Skip to main content

Opleiding voor lokale omgevingsdiensten - Omgaan met conflict- & agressiesituaties

tot

Vanuit de regiowerking bieden we een gratis eendaagse opleiding aan om adequaat en professioneel te reageren bij conflict- en agressiesituaties op een omgevingsdienst. 

Werken op een omgevingsdienst is niet altijd even evident. Mogelijk had jij ook al eens een aanvaring met een ontevreden aanvrager van een omgevingsdossier en wist je niet goed hoe hiermee om te gaan? Hoe wapen je je tegen negatieve reacties? Hoe vermijd je dat dit alles een negatieve impact heeft op jouw draagkracht en die van je dienst?

Deze eendaagse opleiding bestaat uit 2 modules en wordt gegeven op 9 november (Geel) of 4 december (Antwerpen). Bij je inschrijving geef je je voorkeurslocatie door en of je voor 1 of 2 modules inschrijft. De dag start om 09u00 en eindigt om 16u30.

Dag Donderdag 9/11 Maandag 4/12 
Locatie Geel Antwerpen
VM Module 2  Module 1 
NM  Module 1  Module 2 

 

Doel van de opleiding?

Module 1: Omgaan met conflicten (3 uren) 

    In deze module krijg je meer inzicht in de processen achter conflictgedrag en het ontstaan van conflicten. Daarnaast worden diverse conflicthanteringsstijlen vergeleken en oefenen we in conflictreducerend handelen en communiceren.

Module 2: Omgaan met agressie (3 uur) 

    In deze module leer je via gedragsmodellen de verschillende soorten agressie herkennen en benoemen. Daarnaast krijg je praktische tips om preventief te reageren op agressiesituaties en leer je hoe je best omgaat met machtsconflicten en kenmerken van instrumentale agressie.

    Leervorm? Ervaringsgericht leren staat centraal, waarbij alle voorbeelden aansluiten bij het werkveld. Opdrachten, casusbesprekingen, rollenspelen, gedachtewisseling en theoretische samenvattingen wisselen elkaar af. We werken tijdens de opleiding met reële scenario’s zodat de kloof tussen theorie en praktijk zo klein mogelijk is. Geef zeker via het inschrijvingsformulier reële casussen door, de anonimiteit kan worden bewaakt indien gewenst.

Voor wie? Iedereen die bij de lokale omgevings- of milieudienst werkt en in contact staat met betrokkenen. Er wordt geen voorkennis verwacht. Deel deze uitnodiging zeker ook binnen je dienst.

Over de opleider: Jan Devyver is klinisch psycholoog, systeemtherapeut en liaisonpsycholoog. Naast zijn eigen praktijk geeft hij al jaren opleidingen en vormingen rond communicatie, agressiebeheersing, conflicthantering, ondervraagtechnieken, observatie en rapportering.

Inschrijven: Er is plek voor een 15-tal personen per opleidingsdag. Schrijf je in voor 27 oktober.

Locatie: op 9 november gaat de vorming door in zaal Iris in de bib van Geel (Werft 30, 2440 Geel). Op 4 december spreken we af in het provinciehuis (Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen).

Vragen? Contacteer de regiowerking voor meer informatie.

Regiowerking: Katleen Van Braekel - Marije Jennes
Telefoon
03 240 66 85