1001 leerlingen met en zonder handicap sporten samen in vier provinciale domeinen

23.05.2017

Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ organiseert het G-sportfonds van provincie Antwerpen vier inclusieve sportdagen in evenveel verschillende provinciale domeinen: Zilvermeer (Mol), De Nekker (Mechelen), De Schorre (Boom) en het Sportcentrum Peerdsbos (Brasschaat). Tijdens een inclusieve sportdag sporten jongeren met en zonder handicap samen en leren ze elkaars mogelijkheden en beperkingen kennen. Verspreid over vier sportdagen doen zo’n 1001 leerlingen een inclusieve sportervaring op.

Eerste inclusieve sportdag in Mol is groot succes

Op donderdag 18 mei verzamelden meer dan 300 leerlingen uit zeven verschillende scholen en instellingen in het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol voor de eerste inclusieve sportdag van 2016. Groepjes van 10 leerlingen uit het regulier onderwijs en 5 leerlingen uit buitengewoon onderwijs vormen op zo’n sportdag samen een team. Het geeft hen de kans om op een speelse manier te ervaren hoe het is om te sporten met een handicap.

Bekijk de volledige fotoreportage op Flickr of bekijk het video-verslag van RTV

In het schooljaar 2016-2017 zijn er in totaal vier inclusieve sportdagen in de provincie Antwerpen:

De sportdagen zijn gericht naar leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs, kinderen van minimum 10 jaar uit het buitengewoon onderwijs (type 1, 2, 3 en 9) en sportievelingen uit dagcentra. In totaal zullen ongeveer 1001 leerlingen een unieke G-sportervaring opdoen.

Provinciale domeinen spelen hun sportieve hun troeven uit

Alle leerlingen krijgen een pakket met een viertal sporten aangeboden, zowel binnen als buiten. De provinciale domeinen spelen tijdens de inclusieve sportdagen graag hun troeven uit. In het Sportcentrum Peerdsbos proeven deelnemers van muurklimmen, mountainbiken, curling en circustechnieken. Het Zilvermeer leent zich uitstekend voor watersporten zoals kajakken en zeilen, maar ook minigolf, strandvoetbal en strandnetbal. In De Nekker is er een vlottentocht en een touwenparcours, maar ook tennis, badminton, boccia, katapultschieten en boogschieten. In De Schorre kunnen de leerlingen onder andere avontuurlijk klimmen, longboarden, kickbiken en waterfietsen. De activiteiten zijn dus gevarieerd, sportief en avontuurlijk!

Provinciaal G-sportbeleid werpt vruchten af

De provincie Antwerpen telt vandaag maar liefst 269 sportclubs met een specifieke werking gericht naar sporters met een handicap. Een ongezien succes én het bewijs dat G-sport meer dan ooit de lift zit. Het provinciebestuur hoopt met de organisatie van inclusieve sportdagen dat nog meer leerlingen uit het buitengewoon onderwijs de weg vinden naar één van deze sportclubs en naar een duurzame sportbeoefening.