Baanbrekende werkgever

BaanBrekendeWerkgever_2020_logo

Wat betekent dat?

De provincie Antwerpen heeft zich geëngageerd om te werken rond 3 pijlers: Minder onderweg zijn, Mensgericht hybride werken, Slimmer en groener onderweg zijn. Onze medewerkers staan hierbij centraal. Benieuwd hoe we dit in de praktijk brengen?

Minder onderweg zijn

Je verplaatsen naar het werk kan veel stress veroorzaken: een massa werknemers die om 9 uur op het werk moeten zijn, zorgen voor drukke wegen. Als werkgever gaan we op zoek naar verschillende manieren om deze verplaatsingen te beperken.

Zo kan je, afhankelijk van jouw functie, ervoor kiezen om een aantal dagen thuis te werken. Samen met je leidinggevende ga je op zoek naar een optimaal evenwicht tussen jouw welzijn, je privé-leven en het goed functioneren van de dienst en organisatie.

Benieuwd hoe dit werkt? Lees hier de getuigenis van onze collega Mieke, mama van 2 kindjes en adviseur bij het Departement Leefmilieu.

Je kan de verplaatsingstijd naar je vaste werkplek ook inkorten door bijvoorbeeld af en toe te gaan werken in een dichterbij gelegen locatie, zoals de verschillende APB’s verspreid over de provincie Antwerpen.

Mensgericht hybride werken

Afhankelijk van je functie kan je kiezen voor thuiswerk of telewerk. Bij ons ICT departement kan je steeds terecht voor technische ondersteuning. Is tijdsonafhankelijk werken moeilijk, dan is er ook ruimte voor inspraak in je eigen uren door duidelijke afspraken te maken rond flexibele uren.

Meer plaats- en tijdsonafhankelijk werken betekent elkaar vertrouwen, er is immers minder controle over je doen en laten. Je krijgt bij de provincie Antwerpen dan ook een grote autonomie en verantwoordelijkheid.

Regelmatig thuiswerken en elkaar niet fysiek zien, vraagt een extra inspanning om met elkaar verbonden te blijven. Zowel met onze collega’s, het team als het bedrijf. Ook in teams waar er een mix is van thuiswerken en op locatie werken, is de goede band met de collega’s belangrijk.
Daarom krijgen leidinggevenden regelmatig tips over leidinggeven op afstand, specifieke opleidingen en uitnodigingen voor inspiratie-events zoals bv. het recente leerevent Tandem met als thema ‘vertrouwen’ in juni 2020.

In het open leeraanbod vinden onze werknemers heel wat tips en tricks terug over hoe je zelf kan bijdragen aan een goede hybride werkomgeving. Je kan opleidingen volgen rond online vergaderen, ervaringen hierrond uitwisselen met collega’s en/of je technische kennis van deze programma’s opfrissen.

employer_brand_banner_toekomst

Slimmer en groener onderweg

De auto vervuilt, dat is iets dat al jaren geweten is. Daarom raden we als werkgever aan om zoveel mogelijk alternatieve vervoersmiddelen te gebruiken zowel voor woon-werkverkeer als bij dienstverplaatsingen. We willen, waar mogelijk, zoveel mogelijk auto’s vervangen.

 • Je kan verschillende types dienstfietsen ontlenen in het provinciehuis. 
 • Je krijgt een fietsvergoeding als je met je eigen fiets naar het werk komt 
 • We betalen je vélo-abonnement of abonnement voor het openbaar vervoer integraal terug.

Zelf stimuleren we het STOP-principe. Medewerkers kiezen voor hun verplaatsingen eerst voor Stappen, Trappen of Openbaar vervoer en dan pas voor Privévervoer. Wist je dat de provincie Antwerpen momenteel 23 fietsostrades telt: 16 langs spoorlijnen, 5 langs waterwegen en 2 langs autosnelwegen. Zo dragen we allemaal ons steentje bij.

Daarnaast loopt het VIP (vervoersintelligent persoon) plan waarbij we het autogebruik in het woon-werkverkeer richting provinciehuis willen doen dalen van 30 naar 20 procent. We leggen hierbij de focus op de fiets, het openbaar vervoer en het carpoolen. Iedere VIP heeft zo zijn eigen voordelen. Wat dacht je van:

Fiets VIP

 • Verdien een onbelaste fietsvergoeding per gereden kilometer.
 • Parkeer je fiets in de overdekte en beveiligde fietsenstalling.
 • Gratis gebruik van douches, lockers en droogruimtes.
 • Fiets in panne? De fietshersteldienst staat paraat!

Openbaar vervoer VIP

 • Neem je de trein, tram of (water)bus naar je werk? Je abonnement wordt volledig terugbetaald. 
 • Vind je geschikte vervoermiddel en aangepaste dienstregelingen op de bereikbaarheidsfiche.
 • Vraag een gratis parkeerabonnement voor de bewaakte fietsenstalling aan je treinstation. 
 • Combineer je vervoer met een gratis abonnement voor de Antwerpse Velo-deelfietsen.

Carpool VIP

 • Ook carpoolen is duurzaam. Veel beter dan alleen in de auto zitten. 
 • Carpool op regelmatige basis met een collega naar je werkplek mét parkeergarantie en thuiskomstgarantie. 
 • Zo bespaar je fiks op je huidige onkosten én lever je een positieve bijdrage aan het fileprobleem.

Verdere stappen

Als werkgever kijken we voortdurend uit naar nieuwe mogelijkheden en met het ondertekenen van dit charter zetten we dit beleid kracht bij. De komende tijd zullen we ons verder blijven inzetten en nieuwe initiatieven nemen om dit engagement kracht bij te zetten.