Gloednieuwe speeltuin Rivierenhof geopend

publish date
20.06.2018
???module.newsItem.label.themes???

Onder ruime belangstelling werd in het Rivierenhof zonet de langverwachte nieuwe speeltuin naast het kasteel Rivierenhof plechtig geopend, enthousiast ingespeeld en helemaal goed bevonden! Deze speeltuin werd ontworpen op basis van de noden, de wensen en de feedback van de dagelijkse parkgebruikers.

 

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor provinciale groendomeinen: “Anderhalf jaar geleden gaven ruim vijfhonderd gebruikers van het Rivierenhof, waaronder 217 kinderen, tijdens een grote bevraging in het park hun mening over de ideale speeltuin. Daaruit bleek dat die vooral uitdagend voor alle leeftijden moet zijn en bij voorkeur opgebouwd rond een specifiek thema dat de fantasie prikkelt.”

De ideale speeltuin is ook groot (‘het park waardig’) en heeft een terras met zicht op de spelende kinderen. Klimmen, glijden, schommelen en een kabelbaan staan bovenaan het verlanglijstje. Tenslotte is de ideale speeltuin mooi in het park geïntegreerd door het gebruik van natuurlijke materialen.

Jan De Haes: “Met al deze bevindingen ging provincie Antwerpen integraal aan de slag. De resultaten van de uitgebreide bevraging vormden de basis van het bouwdossier voor de speeltuinbouwers. In zeven en een halve maand verrees in het Rivierenhof een nieuwe speeltuin die erg middeleeuws aanvoelt en waarbij met enkele aangepaste toestellen ook het speelplezier van kinderen met een handicap of in een rolstoel wordt verzekerd.”

De vorige speeltuin naast het kasteel Rivierenhof dateerde reeds uit 2000 en was aan vervanging toe. Na de grootse heraanleg van de monumentale Jezuïetendreef in 2015-2016, werd eind vorig jaar gestart met de herinrichting van de zone tussen het kasteel Rivierenhof en de gerestaureerde slotgracht. Conform de missie en visie van het Rivierenhof hebben de tennispleinen er plaats gemaakt voor de nieuwe speeltuin die werd ontworpen op basis van de feedback, noden en wensen van de dagelijkse parkgebruikers.

Provincie Antwerpen investeerde in totaal 450.000 euro in het Rivierenhof voor de afbraak van de voormalige tennisvelden, de bouw van de nieuwe speeltuin en de omheining rond de gerestaureerde slotgracht.
 

Primeur: Toerisme voor Autisme

publish date
18.06.2018
???module.newsItem.label.themes???

Structuur en voorspelbaarheid: daar hebben kinderen en volwassenen met autismespectrumstoornis (ASS) nood aan tijdens een daguitstap of vakantie.
De gedetailleerde stappenplannen op www.toerismevoorautisme.be garanderen een stressvrij én plezant bezoek aan 20 toeristische attracties in de provincie Antwerpen.
Elk plan zoomt in op de heen-en terugreis, het onthaal, de activiteiten en de praktische info over o.a. sanitair, catering of souvenirs. Dat gebeurt met behulp van kleurenfoto’s, kaartjes, pictogrammen en korte beschrijvingen.

Een handige houvast voor, tijdens én na je trip
. Niet alleen voor de bezoekers maar ook voor hun familie of begeleiders.
 

Deelnemende attracties:

Kinderboerderij Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Antwerpen - Olmense Zoo in Balen – Barrevoetspad in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom - Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen in Boom - Kinderboerderij Mikerf in Brasschaat - Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg - Hidrodoe in Herentals - Volkssterrenwacht Urania in Hove - Arboretum Kalmthout - Domein De Putten in Kasterlee - Klompenmuseum en klompenbelevingspad in Laakdal - Kinderboerderij ’t Struisvogelnest in Lier - ZOO Planckendael in Mechelen - Sint-Romboutstoren in Mechelen - Fort van Oelegem in Ranst - Natuurpunt Museum in Turnhout - Stoomgroep Turnhout - Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk in Willebroek - Lindepaviljoen in Zoersel

Praktisch?

