Kasteel d'Ursel verwelkomt Dodentocht

publish date
10.08.2016
???module.newsItem.label.themes???

Al tientallen edities loopt het parcours van de Dodentocht door Hingene, netjes rond het kasteeldomein d’Ursel. Nu komt daar verandering in. Het parcours van de 100 km lange wandeltocht voert in de nacht van 12 op 13 augustus wandelaars langs het verlichte kasteel over een wandelpad dat voor de gelegenheid in kaarslicht gehuld wordt.

De verwelkoming van de Dodentocht is meteen een mooie afsluiter voor de tentoonstelling over Giovanni Niccolò Servandoni, die op 15 augustus sluit. Servandoni was niet alleen de architect van het kasteel, maar ook organisator van spectaculaire feesten, zoals bijvoorbeeld de viering van de Vrede van Aken in 1749 in Londen. Hij liet vuurwerk afsteken vanaf een gigantisch podium – 125 meter lang en 30 meter hoog – en het orkest speelde de bekende ‘Music for the Royal Fireworks’, door Händel speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd.

Kasteel d'Ursel ontvangt de wandelaars in dezelfde stijl. Wanneer ze door de grote poort komen, weerklinkt de muziek van Händel en krijgen ze een unieke photo opportunity. De ramen van het kasteel worden verlicht en op de balustrades staan tientallen kaarsen. Ook een deel van het parcours wordt afboord met kaarsen. De wandelaars passeren tussen 23.30 uur en 3 uur ’s nachts, dus het wordt ongetwijfeld een van de mooiste stukjes van de Dodentocht.

 

 

 

Vier verloren gewaande partituren ontdekt in de bibliotheek van het kasteel

publish date
27.06.2016
???module.newsItem.label.themes???
Hertogin Ursula d’Ursel en gedeputeerde Luk Lemmens tonen één van de partituren aan de aanwezige pers © Joris Ceuppens

 

Onlangs werden in de bibliotheek van het kasteel vier verloren gewaande partituren van de Italiaanse componist Gaspare Spontini (1774-1851) teruggevonden. Het gaat om vier autografische manuscripten van drie opera’s en een cantate die door specialisten als definitief verloren werden beschouwd:

  • Il quadro parlante (melodramma buffo, 1800, Palermo)
  • Il geloso e l’audace (drama giocoso, 1801, Rome)
  • Le metamorfosi di Pasquale ossia Farsa (farsa giocosa, 1802, Venetië)
  • L’eccelsa gara (cantate, 1806, Parijs)

Het is zeer waarschijnlijk dat deze partituren in de hertogelijke bibliotheek zijn terechtgekomen via de erven van Céleste Erard (1790-1878), Spontini’s vrouw en telg van de gerenommeerde familie piano- en harpenbouwers. Sabine Franquet de Franqueville (1877-1941), de echtgenote van hertog Robert d’Ursel (1873-1955) stamde langs moederszijde af van de Erard-dynastie en zo moeten de Spontini-partituren in het bezit van de familie d’Ursel zijn gekomen.

Gaspare Spontini

Gaspare Spontini is een van de grote namen uit de operageschiedenis. Hij werd door Hector Berlioz en Richard Wagner zeer bewonderd en zijn werk is nu nog altijd relevant. Dat bewijzen de recente dvd-opname van zijn opera La fuga in maschera (2014) en de opvoeringen van La Vestale in de Muntschouwburg (2015) en van Olympie in het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs (2016).

Vier teruggevonden werken

De vier ontdekte werken dateren uit een, door gebrek aan beschikbare bronnen, minder bestudeerde periode uit Spontini’s leven, namelijk de overgang tussen zijn vroege carrière in Italië en zijn activiteiten in Parijs, waar hij werd gesteund door keizerin Joséphine. Over die periode schrijft Spontini-specialist Anselm Gerhard in The New Grove Dictionary of Music and Musicians: ‘Minstens twaalf van zijn opera’s kenden hun première in Italië. Het lijkt erop dat hij tussen 1796 en 1802 in Rome, Florence en misschien ook Venetië werkte. Er is echter maar weinig onderzoek gedaan naar de details van zijn vroege carrière of naar de uitvoeringsdata van zijn stukken, omdat vele van deze operapartituren niet bewaard zijn.’

