Steunpunt Ruimte
Als gemeentelijke omgevingsambtenaar zet je veranderingen in gang in de manier waarop we onze ruimte gebruiken. Een boeiende, veelzijdige en soms ook complexe opdracht.
Bij het Steunpunt Ruimte van de provincie Antwerpen vind je informatie, advies en begeleiding. Neem contact op met je regioadviseur en ontdek hoe we jou kunnen bijstaan in je job.
Heb je een concrete vraag? Stuur ons een mailtje via ruimte@provincieantwerpen.be
Ontvang je graag nuttige informatie over nieuwe regelgeving of inzichten in ruimtelijke planning? Abonneer je op de nieuwsbrief Steunpunt Ruimte.
Hoe werkt het Steunpunt Ruimte?
1. Jouw eigen aanspreekpunt
Elke gemeente in de provincie heeft een eigen aanspreekpunt. Zij zijn vertrouwd met jouw gemeente en volgen met aandacht jouw dossier op. Net zo goed kun je hen contacteren om te ‘pingpongen’ over een idee, om advies te vragen, om een probleem voor te leggen of om relevante connecties te leggen.
Je kunt bij ons terecht voor onder meer:
- een algemene kennis-, informatie- en expertisebank over ruimtelijke planning in de provincie;
- advies op maat voor jouw dossier of een ruimtelijk vraagstuk, zoals een gemeentelijk RUP of stedenbouwkundige verordening, of de voorbereiding en opmaak van een gemeentelijk beleidsplan ruimte;
- kennismaking met en toepassing van de provinciale instrumenten die gelinkt zijn aan ruimtelijke planning, zoals het ruimtekompas, het landbouwkompas, integraal waterbeleid, het coachingstraject detailhandel en het Traject Veerkrachtige Dorpen.
2. Intergemeentelijke netwerken
Naast 1-op-1 contacten werken we mee aan het opbouwen en onderhouden van ruimere samenwerkingen en infonetwerken. Enkele voorbeelden:
- We leggen verbindingen over gemeentegrenzen heen. Misschien heeft een andere gemeente een goede oplossing voor een probleem dat zich in jouw gemeente ook stelt. Of je wil samen met een buurgemeente een visie vormen op een bedrijventerrein dat zich op de grens bevindt.
- We bouwen gezamenlijke info- en begeleidingstrajecten uit die inspelen op actuele vragen.
- In 2024 werken we aan een specifiek ondersteuningsaanbod voor gemeenten die de volgende legislatuur een gemeentelijk beleidsplan ruimte willen opstarten.
- We organiseren mee de lokale atria.
3. Adviesinstantie bij planningsprocessen
We volgen de gemeentelijke en gewestelijke planprocessen op en geven waar nodig advies, waarbij we de visies lokaal en bovenlokaal op elkaar afstemmen. Zo ontvang je vanuit de provincie gecoördineerd advies op alle startnota’s van gemeentelijke RUP’s en op de vervolgstappen in de procedure. Je kunt bij het Steunpunt Ruimte ook altijd terecht voor een informeel advies voorafgaand aan de procedure.
We stemmen ons aanbod af op basis van jullie actuele vragen en noden. Bespreek het gerust met de Steunpunt-contactpersoon voor jouw gemeente, of stuur ons een mailje via ruimte@provincieantwerpen.be
Abonneer je op de nieuwsbrief Steunpunt Ruimte en blijf zo op de hoogte van het aanbod!
Meer informatie
Wat voor jou ook interessant kan zijn:
- overzicht data, cijfers en analysetools van provincie Antwerpen
- het provinciaal beleidsplan ruimte Antwerpen
- de omzendbrief beleidsmatig gewenste ontwikkeling
- het ruimtelijk structuurplan provincie Antwerpen (RSPA) (dit is intussen vervangen door het provinciaal beleidsplan ruimte Antwerpen)
- overzicht van alle provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP’s)
- Functie
- Administratie
- ruimte@provincieantwerpen.be
- Telefoon
- 03 240 66 23
Gerelateerd aanbod
-
Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen Het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen (PBRA) bevat de visie op de ruimtelijke ordening in de provincie Antwerpen tot 2050. -
Omzendbrief Beleidsmatig Gewenste Ontwikkelingen Met de omzendbrief Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling (BGO) houd je bij vergunningsverlening rekening met lokale beleidsvisies & Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. -
Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen (RSPA) Het RSPA van 2001 vormt het referentiekader voor het provinciaal ruimtelijk beleid en de gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen (GRS’en).