Je downloadt het stappenplan van bovenstaande attracties op www.toerismevoorautisme.be.
Opmerkingen of suggesties na je bezoek? Mail je feedback naar info@toerismevoorautisme.be.

Meer weten?

Liesbet De Wit
Liesbet.dewit@provincieantwerpen.be

Grootse plannen voor het Prinsenpark

publish date
12.06.2018
???module.newsItem.label.themes???

In Provinciaal Groendomein Prinsenpark is gestart met de bouw van een nieuw onthaalcentrum, werkruimtes en een garage. Het huidige onthaalgebouw is totaal verouderd en vertoont heel wat gebreken. Met het nieuwe gebouw doet het domein een flinke stap voorwaarts en kan het zijn educatieve activiteiten ook nog uitbreiden.

Het huidige onthaalgebouw in het Prinsenpark is totaal verouderd en vertoont heel wat gebreken, het is niet meer aangepast aan de moderne normen qua duurzaamheid en veiligheid. Door de jaren heen is het gebouw ook stilaan uit zijn voegen gebarsten. Meer natuur educatieve activiteiten en evenementen hebben sinds begin jaren ’90 geleid tot een groter personeelsbestand, waardoor de oorspronkelijke tentoonstellingsruimte al is omgebouwd tot een bureel. De werkruimte en garage zijn eveneens te klein en aan vervanging toe.

Met de bouw van een nieuw onthaalcentrum en werkruimtes/garage komt men hieraan tegemoet en kan het domein zijn activiteiten zelfs nog uitbreiden. Ook wordt de locatie lichtjes gewijzigd in het teken van een geoptimaliseerd onthaalbeleid voor bezoekers. Zo verhuist de hondenweide naar de huidige speelzone, om zo plaats te maken voor het nieuwe gebouw. De speelzone wordt op zijn beurt op een betere plaats ingeplant en voorzien van toffe speelmogelijkheden.

Baken in het parklandschap

Studio Thys Vermeulen tekende twee gebouwen die scharnieren ten opzichte van elkaar. Onder een elegant, hellend dak van 50 meter lang bakenen een L-vormig en een rechthoekig gebouw een binnenkoer af die dienst zal doen als werkplaats. Naast de stelplaatsen in het L-vormig gebouw toont het ontwerp een rechthoekig gebouw met ruimte voor administratie, een personeelsrefter en bezoekersfaciliteiten zoals een educatieve ruimte en een sanitair blok.

De gebouwen zijn verbonden met het landschap en refereren aan de hoeves die in de Kempen gebouwd zijn. Ze dragen zo de waarden en visie van het Prinsenpark uit: een gebied vormen waar natuurbeleving en ontspanning centraal staan. Voor de gebouwen wordt gestreefd naar optimale duurzaamheid en ze moeten voldoen aan de passiefnorm.

De verplaatsing naar een andere locatie zorgt voor nieuwe doorzichten in het landschap en de dijk wordt herkenbaarder. Studio Thys Vermeulen maakt, ondermeer door de gracht te verbreden, de eigenschappen van het natte landschap terug zichtbaar. De nieuwe gebouwen worden zo een echte baken in het parklandschap.

Schenking collectie Willy Van Croonenborch

publish date
06.06.2018
???module.newsItem.label.themes???

Rivierenhof ontfermt zich over collectie daglelies van overleden verzamelaar

 

Juni is de maand bij uitstek waarin de daglelies of Hemerocallissen in bloei staan. Deze planten hebben trechtervormige tot klokachtige bloemen die elk een dag bloeien. Doordat ze vele bloemen hebben, schitteren daglelies dan ook meerdere weken. Het zijn makkelijke planten, die het op alle bodemtypes goed doen als ze maar niet te droog staan. Alle delen van de Hemerocallis, ook de bloemen, zijn eetbaar.

