Fortengordel 2018: honderd jaar later

09.02.2018
???module.newsItem.label.themes???

Zondag 20 mei 2018 organiseert de provincie Antwerpen de 10e editie van de Fortengordel. Een ware topeditie met 29 deelnemende locaties: 24 forten, 3 schansen, het Gunfire Museum en het Mastenbos openen de deuren. De Fortengordel omarmt daarbij verrassende nieuwkomers: fort Ertbrand en het Mastenbos in Kapellen, Fort Haasdonk en de schansen van Schilde en Landmolen in Kruibeke. Honderd jaar na de erfenis van 2018 zijn de forten meer dan ooit springlevend!

Samen met vele forthouders organiseert de provincie Antwerpen de 10de Fortengordel. Een ware buitenkans voor het publiek. Heel wat forten zijn die dag exclusief geopend. Bovendien zijn de forten gratis toegankelijk.

De provincie heeft zich de voorbije jaren intensief ingezet om een draagvlak te creëren voor een zinvolle herbestemming van de forten zodat dit bijzondere erfgoed blijft leven. Met de Fortengordel als jaarlijks weerkerend evenement heeft de provincie Antwerpen de forten bij het grote publiek dan ook opnieuw bekend gemaakt. Zo bezochten in 2017 maar liefst 12.000 mensen de forten tijdens dit evenement. Bij de editie 2018 staat de organisatie klaar om minstens evenveel bezoekers te ontvangen.

Honderd jaar na 1918 hebben de forten een nieuwe uitdaging of bestemming gevonden. Elk fort brengt met een eigen stem het verhaal van de doorgemaakte evolutie tijdens de afgelopen eeuw. Interessante verhalen, tentoonstellingen, historische weetjes, wandelingen, kinderanimatie. Nooit eerder was het aanbod zo gevarieerd. Deze rijke verscheidenheid in programmatie benadrukt dat er anno 2018 een boeiende toekomst voor deze (voormalige) militaire bolwerken wenkt.