Skip to main content

 GeWOONtebreker

Het project

De maatschappij verandert in ijltempo: de demografische en klimatologische uitdagingen vragen om een nieuwe manier van wonen.

Wat vroeger landelijk gebied was, verstedelijkt meer en meer. Hoe en waar je woont, bepaalt mee je mobiliteit, je toegang tot zorg, je woon- en je levenskwaliteit.

Hoe passen we ons wonen aan aan de uitdagingen die op ons afkomen zondere onze eigenheid en de vele troeven van het landelijk wonen te verliezen? En met welke gewoontes moeten we breken zodat ook in de toekomst kwalitatief wonen mogelijk blijft?

Samen met de provincie Antwerpen en Kamp C buigen Malle, Nijlen, Wijnegem, Westerlo en WOONLABO (Stadsregio Turnhout) zich over deze en andere vragen. Bewoners, ambassadeurs en experten onderzoeken deze thema’s:

  • Hoe kunnen we onze open ruimte behouden en zelfs vergroten? Hoe kunnen we denser wonen in goed gelegen woongebieden en de kwaliteiten van het landelijk wonen versterken?
  • Zorgzaam ouder worden: hoe kunnen we wonen en zorg herdenken en zo de toegang tot zorg beter bereikbaar maken voor ouderen? Brengen we zorg tot bij de mensen of net omgekeerd?
  • Hoe krijgen we je bijvoorbeeld op de fiets voor kortere afstanden en wat zijn daarvan de voordelen voor jou en je gemeente? Welke aanpassingen in ons wonen zijn daarvoor nodig?
  • Hoe transformeren we een bestaande woonomgeving naar een aantrekkelijke, kindvriendelijke leef- en woonomgeving met behoud van de eigenheid? 

Je kan de geWOONtebreker volgen via FacebookInstagramLinkedIn en Twitter. Een eerder uitgevoerd project dat binnen deze visie past is het project Woonlabo. Het WoonLabo is een project van Stadsregio Turnhout in samenwerking met de Universiteit Hasselt, AR-TUR en Kamp C. In het WoonLabo organiseren de partners denkoefeningen rond nieuwe woon- en leefconcepten. Het WoonLabo werd ondersteund door de provincie Antwerpen en Wonen-Vlaanderen. De resultaten van dit traject dat liep in 2015 en 2016 kan je hier vinden. 
 

    Contactpersonen

Jet Groen

Architect - Adviseur Duurzaam Bouwen

014 27 96 64

jet.groen@kampc

Laat je inspireren!

Heel wat gemeenten en steden voerden al een geWOONtebrekertraject uit. Op sommige plaatsen loopt het traject nog. Benieuwd naar hun ervaring en onze aanpak?

Bekijk het filmpje.

Of ontdek drie inspirerende voorbeelden.

Wil je jouw woonuitdaging met ons bespreken? Heb je een vraag? We bekijken graag samen met jou wat de opties zijn voor een participatietraject.

Bijdrage aan SDG's

Gerelateerd aanbod

  • Coachingstraject detailhandel ​​In de provinciale visie detailhandel werk je onder deskundige begeleiding een toekomstgericht detailhandelsbeleid uit.
  • Veerkrachtige dorpen ​​De toekomst van je dorp samen met de inwoners vormgeven: dat is de doelstelling van het traject ‘Veerkrachtige dorpen’.
  • Kwaliteitsvol wonen ​Met de subsidie ‘kwaliteitsvol wonen’ verbeter je de woonsituatie in jouw stad of gemeente voor alle inwoners.​