Deze vier teruggevonden werken helpen dus een lacune vullen in de biografie en de artistieke productie van Spontini. Daar waar de  drie opera’s belangrijke schakels zijn in zijn operaproductie, onthult de cantate L’eccelsa gara meer informatie over Spontini’s nauwe contacten met Napoleon en Joséphine. Spontini componeerde deze cantate, op een tekst van de Rossinilibrettist Luigi Balocchi, om de overwinning van Napoleon in de slag bij Austerlitz te vieren. 

Het belang van deze vondst kan dan ook moeilijk overschat worden: het betreft vier definitief verloren gewaande werken uit een minder gedocumenteerde, maar cruciale periode uit het leven van een van de belangrijkste operacomponisten uit het begin van de 19de eeuw.

Bruikleen

Deze partituren zijn niet alleen van groot internationaal muziekhistorisch en artistiek belang, ze vertellen ook een brok boeiende geschiedenis van de familie d’Ursel en dus van het kasteel van Hingene. De kasteelbibliotheek, die vanaf de 18de eeuw werd bijeengebracht, werd samen met een deel van de originele inboedel in 2009 door de hertog d’Ursel in langdurige bruikleen gegeven aan de Provincie Antwerpen.

Vervolg...

Om de partituren verder te bestuderen en klaar te maken voor eventuele uitvoeringen en opnamen, heeft de Provincie Antwerpen een overeenkomst afgesloten met een onderzoeksgroep van de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

‘Dit project zal nog veel weerklank krijgen. Er wacht de muziekliefhebbers nog veel moois om verder te ontdekken. Ik geloof dat we genoeg materiaal hebben om een echte Spontini-revival te doen ontstaan. De provincie zal hier vanuit dit kasteel graag aan blijven meewerken’, besluit Luk Lemmens, gedeputeerde voor Cultuur.

Lees hier het volledige verhaal achter de vondst (PDF - 1MB).

 

Terra Nova brengt de zomer dicht bij huis

publish date
17.03.2016
???module.newsItem.label.themes???

Terra Nova biedt deze zomer meer dan 25 originele, betaalbare en gezinsvriendelijke activiteiten dicht bij huis aan. Ontdek vanaf begin juni een zomer vol natuur, cultuur en culinair lekkers. Zo kan je een stevige wandeling maken in de Schorre, picknicken op verschillende groene plekjes of samen met je kinderen op onverwachte plekjes overnachten. Ontdek vanaf nu het hele aanbod op www.terranova2016.be. De ticketverkoop start op 17 mei. 

Terra Nova brengt dit jaar de zomer vlak bij huis en laat je binnen de provincie op reis gaan. De provincie Antwerpen biedt unieke en zeer kindvriendelijke evenementen aan. Zo overnacht je deze zomer weer op verschillende onverwachte plekjes. De coolste mama’s en papa’s kamperen avontuurlijk met hun kinderen of kruipen hoog in een boomtent voor een gezellige nacht dichter bij de sterren. Bij Studio Globo dompel je jezelf onder in het echte leven in Peru met La Vida Peruviana, overnachting inbegrepen. Verder kunnen de allerkleinsten een ritje maken op de rug van een ezel en geniet je van een picknick tussen het groen.  

Nieuw op het programma

Terra Nova biedt dit jaar ook nieuwe activiteiten aan. Naast logeren op originele plekjes kan je ook op stap gaan in een van de vele groene domeinen. In De Schorre geniet je van een heerlijke 'Déjeuner sur l’herbe' met uitzicht op het domein. Langslapers komen aan hun trekken tijdens een lunch en ’s avonds is er een After Work editie! Filmliefhebbers kunnen deze zomer terecht in Kamp C in Westerlo voor een gezellige filmvertoning. Verder sluit Terra Nova af met een nieuw topevenement: een exclusief concert van Jef Neve op een unieke locatie, in Merksplas-Kolonie.

Ontdek op www.terranova2016.be het volledige aanbod met data. Tickets bestellen kan vanaf 17 mei!

