Skip to main content

Van warmtezonering naar warmtebeleid

De Vlaamse steden en gemeenten kregen – zowel vanuit Europa als vanuit Vlaanderen - de opdracht een warmteplan op te maken. Warmte is goed voor 60% van de uitstoot van gemeenten, dus dit is geen overbodige luxe. De provincie Antwerpen helpt met de basisopleiding Van warmtezonering naar warmtebeleid gemeenten op weg om een warmteplan op te maken.

Tijdens deze opleiding krijgen gemeenten alle bestaande plannen, tools en kaarten voorgeschoteld. Samen gaan we aan de slag om deze te vertalen tot een concreet plan. Wijk per wijk ontdek je de juiste aanpak om de warmte te verduurzamen. Dit is soms een collectief warmtenet, maar ook individuele warmtepompen of andere oplossingen komen aan bod. Aan het einde van de opleiding werk je met alle tools een concreet mini-plan uit waarmee je in je bestuur aan de slag kunt.

Basisopleiding in 2 delen: online en fysiek

De opleiding bestaat uit een online module (op eigen tempo te volgen) en een fysieke workshop die een volledige dag duurt. 

Hoe zo’n opleiding eruit ziet, zie je in de aftermovie van de workshop in november 2023:

Nieuw! Vervolgopleiding warmtebeleid: meerjarenplanning

Na de basisopleiding is het tijd om verder actie te ondernemen en je opgedane kennis niet verloren te laten gaan. Tijdens de vervolgopleiding gaan we aan de slag met de meerjarenplanning. We bouwen verder op wat je al leerde en stellen samen meerjarenplandoelstellingen op rond warmte in je gemeente. Zo bereid je het warmtebeleid van de nieuwe legislatuur voor.

De vervolgopleiding duurt 1 dag. We werken met kleine groepen. Concreet doorlopen we het hele proces van het samenstellen van een actielijst, over het ramen van projecten tot het opstellen van een nota/memorandum of presentatie. Je maakt ook kennis met enkele eenvoudige tools om later je werk mee te verfijnen. Zoals je het van ons gewoon bent is er tijd en ruimte voor interactie.

Opleidingskalender

In februari-maart 2024 zijn er twee momenten gepland voor de vervolgopleiding meerjarenplanning.

Lees er meer over in onze kalender:

Contacteer ons voor meer info!

Voor de basisopleiding zijn er nog geen nieuwe data gepland. Heb je wel interesse om de basis te volgen? Contacteer ons dan. Ook voor alle ondersteuningsvragen op maat ben je bij ons meer dan welkom! 

Esther Biermans en Antje Schurmans
Functie
Dienst Economie - Team Energie
Telefoon
03 240 56 21 en 03 240 58 43