G-sportclub in de kijker: G-Gym Omnigym Jong Edegem

17.08.2017

De provincie Antwerpen telt intussen 270 sportclubs waar sporters met een handicap terecht kunnen om te genieten van sport en beweging. In onze digitale nieuwsbrief SPORT_it zetten we graag elke maand één G-sportclub in de kijker. Deze keer is dat Omnigym Jong Edegem, een recreatieve turnkring die sinds september 2010 G-gym aanbiedt.

G-gymmers bij G-gym Jong Edegem

Bij turnkring Omnigym Jong Edegem zijn gymnasten met een verstandelijke handicap, autisme en downsyndroom welkom sinds september 2010. Onder begeleiding van enthousiaste trainers maken G-sporters er kennis met alle onderdelen van gymnastiek in een super toffe sfeer. Tegelijkertijd leren ze hun eigen grenzen opzoeken en verleggen. “Initieel trainden we met 3 G-gymnasten, waarvan 1 met een motorische handicap. Door mond-tot-mondreclame en flyers is onze groep intussen 9 gymnasten groot,” vertelt Femke Lauwers, lesgever bij Omnigym Jong Edegem.

G-gym: een mix van dansen, springen, lenigheid, kracht en kennismaking met de verschillende turntoestellen op een plezierige wijze

Femke Lauwers en Brenda Bellemans geven de trainingen, samen met vier hulplesgevers. Zij hebben allemaal ervaring met G-gymnasten. Ofwel dankzij hun opleiding, ofwel omdat ze een cursus ‘begeleiden van sporters met een handicap’ volgden bij de Gymfed.

De trainingen starten meestal met een opwarming in de vorm van een spel, gevolgd door wat kracht- en lenigheidsoefeningen. Daarna mogen de gymnasten kennis maken met de verschillende turntoestellen. “We trainen in kleine groepjes en doen zoveel mogelijk aan 1-op-1 begeleiding. Op die manier krijgt elke gymnast voldoende aandacht en kunnen we onze uitleg en begeleiding aanpassen aan de handicap. We eindigen de trainingen steeds met een rustig afsluitspel of relaxatiemoment.”

De inspanningen van G-gym Omnigym Jong Edegem worden beloond

We worden als club beloond voor onze inspanningen,” geeft Femke Lauwers aan. “Zowel de burgemeester van Edegem als de schepen voor sport, zijn onze gymnasten al komen bezoeken tijdens de training. Onze gymnasten mochten ook al 2 keer demonstreren op het Gymgala in de Lotto Arena. Ook dit jaar zullen ze er een demonstratie geven. Dit op zaterdag 16 december 2017. Ook op onze vijfjaarlijkse turnshow tonen de gymnasten wat ze kunnen.

Trainingen

Gymnasten met een verstandelijke handicap, downsyndroom en/of autisme die willen deelnemen aan de G-gym trainingen kunnen elke donderdagavond van 19 tot 20 uur terecht in de turnzaal van de Andreas Vesalius school in Edegem.

Info en contact

Femke Lauwers -  femkelauwers@gmail.com  - 0499 21 62 46 -  03 292 51 83
Brenda Bellemans - brenda.bellemans@telenet.be
Of via de website van Omnigym Jong Edegem: www.ojedegem.be

Je vindt Omnigym Jong Edegem ook terug in onze digitale G-sportwijzer. Dat is een database met meer dan 270 sportclubs waar sporters met een handicap welkom zijn. Je kan er makkelijk zoeken op sporttak en buurt. Zo vind je zeker en vast een sportclub naar je zin.