Daglelieverzamelaar Willy van Croonenborch experimenteerde de laatste jaren met nakomelingen van recent gekweekte cultuurvariëteiten (dat zijn vormen met speciale bloemen). Hij zaaide meer dan zestienhonderd zaden uit van kruisingen tussen verschillende daglelies met spectaculaire bloeivormen. Helaas overleed Willy begin dit jaar geheel onverwachts en moest voor de opgebouwde verzameling een andere locatie worden gevonden.

Dochter Vanessa Croonenborch en dagleliekenner Francois Verhaert stelden voor de indrukwekkende collectie van Willy aan het Rivierenhof te schenken. Het Rivierenhof is naast een park immers ook een belangrijke botanische tuin en is dan ook zeer blij met de aanwinst van deze collectie jonge plantjes.

 

Wat gaat het Rivierenhof met deze collectie doen? De volgende jaren wordt er bekeken welke variëteiten waardevol zijn (mooie bloemen, stevige planten). Deze worden dan uitgeselecteerd en verder opgekweekt. Vervolgens zullen de landschapsarchitecten van het Rivierenhof deze planten een plaatsje geven in het park, waardoor iedereen ervan kan genieten.
Het Rivierenhof wil Vanessa en Francois dan ook hartelijk bedanken voor het onderbrengen van deze belangrijke collectie. Hierdoor blijft het indrukwekkende werk van Willy Croonenborch niet alleen voortbestaan, ook de talrijke parkbezoekers zullen in de toekomst mee kunnen genieten van deze prachtige bloemen.

Afbraak en opbouw Tomorrowland 2018: De Schorre beperkt toegankelijk.

publish date
01.06.2018

Het festival Tomorrowland gaat dit jaar door van vrijdag 20 tot en met zondag 22 juli en van vrijdag 27 tot en met zondag 29 juli. Tijdens de opbouw en afbraak is het domein De Schorre beperkt toegankelijk vanaf 25 juni tot 13 augustus. 

 

Opbouw

14 juni: Start opbouw op de evenementenweide, het libelleneiland, deltaweide en achter het gebouw De Pitte. De rest van het domein is gewoon toegankelijk.
2 juli: Start opbouw over heel het domein.

• Mountainbikeparcours: toegankelijk t.e.m. 24 juni.
Minigolf, fiets- en kickbikeverhuur, waterfietsverhuur, barrevoetspad: geopend t.e.m. 1 juli.
• Avonturentoren Intense: open t.e.m. 1 juli.
• Onthaalbalie De Schorre & Congrescentrum De Pitte: blijft toegankelijk via de hoofdingang tot en met 1 juli.
• De brasserie & buitenspeeltuin: blijven toegankelijk via de hoofdingang tot en met 15 juli.
• Toeristisch infokantoor Rupelstreek: toegankelijk via de hoofdingang tot en met 15 juli. Het infokantoor van Toerisme Rupelstreek verhuist naar het Sociaal Huis in Terhagen van 17 juli t.e.m. 2 augustus. Voor meer informatie en de openingsuren: www.toerismerupelstreek.be.

Vanaf 16 juli wordt heel het domein afgesloten.

Afbraak

• Vanaf 2 augustus: brasserie & buitenspeeltuin weer open en bereikbaar via de hoofdingang.
• Vanaf 3 augustus: het infokantoor Rupelstreek weer open en bereikbaar via de hoofdingang.
• Vanaf 8 augustus: avonturentoren Intense weer open en bereikbaar via de hoofdingang.
• Vanaf 10 augustus: start recreatieverhuur. Ook het Barrevoetspad, onthaalbalie De Schorre & congrescentrum De Pitte zijn weer open en bereikbaar.
• Vanaf 13 augustus: Je kan terug over de One World brug richting het buurtpark in De Schorrestraat wandelen. Ook het mountainbikeparcours gaat dan weer open en de visvijvers in het domein zijn weer bereikbaar.
• Van 14 tot 18 augustus: laatste ophalingen van materiaal.

