Skip to main content

Beat the heat: Samen naar een hittebestendige omgeving

tot

Beat the heat: Samen naar een hittebestendige omgeving

Dit even is intussen afgelopen. Je vindt de presentaties op deze webpagina terug.

 

Klimaatverandering zorgt voor een stijging in temperaturen en ook het aantal hittegolfdagen neemt toe. In veel kleine gemeenten en middelgrote steden zorgt dit voor hittestress met impact op onder meer de volksgezondheid, infrastructuur, arbeidsproductiviteit en welzijn. Lokale besturen maken wel degelijk een verschil in het verminderen van hittestress. Maar welke lokale fysieke aanpassingen in de leefomgeving hebben de meeste impact?  Waar zijn er koppelkansen met burgerparticipatie, mobiliteit, gezondheid en andere beleidsdomeinen? Welke ondersteuning mist er nog? Wat kunnen we leren uit afgeronde projecten? Ervaringsuitwisseling staat centraal.

Alle praktische info rond de inspiratiedag van de 5 provincies lees je hieronder. Heel graag tot dan!

Voor wie? Iedereen die binnen een lokaal bestuur werkt rond het inrichten van buitenruimte: van technische dienst tot ruimtelijke planner, duurzaamheidsambtenaar of vergunningsverlener. Stuur deze uitnodiging zeker door naar je geïnteresseerde collega’s. 

Prijs Gratis, maar inschrijven is verplicht voor donderdag 16 juni. 

Inschrijven De inschrijvingen werden afgesloten. Wil je er nog last minute bij zijn? Mail dan naar regiowerking@provincieantwerpen.be en we bekijken samen of er nog plek is voor jou.

Praktisch Onthaal om 9u00, het programma start om 9u30. De lunch is voorzien tegen 12u45. 

Locatie Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven. Alle info over bereikbaarheid lees je hier.

Programma

09u00 Onthaal

09u30 Klimaatprojecties voor hittestress in Vlaamse steden en gemeenten - prof. dr. Steven Caluwaerts (Ugent)

10u00 De steden Leuven en Mechelen lichten hun hittebeleid toe. Wat loopt er goed? Wat kan er geleerd worden uit afgeronde projecten? Ervaringsuitwisseling staat centraal. 

10u40 Binnen het Europees project Cool Towns werden een aantal handige tools ontwikkeld, zoals een meetprotocol, roadmap, een hittestress atlas en een interventiecatalogus. Lokale besturen kunnen hiermee zelf aan de slag om te bepalen welke maatregelen zij kunnen nemen om hittestress te bestrijden - Saskia Libbrecht (Provincie Oost-Vlaanderen)

10u50 Pauze

11u00 De NatureSmartCities tool berekent de impact van 'nature based solutions' die je kan inzetten om pleinen en wegen te ontharden en vergroenen. Op een eenvoudige manier vergelijk je wat de voordelen zijn van deze natuurlijke oplossingen zoals het effect op de temperatuur, de CO2-uitstoot, het infiltreren van regenwater, verbeteringen in luchtkwaliteit, biodiversiteit, sociale cohesie.          - Katleen Van Braekel (provincie Antwerpen)

11u15 Welke VMM-tools kan je gebruiken om jouw lokaal hittebeleid vorm te geven? - Johan Brouwers (VMM)

12u15 Interactief moment

12u45 Broodjeslunch, napraten is mogelijk tot 14u.

 

Vragen? Contacteer de regiowerking voor meer informatie via regiowerking@provincieantwerpen.be of jouw contactpersoon in je eigen provincie.