G-sportclub in de kijker: G-tafeltennis bij TECEMO

17.02.2017

De provincie Antwerpen telt intussen 270 sportclubs waar sporters met een handicap terecht kunnen om hun sportieve grenzen te verleggen en om te genieten van sport en beweging. Er is een breed aanbod in bekende en minder bekende sporttakken. In onze digitale nieuwsbrief SPORT_it zetten we graag elke maand één G-sportclub in de kijker. Deze keer is dat TECEMO, een tafeltennisclub waar ze sinds september 2015 G-tafeltennis aanbieden.

Tafeltennisclub Tecemo in Mortsel startte in september 2015 met G-tafeltennis voor sporters met een psychische of verstandelijke handicap. En dit voor alle leeftijden. Bij aanvang trainden ze met drie spelers, maar intussen zijn er al 13 enthousiaste G-sporters lid van de club. Ze maken allemaal kennis met ‘ping-pong’ onder begeleiding van enthousiaste trainers.

Trainingen vol variatie waaraan ook ouders geregeld deelnemen

De oefeningen worden aangepast aan het niveau van de sporters: sommigen spelen ‘schuiftafeltennis’,  anderen ‘tafeltennis’.  Omdat de G-sporters in kleine groepjes trainen, de oefeningen erg variëren en er tijd is voor leuke spelletjes, is er steeds een super toffe sfeer. De G-sporters komen dan ook elke keer weer de zaal binnen met een grote glimlach op hun gezicht.

Hoofdtrainer Pierre vertelt: “Het is zeker niet onze bedoeling om topspelers van hen te maken. De G-sporters leren wel hun eigen grenzen verleggen. Door regelmatig te tafeltennissen zien we de motoriek en het concentratievermogen van onze G-sporters aanzienlijk verbeteren. Het is ook onwaarschijnlijk hoe ze op sociaal vlak evolueren. Regelmatig zeggen ouders dat hun kind is open gebloeid. En dat is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen.”

Ouders helpen regelmatig bij de trainingen, zodat ze zich ook nauw betrokken voelen. De ouders vinden het trouwens reuzefijn om een handje te mogen toesteken.

Trainen volgens aan vast ritueel

De G-sporters trainen op 5 tafels en worden bijgestaan door een 5-tal G-sportbegeleiders. Daarnaast is er ook een tafeltennisrobot beschikbaar om hen de juiste techniek aan te leren.

Maar liefst 11 begeleiders (trainers en ouders) volgden de cursus ‘King Pong’ die werd georganiseerd door het Autonoom Provinciebedrijf Sport in juni 2016. King Pong maakt tafeltennis haalbaar voor personen met een handicap dankzij aangepaste en opbouwende oefenvormen. Speelse en leerrijke methodes helpen het gevoel met het kleine balletje te stimuleren en te verbeteren.

“Het is voor mensen met een psychische of verstandelijke handicap belangrijk om te zorgen voor een vast ritueel: opwarming, balcontrole, aanleren basisslagen en eindigen met leuke spelletjes”, zegt Pierre. “En af en toe spelen we een wedstrijdje voor diegene die dit wensen”, vult hij aan.

G-trainingen verschillen verder weinig van trainingen voor andere clubspelers. De groepen zijn iets kleiner en begeleiders tonen oefening eerder in de praktijk in plaats van ze uit te leggen.

Wil je ook een balletje slaan bij Tecemo? Je bent meer dan welkom.

G-sporters met een psychische of verstandelijke handicap zijn allemaal welkom om een balletje te komen slaan bij Tafeltennisclub Tecemo in Mortsel. Al het materiaal wordt ter beschikking gesteld,  sporters dienen enkel sportschoenen te voorzien.

Waar?

In Gaanderij Ter Linde op de Mechelsesteenweg 7 in Mortsel (aan de eindhalte van tram 7).
De trainingen vinden plaats in de kelder in het midden van Gaanderij. Daardoor is de zaal helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Wanneer?

Op zondagvoormiddag:

•       Van 10 tot 11 uur voor sporters met psychische handicap

•       Van 11.30 tot 12.30 uur voor sporters met verstandelijke handicap

Data 2017: 15/1, 22/1, 5/2, 12/3, 19/3, 26/3, 2/4, 30/4

Heb je zelf een handicap en wil je graag zelf ook tafeltennissen? Kom gerust eens proberen!

Info en contact

Meer informatie vind je op de Facebookpagina ‘Gsport Tecemo’ of op www.tecemo.be. Vind je daar niet de informatie die je zoekt? Neem dan contact op met Pierre Herssens (pp.herssens@skynet.be, T 03 354 25 34).