Hondenweide, buurtparken en fietsroutes

De hondenweide blijft bereikbaar via het buurtpleintje Sint Kathelijnestraat vanaf 14 juni. Het buurtpark in de Sint Kathelijnestraat & het buurtpark aan de Boomse Vissers (Schorrestraat) blijven open en bereikbaar, behalve tijdens de festivaldagen (donderdag tot en met maandag). Fietsroute 24-26 wordt omgeleid van 29/6 tot 10/8.
Contact

De onthaalbalie van De Schorre is gesloten vanaf 2 juli t.e.m. 10 augustus.
Op de weekdagen is het onthaal wel telefonisch bereikbaar tussen 9u en 17u (03 880 76 00) en via mail (onthaal@deschorre.be). Met uitzondering van 11 juli, 20 juli en 27 juli

Buurtbewoners kunnen met vragen, opmerkingen of problemen terecht bij de ombudsman van Tomorrowland en zijn team. Dit kan via het gratis nummer 0800/19009 (vanaf 1 juli t.e.m. 31 juli) of buurt@tomorrowland.be. Meer info vind je ook op de buurtwebsite boomrumst.tomorrowland.com.
 

Vacatures in De Schorre

publish date
11.05.2018
???module.newsItem.label.themes???
De Schorre
De Schorre

De provincie Antwerpen is voortdurend op zoek naar enthousiaste en competente medewerkers. Hun kwaliteiten zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of handicap. Momenteel organiseren wij een selectieprocedure bij aanwerving/bevordering/interne mobiliteit/externe mobiliteit voor de functie van  groenwerker (m/v) voor het Departement Vrije Tijd – APB Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Je zal werken op volgend adres: Schommelei 1 bus 1, 2850 Boom. Wij bieden een voltijdse contractuele functie met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. We nemen een vergelijkende selectieprocedure af waarbij we een wervingsreserve samenstellen die gedurende drie jaar geldig blijft. We zullen uit deze wervingsreserve putten voor eventuele toekomstige vacatures bij de Provincie of de Autonome Provinciebedrijven (APB’s).

  • Vacature voor groenwerker: Je taken bestaan vooral uit park- en natuuronderhoud. Enkele voorbeelden: plantsoenen onderhouden, hagen scheren, bos- en grasmaaien, snoeien, vijvers onderhouden,... Daarnaast zal je ook polyvalent ingezet worden tijdens evenementen (afbraak, opbouw, logistieke ondersteuning, …). Bekijk de volledige vacature en bezorg ons je sollicitatiebrief tot en met 27 mei 2018.

Op abdijentour door de Kempen

publish date
19.04.2018
???module.newsItem.label.themes???
Abdijenroute
Abdijenroute

Tien eeuwen oud en nog altijd even fascinerend: de Kempense abdijen. De norbertijnen van Tongerlo, Postel en Averbode drukten hun stempel op het leven en het landschap in de Kempen. Na een tumultueuze geschiedenis vormen ze vandaag een oase van rust en reflectie.
Volg met je auto of moto de blauw-witte borden van de Abdijenroute en maak kennis met hun verhaal, hun erfgoed en hun bewoners. Trek zeker ook tijd uit om te proeven van al het abdijlekkers …

Aanraders langs de Abdijenroute:

- da Vincimuseum in de abdij van Tongerlo met een fantastische kopie van ‘Het Laatste Avondmaal’
- romaanse kerk en vermaarde kruidentuin in de abdij van Postel
- bezoekerscentrum ‘Het Moment’ in de abdij van Averbode
- Priorij Corsendonk in Oud-Turnhout, een driesterrenhotel in een 14de-eeuws klooster.

Abdijenroute voor minder mobiele toerist:

Op stap met rolstoel, kinderwagen of andere wieltjes? Geen probleem.
Op basis van de gedetailleerde toegankelijkheidsfiches van attracties en horeca in de buurt van de Abdijenroute stel je zelf een uitstap-op-maat samen.
Logiestips vind je op www.kempen.be en www.toegankelijkreizen.be.

Meer weten?

Week van de Provinciedomeinen 2018: Natuurlijk Genieten!

publish date
30.03.2018
???module.newsItem.label.themes???