Minister van Cultuur keurt projectaanvraag Architectuurarchief goed

publish date
20.01.2016
???module.newsItem.label.themes???
Ontwerp voorgevel woonhuis Michiels Architectenbureau
Ontwerp van de voorgevel van een woonhuis door Michiels Architectenbureau

 

Het Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA) werkt volop aan een digitale strategie. Niet alleen het beschrijven en ontsluiten van archieven worden aangepakt, maar ook de meer en meer digitaal wordende instroom van nieuwe archieven.

Samen met het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) werkt APA één jaar lang aan een strategie om zowel voor het Architectuurarchief als voor de architectenbureaus zelf het duurzaam beheren en overdragen van digitale informatie kostenefficiënter en met minder risico’s op informatieverlies te maken.

Het is de ambitie van APA om dit soort van win-winsituaties als standaard in het erfgoedveld te introduceren, zodat ook ons digitaal erfgoed beschikbaar blijft voor toekomstige generaties.

Je vindt meer informatie over de werking en collectie op de webpagina's van het Architectuurarchief Provincie Antwerpen.

Antwerpenaren bezoeken Kathedraal voortaan gratis

publish date
07.01.2016
???module.newsItem.label.themes???
De kathedraal van Antwerpen schittert opnieuw
De kathedraal van Antwerpen schittert opnieuw

 

Vanaf 2016 bezoeken inwoners van de provincie Antwerpen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal gratis. Op die manier wil het kerkbestuur de provincie Antwerpen bedanken voor de uitvoerige restauratie van de kathedraal die in 2015 na 50 jaar werd afgerond.

Vijftig jaar lang heeft de provincie Antwerpen de volledige kathedraal gerestaureerd en gewapend voor de komende eeuwen. Het is een taak waar de provincie zich met veel zorg en enthousiasme aan gewijd heeft. De kathedraal schittert weer zoals vanouds!

Je vindt meer informatie over de restauratie op de webpagina Uit de stellingen, en over de kathedraal op de website van het kerkbestuur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Terra Nova 2015 trekt zich op gang!

publish date
10.04.2015
???module.newsItem.label.themes???
TN_RollUp_vDruk

Terra Nova neemt je mee naar een zomer om nooit te vergeten! Het nieuwe zomeraanbod van de provincie Antwerpen staat voor verrassende, avontuurlijke én betaalbare zomeractiviteiten dichtbij huis.

Ontdek het nieuwe zomeraanbod op www.terranova2015.be, de zomer is vlakbij! Grasduin nu al door alle activiteiten, stel je programma samen, en bestel op diezelfde site vanaf 15 mei 2015 je tickets online!

Mooie opkomst voor expo Modellenwerk

publish date
12.11.2014
???module.newsItem.label.themes???
Bezoeker bekijkt een maquette tijdens de tentoonstelling 'Modellenwerk'

Het Architectuurarchief bracht voor de tentoonstelling ‘Modellenwerk’ enkele prachtige Antwerpse maquettes samen uit de 19de en 20ste eeuw. Hiervoor vulden we de eigen collectie aan met bruiklenen uit privéverzamelingen en andere archiefinstellingen. Onder meer de Boerentoren, de Hogere Zeevaartschool en de Arenbergschouwburg kwamen aan bod. Ook enkele gebouwen die nooit gebouwd werden of de strijd tegen de vernieuwing verloren kwamen aan bod. De tentoonstelling opende tijdens Open Monumentendag op 14 september en sloot anderhalf maand later op 2 november.

Positieve reacties

Bij de meer dan 4.000 bezoekers vielen ook heel wat positieve reacties te noteren. In het gastenboek riepen bezoekers onder andere op om van Modellenwerk ‘een vaste tentoonstelling te maken’ en het pand in de Gildekamersstraat ‘spoedig een nieuwe invulling te geven.’ Reacties waar we vanzelfsprekend bijzonder fier op zijn!

Infobrochure

Wie de expo toch miste of wie nog wil nagenieten, kan de mooi gedocumenteerde en geïllustreerde infobrochure hieronder downloaden en nog eens nalezen.

Bedankt iedereen!