Skip to main content

Demowoning duurzaam bouwen. Stap de toekomst binnen.

Alle experten zijn het erover eens: duurzaam en circulair bouwen is de toekomst. Maar is dat ook haalbaar in jouw stad of gemeente? Absoluut. Het bewijs komt in de vorm van een levensgroot huis. Welkom op de expo ‘The Exploded View Beyond Building’.

© Tom Cornille

The Exploded View Beyond Building is een levensgroot huis dat volledig bestaat uit biogebaseerde en circulaire bouwmaterialen en -toepassingen. Van isolatie met hennep tot kasten van paprikastelen. Deze bijzondere demowoning, ontworpen door Biobased Creations, kan je nog tot en met eind oktober bezoeken op Kamp C in Westerlo. 

 

3 redenen waarom je The Exploded View Beyond Building niet mag missen.

1. Je maakt vandaag kennis met de innovaties van morgen. 

Vooruitzien is altijd goed. Zeker als het gaat over het creëren van een duurzame toekomst. In Exploded View ontdek je interessante mogelijkheden voor het duurzaam (ver)bouwen van je patrimonium. 

Waarom dat nodig is? Traditionele bouwtechnieken stoten veel CO2 uit, verbruiken veel energie en water, en produceren behoorlijk wat afval. Dat is vandaag niet langer houdbaar. Om de klimaatdoelstellingen te bereiken, kies je als stad of gemeente dan ook steeds vaker voor circulaire bouwtechnieken en biogebaseerde bouwmaterialen. Een aantal daarvan maakt gebruik van lokale en natuurlijke materialen die CO2 opslaan in plaats van uit te stoten. Ze zorgen voor een lager energieverbruik en zijn vaak ook beter opgewassen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Isolatiemateriaal uit plantenvezels bijvoorbeeld heeft een uitstekende warmte-opslagcapaciteit: het houdt de warmte vast in de winter en weert de warmte in de zomer. 

Je ontdekt deze en nog zo’n honderd andere duurzame toepassingen in de demonstratiewoning op Kamp C. Je maakt er kennis met oplossingen die vandaag al op de markt zijn, maar ook met de innovaties van de toekomst. Ze tonen dat er op kleine schaal heel wat haalbaar en betaalbaar is, ook in jouw stad of gemeente.

2. Je leert hoe bouwen gezond kan zijn voor mens en milieu.

Biogebaseerd en circulair (ver)bouwen draagt niet alleen bij aan een beter milieu maar ook aan een gezondere woon- en werkomgeving. 

  • Gezonder voor bewoners
    Door de natuur in je bouwprojecten te betrekken, zorg je voor een aangenaam en gezond binnenklimaat voor de mensen die er wonen, werken of verblijven, zonder energieverslindende en dure technieken. 
  • Fijner voor vaklui
    Biogebaseerde materialen zijn veel aangenamer en gezonder om mee te werken voor aannemers en arbeiders in de bouw. 
  • Beter voor de planeet
    En niet te vergeten: door circulair en biogebaseerd te (ver)bouwen produceer je minder afval, stoot je minder CO2 uit en verbruik je minder materialen en kostbare grondstoffen. En dat is alleen maar goed nieuws voor toekomstige generaties. 

3. Je ontdekt kansen voor de lokale economie.

Veel biogebaseerde materialen kunnen lokaal geproduceerd en verwerkt worden tot bouwtoepassingen. Zo vermijd je transport en ook weer CO2-uitstoot. Zo’n korteketenaanpak biedt ook kansen voor lokale landbouwers en bedrijven. De samenwerkingen geven zuurstof aan de lokale economie en werkgelegenheid. Het beste bewijs daarvan is de expo zelf. Kamp C werkte met heel wat lokale partners samen en voegde zo mooie voorbeelden toe aan de expo. Het resultaat is ronduit verbluffend. Het laat zien dat de toekomst van bouwen dichterbij is dan we denken. En dat lokale kennis en kruisbestuiving ongeziene mogelijkheden bieden. 

 

Aan de slag met circulair en duurzaam bouwen? Boost jouw project! 

Doe een flinke dosis kennis en inspiratie op in The Exploded View Beyond Building. Elke dinsdag en donderdag tot eind oktober ben je welkom voor een rondleiding door een van onze experts. Zo krijg je een antwoord op al je vragen rond duurzaam en circulair bouwen. Reserveer nu je rondleiding

Een concreet project voor ogen? Vergroot je kans op succes en vraag meteen advies en begeleiding door een expert. Contacteer Sarah Verbeeck op sarah.verbeeck@kampc.be.