Genieten voorop tijdens Week van de Provinciedomeinen #WeekvandeProvinciedomeinen
Van 9 tot en met 15 april 2018 zijn alle provinciale groendomeinen extra gastvrij

Van 9 tot en met 15 april 2018 doet de provincie Antwerpen opnieuw mee aan de Week van de Provinciedomeinen. Ook de andere Vlaamse provincies dompelen zich van 9 tot en met 15 april helemaal onder in het thema ‘Natuurlijk Genieten’. Tijdens de Week van de Provinciedomeinen ontdek je de groen- en recreatiedomeinen op een originele manier.

 

De Provinciale Groen- en Recreatiedomein vormen een stevig onderdeel van de provincie als Streekmotor. Mensen engageren, een mooi vast recreatief aanbod uitwerken, groene oases dicht bij huis aanbieden, leuke evenementen en gezellige activiteiten organiseren, dat alles doen onze domeinen veel en graag. Tijdens de Week van de Provinciedomeinen zetten we dat nog eens extra in de verf!

Schoenen uit

In de Antwerpse groendomeinen verbinden ze bezoekers letterlijk met de natuur. Eén van de talrijke initiatieven is Barrevoets de nacht in, in provinciaal groendomein De Schorre in Boom. Tijdens een zalige avondwandeling kuieren bezoekers op het met kaarsen verlichte blotevoetenpad, waarna ze enkele verwennerijen krijgen. En ook aan de kinderboerderij van het Rivierenhof in Deurne en in het Oelegemse Vrieselhof kunnen groot en klein met de tenen tussen het zand wroeten op een blotevoetenpad.

Terug naar de natuur

Het Zilvermeer in Mol, geeft een kijkje in de groenere en stillere kant van het domein. Onder de noemer Zilvermeer pleZand starten geleide wandelingen aan het Ecocentrum De Goren die eindigen op het dakterras van de strandbar met een lekker hapje of drankje. Tijdens Yoga op de Heide op de Kesselse Heide of kinderyoga in Hertberg word je helemaal zen.

Bloemetjes,  bijtjes en wildernis

In het Hof van Leysen in Antwerpen maak je kennis met stadsbijen. In Arboretum Kalmthout zetten ze dan weer de bloemetjes buiten tijdens hun plantendag. In kasteel d’Ursel loopt het magnifieke ‘Fleurs des dames’, een tentoonstelling van bloemenkunstenaars. Into the wild belicht een trend in het bloemschikken: het gebruik van wilde bloemen of veldboeketten. De bijzondere bloemkunstwerken krijgen daarbij het gezelschap van de bloemenstillevens van Frans Mortelmans. In De Averegten in Heist-op-den-Berg kunnen wandelaars lekker struinen in het groen. Onder de noemer Het bos op je bord krijgen bezoekers heel wat weetjes en proevertjes voor de kiezen in de kruidentuin en het wandelbos. Tijdens de Lentewandeling van De Averegten toont de boswachter hoe het nieuwe leven de kop opsteekt.  Een gelijkaardig initiatief is de Bioblitz in het Prinsenpark. In het Mechelse Vrijbroekpark verken je het nieuwe, ruige natuurgedeelte met Pioniers van de Nieuwe Wildernis.

Actie!

Nog meer actie is er in De Nekker met de O2 Run: een parcours van aaneengesloten springkastelen. Echt iets voor de kleine Spartacus Runners, of voor wie zich eens goed moe wil maken.


Het volledige programma van de Week van de Provinciedomeinen kan je volgen op www.weekvandeprovinciedomeinen.be.  

De Grote Fietsenquête

publish date
28.03.2018
???module.newsItem.label.themes???
fietsen
fietsen

Fietstoerisme creëert 86,5 miljoen euro omzet

Recreatieve fietser geeft tocht langs knooppuntennetwerk 8,3 op 10

Wie fietst langs het knooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen? Hoe gebruikt en evalueert die fietser dat netwerk? En wat is de economische return van het fietstoerisme?
De Grote Fietsenquête - 6000 fietsers werkten mee aan het onderzoek - leverde interessant cijfermateriaal over het recreatieve fietstoerisme in de provincie Antwerpen op.

