (elektrische) deelfietsen via Donkey Republic. Deze zijn eveneens te vinden aan de beide treinstations. Vanuit Kapellen is het ongeveer 7km fietsen. Station Noorderkempen heeft ook Blue-bikes.

Carpoolen: Kom je met de wagen en heb je zin in een goede daad? Zet je op onze carpoollijst. Bij de opmerkingen kan je noteren waar je zou kunnen stoppen (bijvoorbeeld de hierboven genoemde haltes). Via je contactgegevens kunnen kandidaten je contacteren.
Geen wagen en wil je graag meerijden? Zet jezelf op onze carpoollijst! Nog geen chauffeurs? Kies dan de wachtlijst.

 

Vragen?

Heb je een vraag? Je kan bij ons terecht via onze contactgevens onderaan.

 

 

 

Inclusieve economie
Telefoon
03 240 58 38 en 03 240 61 56