Geweldig!

De aller, aller, aller… beste wensen voor 2019

Dimitri is, voor de laatste keer dit jaar, met de streekmotor in de provincie op pad om de kerst- en eindejaarssfeer op te snuiven. Waar kan dat beter dan in de Antwerpse Kempen? Zoveel verbondenheid rond kerststallen, vuurkorven, kraampjes, kerstmarkten … Zoveel lichtjes die de gezichten doen opfleuren … Zoveel gezelligheid in winkelstraten en op pleinen. En de onvermijdelijke kerstman. Dimitri wordt er helemaal warm van. Hij en Warre Borgmans wensen je dan ook uit naam van de provincie niet zomaar het beste, maar wel het aller, aller, aller… (X 2019) beste!
 

Milieu kan/moet je leren!

De streekmotor brengt Dimitri naar het Neteland waar de provincie heel actief aanwezig is. Ze richtte er 25 jaar geleden PIME op, een instituut dat kinderen leert hoe belangrijk de natuur is. En hoe je die moet soigneren. Ze brengt er boseigenaren samen in bosgroepen om de bossen te onderhouden. Ze beheert er groendomeinen als de Kesselse Heide. En ze leidt er water in goede banen door de vele waterlopen en beken te onderhouden. Door water op te vangen in retentiebekkens en die meteen te omzomen met aangename natuur. Op die manier ondervindt iedereen hoe waardevol milieu en natuur zijn. 

Baanbrekend winkelen is geweldig!

Met de streekmotor op stap langs een drukke baan, de N10 tussen Lier en Aarschot, ook dat vindt Dimitri Geweldig!. Of liever, hij vindt de plannen van de provincie voor de N10 geweldig. Want wat ooit een verbindingsweg was is nu een bont allegaartje van kleine winkels en grote handelszaken, bedrijfjes en bedrijven, woningen, dorpskernen, wat landbouw, een klein beetje recreatie. Maar ook veel braakliggende gronden. Dat alles door elkaar en daarbovenop nog heel veel en druk verkeer. Dat moet beter kunnen. Ontdek hoe de provincie de toekomst van baanwinkels in onze provincie ziet. 

Veerkrachtige dorpen? Die zijn geweldig!

De streekmotor brengt Dimitri vandaag naar een dorp. Nog een echt. Zo één waar de kerk nog pal in het midden staat. En de kapellekes errond. Waar alle wegen en paden nog naar die kerktoren leiden, en zo naar Rome. Jammer genoeg leiden die wegen de laatste jaren vooral ook weg van het dorp. Dimitri ontdekt hoe de provincie die dorpen helpt om terug veerkrachtig te zijn. Om terug aantrekkelijk te zijn voor jongeren om er te (blijven) wonen. 

De ruimte? Die is geweldig!

Vandaag zoekt Dimitri ‘ruimte’. Bestaat er zoiets als de provinciale ruimte? Zeer zeker, maar die ordent zich niet vanzelf. Daar heeft het provinciebestuur een stevige kluif aan en daar bijt Dimitri zich, op zijn manier, in vast. Hij zoekt en vindt de ruimte. Om te werken, om te fietsen, om te bewegen, om te ontspannen, om snel of net traag te gaan, …

Provinciale recreatiedomeinen? Die zijn geweldig!

We laten Dimitri los in het overvloedige groen dat de provincie beheert. Van het riante Rivierenhof vlak bij ’t stad tot het zalige Zilvermeer diep in de Kempen. Van rustig wandelen naar spannend duiken, van aan de kant van het water hengelen tot aan een kabelbaan bengelen, van een minigolf in Deurne naar een minigolf in Boom, of in Mechelen …

Dimitri ontdekt het Provinciaal Onderwijs

In deze eerste aflevering van Geweldig! ontdekt Dimitri het provinciaal onderwijs. Van voeding tot houtbewerking, van kelner tot muziekinstrumentenbouwer, van automechanieker tot kok, van dag- tot avondonderwijs, voor jongeren én voor volwassenen ... Dimitri valt van de ene verbazing in de andere. Ongelooflijk toch wat je allemaal kan leren en worden in de provinciale scholen. En … fantastisch ook hoe de provincie deze richtingen zeer betaalbaar houdt dankzij een maximumfactuur. Loop mee met Dimitri door onze scholen. Provinciaal onderwijs? Dat is geweldig!