De recreatieve fietser langs het knooppuntennetwerk:
- is gemiddeld 50 jaar;
- wil vooral genieten (75%);
- fietst gemiddeld 52 km en 4.25 uur;
- fietst vooral in gezelschap (76%);
- kiest steeds vaker voor de e-bike (28%);
- geeft die trip een prima score: 8,3 op 10.

Het economische belang van het fietstoerisme stijgt:
- de daguitstapper besteedt gemiddeld 17,2 euro en de vakantieganger zelfs 108,9 euro per persoon/per dag
- in 2017 telden we 7,6 miljoen recreatieve tochtjes langs het knooppuntennetwerk;
- het fietstoerisme genereert 86,5 miljoen euro omzet en creëert 502 extra voltijdse banen, voornamelijk in de horeca.

Meer weten?
Stien Van Eijnde
stien.vaneijnde@provincieantwerpen.be

Oehoe in het Rivierenhof

publish date
26.03.2018

Grootste inlandse uil verkent territorium

 

Kauwen en kraaien sloegen alarm

Begin november 2017 merkte domeinwachter Jef Lauwers de alarmroepen op van een grote zwerm kauwen en zwarte kraaien in de omgeving van het Openluchttheater. Hij zag er plots een grote roofvogel geruisloos wegvliegen: een Oehoe. 

Deze zeer grote uil ging achter de serre in een naaldboom zitten waar hij prachtig op beeld werd vastgelegd door Kris De Rouck, groenmedewerker in het Rivierenhof en ervaren vogelfotograaf.

 

Aan de top van de voedselketen

De Oehoe is onze grootste inlandse uil. Hij is tussen de 60 à 75 cm groot en heeft een spanwijdte van 160 tot 188 cm. Ook zijn dikke kop, grote vuur-oranje ogen en lange oorpluimen zijn opvallend. De Oehoe dankt zijn naam aan de roep van het mannetje op het einde van de winter: “Oe-hoe, Oe-hoe”. Deze toppredator voedt zich met andere roofvogels, uilen en kraaiachtigen. Ook duiven, hazen, jonge reeën staan op zijn menu.

Op 7 maart van dit jaar werd op dezelfde plaats opnieuw een Oehoe gespot; waarschijnlijk hetzelfde dier dat sinds een tijdje in het Antwerpse rondvliegt. Mogelijk is het exemplaar dat in het Rivierenhof rondhangt een onvolwassen vogel, op zoek naar een territorium.

Groenmedewerker en 'BV' in het Rivierenhof

publish date
26.03.2018
???module.newsItem.label.themes???

Wist je dat er zich onder het personeel van het Rivierenhof een ‘BV’ (Bekende Vader) bevindt? 

Henk van Aert, medewerker bij de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen, is tevens de trotse papa van Wout van Aert. 

De logistieke steun en toeverlaat van de drievoudige Belgisch kampioen en drievoudige Wereldkampioen, kwam in dienst bij provincie Antwerpen in 2011. Sindsdien staat Henk van Aert mee in voor het collectiebeheer en het groenonderhoud van het oudste provinciaal domein van het land. In de rozentuin van het Rivierenhof onderhoudt hij de uitgebreide collectie en de paden. Hij kweekt, verpot, verspeent in de serre collectieplanten en maakt ze klaar voor aanplant. Je vindt Henk ook druk in de weer in het park tijdens grote evenementen zoals het Rozenfeest en Ecodroom. Daarvoor had Henk van Aert al vijfendertig jaren bij een tuinaannemer / boomkweker in Beerse gewerkt. Op 1 mei 2018 vertrekt Henk op welverdiend pensioen.

Komt de vader van een drievoudig wereldkampioen  met de fiets naar het werk?

