Kempens Landschap heeft prijs!

29.09.2014
???module.newsItem.label.themes???
Logo Kempens Landschap

vzw Kempens Landschap ontvangt prestigieuze Europese prijs tijdens Lokale Award Ceremonie EU Prijs voor Cultureel Erfgoed/ Europa Nostra Awards

Op 5 mei 2014 ontving Kempens Landschap in Wenen de ‘European Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Award’ en ‘Grand Prix’ in de categorie ‘bijzondere inzet’. Op vrijdag 19 september werd Kempens Landschap opnieuw in de bloemen gezet tijdens een lokale ceremonie in aanwezigheid van gemeentebesturen en partners. De plechtigheid vond plaats in een kroonjuweel in dat Kempens Landschap: de kapel van het voormalig kloosterdomein van de Zusters Franciscanessen in Wuustwezel.

Geef een toekomst aan erfgoed!

Moderator van dienst, Lieven Van Gils, interviewde doorheen de avond verschillende personen die op bijzondere wijze bijdroegen – of -dragen aan de werking van Kempens Landschap. Erevoorzitters Ludo Helsen en Jos Geuens legden in de eerste 10 jaar na de oprichting de basis voor de sterke groei van Kempens Landschap. Huidige covoorzitters en gedeputeerden Peter Bellens en Inga Verhaert benadrukten de boodschap die ze van Europa Nostra hebben meegekregen, zijnde “Give a future to heritage”. Dat koesteren en opwaarderen van cultureel en landschappelijk erfgoed willen zet ook in de toekomst met dezelfde daadkracht blijven doen met de reeds opgedane kennis, visie, inzicht, ervaring én draagkracht.

Voor de eigenlijke overhandiging namen Androulla Vasilliou, Europees Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken en Piet Jaspaert, bestuurder van Europa Nostra het woord. Zij beklemtoonden de waarde van ons Europees erfgoed en de voorbeeldfunctie die Kempens Landschap vervult in het behoud ervan. “Het trof de jury hoe dit ganse project gedragen wordt door een jong dynamisch team, finaal sterk gesteund door de respectieve beleidsinstanties op provinciaal en gemeentelijk niveau.” Beiden benadrukten hoe getroffen ze waren door het aanstekelijk enthousiasme van Kempens Landschap. Het was met name mevrouw Vasilliou bijgebleven hoe bij de bekendmaking in het statige Burgtheater te Wenen het team volledig en luidkeels uit zijn dak ging. Dat hadden ze op die eerder stijve bedoening nog nooit meegemaakt, maar het stoorde haar niet, integendeel.

Proficiat Winning team!

Ze beklemtoonde nogmaals het belang van deze erkenning: “This is the most prestigious prize in the cultural heritage sector in Europe, bringing under the spotlight the most inspiring examples in heritage conservation, research, dedicated service or education, training and awareness- raising” Tenslotte verwoordde ze goed hoe de werking van Kempens Landschap past binnen de visie van de Europa Nostra Awards: “I am sure partners from other European countries would very much appreciate to learn from your experience, which would be very valuable to them. Your model of governance is particularly inspiring and goes exactly in the sense of community-based approach we advocate in the European Commission.”

Surf snel naar www.kempenslandschap.be en ontdek waarom dit team deze prijs en erkenning dubbel en dik verdiend heeft.

Het winning team op foto:

Staand (vlnr): Johan Van den Mooter, Karolien Horckmans/ Philippe De Backer/ Annemie Nagels

Zittend (vlnr): Nena De Roey/ Leen Cannaerts/ Tine Van den Broeck/ Griet Limet/ Sofie Rousseau