In de kijker: G-afdeling Noorderwijkse badmintonclub

publish date
27.09.2017

In de provincie Antwerpen zijn er meer dan 270 sportclubs waar sporters met een handicap welkom zijn. Elke maand zetten we er één in de kijker. Deze keer is dat de Noorderwijkse badmintonclub. Zij startten in september aan hun tweede G-badmintonseizoen. 

Bijscholing van trainer leidt tot oprichting G-afdeling

De Noordwijkse badmintonclub bestaat sinds 1999. Aanvankelijk was er enkel een jeugdafdeling en een volwassenafdeling. In de loop der jaren is de club echter fors gegroeid. In 2015 besloot één van de trainers om zich bij te scholen in G-sport. Ze volgde daartoe een opleiding via Badminton Vlaanderen. Nadien heeft ze, in samenspraak met het bestuur, een G-afdeling opgestart. Die zag het licht op 1 januari 2016. In het G-team badmintonnen volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar met een verstandelijke beperking.

In het eerste half jaar mikten we op een viertal spelers. Maar we overtroffen meteen onze verwachtingen met een zevental regelmatige en enthousiaste spelers,” vertelt Elke Van De Put van de Noorderwijkse badmintonclub. 

Plezier staat ook bij G-badminton voorop

Tijdens de G-trainingen staat het spelplezier voorop. “We willen al onze spelers een leuke sportervaring meegeven. We gebruiken hiervoor verschillende materialen, aangepast aan de spelers. Daarbuiten trachten we regelmatig iets ludieks te doen, zoals bijvoorbeeld verkleed komen tijdens carnaval of een match spelen samen met de supporters of tegen de supporters.”

Als de club zo’n speciaal evenement inlast, kondigen ze dat minstens twee weken op voorhand aan, zodat iedereen zich hierop voldoende kan voorbereiden.

Structuur van de trainingen

Onze trainingen zijn steeds anders. We gebruiken telkens verschillende materialen en brengen kleine wijzigingen aan de oefeningen aan. De structuur van een training blijft echter ongewijzigd. De eerste tien minuten bestaat uit een opwarming zonder racket. Nadien volgen er een drietal oefeningen op techniek. Daarna volgt een kleine pauze zodat iedereen voldoende kan drinken. Afsluiten doen we met een wedstrijdje.” 

Trainen bij de De Noordwijkse badmintonclub?

Vanaf september trainer de G-sporters elke woensdag van 18.30 tot 19.30 uur. Meer informatie vind je op de website van de Noorderwijkse badmintonclub.

De Noorderwijkse badmintonclub hoopt in 2017 op evenveel of meer deelnemers als in 2016. Is badminton iets voor jou? Neem dan zeker contact op met Elke Van De Put (0499 22 45 12).

Interesse in een andere G-sporttak? Neem dan zeker een kijkje op de digitale G-sportwijzer

Volgende