“Die drieëndertig kilometer naar Deurne is met de fiets zeker te doen, maar dan moet ik wel veel vroeger opstaan”, grapt de Kempenaar die reeds vijfendertig jaar wielertoerist is bij Het Vliegend Wiel en als jonge gast op de middenveldpositie sjotte bij KFC Lille. “Dat fietsen naar het Rivierenhof houd ik voor tijdens m’n naderende pensionering. De Rozentuin gaat in fases worden heraangelegd en ik ben zinnens om geregeld eens te komen kijken om te zien hoe dat verloopt.”

 

Werk ontmoet hobby

Met de jaren op de teller en het overwinnen van kanker in 2016, distilleert Henk van Aert de belangrijke zaken van de bijzaken: “Het draait om geluk , gezondheid en contentement. Te weinig tijd voor familie, de dingen die thuis bleven liggen, de carrière van Wout, … dat heeft me doen beslissen om nu met pensioen te gaan.”

Toch zal het werk zal hem niet meteen loslaten. In de serre heeft Henk een veelzeggend bordje gehangen waarop sierlijk het motto “Hier ontmoet werk hobby” prijkt. Henk van Aert:  “Het werk in de kwekerij en de Rozenhof heeft me altijd veel vreugde en voldoening gegeven. Ik geniet ervan om na het snoeien, bemesten en onderhouden van de planten, seizoen na seizoen de groei en de bloei te kunnen meemaken. Met als hoogtepunt het jaarlijkse Rozenfeest in juni natuurlijk waar we het grote publiek de top van de rozenkunde aanbieden.” Heeft Henk een favoriete roos onder de 340 verschillende variëteiten van de 8400 rozelaarstellende Rozentuin? “Ja,” bevestigt hij: “de Gardener’s Glory, een gele klimroos die je aan de pergola vindt.”

 

 

Dat 1 mei 2018 met rasse schreden nadert, stemt Henk een beetje filosofisch: “Ik ga het werk en de contacten in het Rivierenhof missen. De collega’s en de dagelijkse parkbezoekers. Met mijn pensioen in zicht sta ik er al wel eens bij stil dat m’n leven een serieuze wending gaat nemen: sociale contacten die minder worden maar ook nieuwe die erbij zullen komen. Het zal vooral minder druk zijn, met meer tijd om bijvoorbeeld m’n eigen tuin te onderhouden, af en toe een uitstapje te maken met de echtgenote, een fietstochtje naar het Rivierenhof om te zien hoe het er reilt en zeilt, …”

 

 

Er tweehonderd procent voor gaan

Ook meer tijd voor de wielersport? “Ik ben er altijd voor Wouts’ carrière geweest”, vertelt Henk. “Ik nam weinig verlof in de zomer zodat ik voldoende vrij kon nemen om de buitenlandse wedstrijden te kunnen bijwonen en het onderhoud van de fietsen te doen.” Van half september tot eind februari is vader van Aert op vrijdag in de weer met zes fietsen prepareren / optimaliseren  en op maandag de fietsen nakijken op mankementen, smeren, onderdelen vervangen, … Samen met zijn echtgenote Yvonne soigneert Henk ook de mobilhome die overal mee naartoe gaat. “Sowieso doe je voor je kinderen alles, zeker als ze er zelf ook 200% voor gaan,” zegt Henk. “Daarom ben ik ook heel trots op m’n dochter Liese, die als ingenieur-architecte in Antwerpen werkt maar niet graag in de publiciteit komt.”

 

Natuurliefhebber maar geen groene vingers

“Zowel Liese als Wout hebben trouwens in het Rivierenhof eens vakantiewerk gedaan. Dat was leuk want wij zijn een zeer hecht gezin en vinden familie ongelofelijk belangrijk. Voor Wout was het ook een nuttige ervaring want hoewel hij graag in de natuur vertoeft, betekent werken in de serre of rozentuin ook vroeg opstaan en gelimiteerde pauzes. Dat is niet hetzelfde als in het bos rijden of wandelen. Nee, Wout heeft niet bepaald groene vingers,” glimlacht vader van Aert.

