Grootse plannen voor het Prinsenpark

publish date
12.06.2018

In Provinciaal Groendomein Prinsenpark is gestart met de bouw van een nieuw onthaalcentrum, werkruimtes en een garage. Het huidige onthaalgebouw is totaal verouderd en vertoont heel wat gebreken. Met het nieuwe gebouw doet het domein een flinke stap voorwaarts en kan het zijn educatieve activiteiten ook nog uitbreiden.

Het huidige onthaalgebouw in het Prinsenpark is totaal verouderd en vertoont heel wat gebreken, het is niet meer aangepast aan de moderne normen qua duurzaamheid en veiligheid. Door de jaren heen is het gebouw ook stilaan uit zijn voegen gebarsten. Meer natuur educatieve activiteiten en evenementen hebben sinds begin jaren ’90 geleid tot een groter personeelsbestand, waardoor de oorspronkelijke tentoonstellingsruimte al is omgebouwd tot een bureel. De werkruimte en garage zijn eveneens te klein en aan vervanging toe.

Met de bouw van een nieuw onthaalcentrum en werkruimtes/garage komt men hieraan tegemoet en kan het domein zijn activiteiten zelfs nog uitbreiden. Ook wordt de locatie lichtjes gewijzigd in het teken van een geoptimaliseerd onthaalbeleid voor bezoekers. Zo verhuist de hondenweide naar de huidige speelzone, om zo plaats te maken voor het nieuwe gebouw. De speelzone wordt op zijn beurt op een betere plaats ingeplant en voorzien van toffe speelmogelijkheden.

Baken in het parklandschap

Studio Thys Vermeulen tekende twee gebouwen die scharnieren ten opzichte van elkaar. Onder een elegant, hellend dak van 50 meter lang bakenen een L-vormig en een rechthoekig gebouw een binnenkoer af die dienst zal doen als werkplaats. Naast de stelplaatsen in het L-vormig gebouw toont het ontwerp een rechthoekig gebouw met ruimte voor administratie, een personeelsrefter en bezoekersfaciliteiten zoals een educatieve ruimte en een sanitair blok.

De gebouwen zijn verbonden met het landschap en refereren aan de hoeves die in de Kempen gebouwd zijn. Ze dragen zo de waarden en visie van het Prinsenpark uit: een gebied vormen waar natuurbeleving en ontspanning centraal staan. Voor de gebouwen wordt gestreefd naar optimale duurzaamheid en ze moeten voldoen aan de passiefnorm.

De verplaatsing naar een andere locatie zorgt voor nieuwe doorzichten in het landschap en de dijk wordt herkenbaarder. Studio Thys Vermeulen maakt, onder meer door de gracht te verbreden, de eigenschappen van het natte landschap terug zichtbaar. De nieuwe gebouwen worden zo een echte baken in het parklandschap.

Volgende