Immense drive

Wanneer merkte je dat Wout een groot wielertalent is? “Geleidelijk aan,” vertelt Henk. “Hij was altijd de kleinste van de hoop maar hield goed stand en kon die groten al volgen. Van zodra hij z’n fysieke achterstand inliep, trainde en zich inzette om na tegenslagen (sleutelbeenbreuk, een virus, …) zijn conditie terug te krijgen, werd het duidelijk dat hij een sterk karakter heeft. Tegenslagen maakten hem sterker. Hij heeft een immens grote drive. Het komt allemaal van hemzelf, hij is nooit gepusht. Van Yvonne en mij heeft het nooit gemoeten.” Hoe ervaar je dat dan als vader? “Heel trots natuurlijk, maar ik ben even trots op m’n dochter dat zij ingenieur-architecte is geworden. De mediawereld rond het sportgebeuren, daar heb ik het soms moeilijk mee.”

 

Taart!

Hoe reageren de collega’s in het park? “Die leven daarin volledig mee. Ze vragen hoe het is geweest, ze tonen interesse in het verloop van de wedstrijden en de trainingen, en zo. Dat is fijn. Ik heb dan ook al drie maal getrakteerd met een reuzetaart voor de honderd collega’s. Dat is een traditie die ik ook na m’n pensioen voortzet. Als Wout volgend jaar een vierde wereldtitel pakt, is de taart al beloofd. Nu gaan we testen wat Wout op de weg waard is. Maar het allerbelangrijkste is dat ie gezond en gelukkig mag blijven met wat ie doet en wat ie heeft. Titels en al de rest, dat speelt geen rol,” besluit Henk van Aert.

 

Woutje Wereldkampioen! 23 jaar en nu al een monument

Wout van Aert wordt op 15 september 1994 geboren in Herentals

8 jaar: rijdt zijn eerste veldritwedstrijden in Nederland

9 -11 jaar: miniem in de wielersport zowel in het veldrijden als op de weg

11 jaar: behaalt op 20 juni 2006 z’n fietsrijbewijs van Gemeente Lille

12 - 14 jaar: aspirant in de wielersport zowel in het veldrijden als op de weg

15 - 16 jaar: nieuweling in de wielersport zowel in het veldrijden als op de weg

17 - 18 jaar: junior in de wielersport zowel in het veldrijden als op de weg

19 - 20 jaar: belofte in de wielersport zowel in het veldrijden als op de weg

20 jaar: wereldkampioen bij de beloften (2014)

21 jaar: wordt professioneel renner (Elites) en behaalt de tweede plaats op het WK bij de Elites

22 - 23 - moet nog 24 jaar worden: behaalt drie jaar op rij zowel de BK- als de WK-titel bij de profs in het veldrijden

 

 

Interview en foto's: Anouche Victoria De Keyzer.

Hof van Leysen preventief gesloten na grondverzakking

publish date
19.02.2018

Hof van Leysen ontruimd en gesloten

 

Bij graafwerken in de Markgravelei ter hoogte van het park Hof Van Leysen is een waterlek ontstaan. Het waterlek veroorzaakt een grondverzakking. De hulpdiensten zijn ter plaatse om de situatie op te volgen. Een twintigtal buurtbewoners zijn preventief geëvacueerd.


Door de grondverzakking is één vrachtwagen al deels gekanteld. Omdat er naast de bouwput ook een kraan staat opgesteld, heeft de politie een twintigtal buurtbewoners preventief geëvacueerd. Ook het park Hof Van Leysen is preventief ontruimd. De mensen worden opgevangen in een bus van de lijn. De Markgravelei is afgesloten tussen de Robert Molsstraat en de Van Peltstraat. De Mobiele Eenheid van de politie is ter plaatse om het verkeer in goede banen te leiden. Het waterlek kon gedicht worden en de hulpdiensten zijn ter plaatse om de situatie op te volgen.

Meer info: https://www.politieantwerpen.be/news/press-item/grondverzakking-door-waterlek-markgravelei

 

 

 

 

Volgende