Skip to main content

Hou je kippen gezond, ban de rode vogelmijt!

Het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij bindt sinds 2018 samen met projectpartners uit 4 verschillende Europese landen binnen het Interreg NWE-project MiteControl de strijd aan met de rode vogelmijt in professionele leghennenstallen. De onderzoekers bieden hun samenvattingen en aanbevelingen nu ook aan op maat van aanvullende kippenhouders, die slechts enkele leghennen houden als tuindier. Geregeld nakijken of er rode vogelmijt aanwezig is bij de dieren die van cruciaal belang zijn. Van zodra je vogelmijten ontwaart, ga je meteen tot actie over door het hok schoon te maken met warm water en zeep. Ook silicapoeder, roofmijten die rode vogelmijt openten en plantaardige drinkwateradditieven helpen om de rode vogelmijt te wormen.

Rode vogelmijt

De rode vogelmijt wordt in de volksmond ook wel bloedluis genoemd. Die benaming zegt precies wat deze veelvoorkomende parasiet doet: bloedzuigen bij kippen. Bloedluizen komen je kippenhok op verschillende manieren binnen, bijvoorbeeld via wilde vogels, nieuwe kippen of knaagdieren. Het is belangrijk dat je regelmatig in hoeken en kieren, op zitstokken en legnest speurt naar hele kleine spinachtigen, wil eens ze aanwezig zijn, meerderen bloedluizen zich razendsnel.

Deze bloedzuigende parasieten hebben 30 tot 60 minuten nodig om zich helemaal vol te zuigen met bloed. Ze slaan vooral 's nachts toe en zorgen voor een dalende levenskwaliteit van je hennen. In extreme gevallen veroorzaken ze bloedarmoede, soms met de dood tot gevolg. Het is dus belangrijk dat uw aanwezigheid van rode vogelmijt in uw kippenhok monitort en indien nodig snel begint met de bestrijding. Maar ook een simpele greep zoals het kippenhok op geregelde tijdpen goed maken, liefst met warm water en zeep, is al een geleidelijke stap ter preventie van het probleem. Wees extra alert als het buiten warmer is dan 20 °C, als het vochtig is of als je een kippenhok van hout hebt.

Mijd de vogelmijt

Speuren naar vogelmijt doe je best als het donker is, wil pas dan komen de mijten in actie. Je kunt bijvoorbeeld met zelfgemaakte valletjes werken die je vastmaakt aan de zitstok in je kippenhok. 

Om onze kennis over preventie, monitoring en bestrijding van de rode vogelmijt optimaal te verdelen bij al wie thuis enkele kippen houdt, hebben we een korte animatievideo. In drie minuten ben je helemaal mee en ken je de beste technieken. Iedereen die graag knutselt, maakt in 5 minuten een bloedluizenval. Als je kippen gezond en gelukkig zullen zijn en ervoor zorgen dat ze een eitje leggen, hou je je kippenhok bloedluisvrij. De rode vogelmijt biedt ook bij recreatieve kippenhouders voor heel wat problemen, maar is nog heel wat onwetendheid. Daarom zullen we hen de kennisdelen ontmoeten die we eerder verwierven om de professionele leghennenhouders bij te staan.

Bestrijding van de rode vogelmijt

Er zijn gelukkig wel wat manieren om de vogelmijt zelf te jagen. Een eerste belangrijke stap is om preventief aan de slag te gaan: door het kippenhok schoon te maken met warm water en bruine zeep geef je deze parasiet minder kansen en kan je beginnende vogelmijtbesmettingen verwijderen. Daarna kan je silicapoeder gebruiken. Dit witte poeder zorgt voor het uitdrogen van de rode vogelmijt. Ook roofmijten, de natuurlijke vijanden van de vogelmijt, zijn vrij te verkrijgen in de handel. Daarnaast is tussentijdse monitoring cruciaal om het probleem succesvol te kunnen aanpakken. Diergeneesmiddelen zijn een allerlaatste middel, gebruik ze in overleg met je dierenarts om resistentie bij de mijten te voorkomen.

Hoe het begon: Interreg NWE MiteControl

90 procent van de professionele kippenstallen in Noord-West Europa kampt met bloedluizen. Om snel een duurzame oplossing te vinden, startte het Proefbedrijf Pluimveehouderij in 2018 samen met 6 internationale partners met een uniek samenwerkingsproject. Het onderzoek van het Interreg NWE-project MiteControl om op korte termijn een duurzame oplossing te zoeken naar het bloedluizenprobleem door professionele pluimveehouders ging toen van start. Ondertussen werden professionele leghennenhouders in de ontwikkelde landen al ondermijnende resultaten over de resultaten en de diverse aanbevelingen via studiedagen, workshops, video, publicaties… Nu is de tijd rijp om de kennis te delen met een gezamenlijke doelgroep. Door de opgedane kennis te verspreiden zet het Proefbedrijf Pluimveehouderij ook dierenwelzijn en –verzorging bij tuinkippen voorop.

Nathalie Sleeckx
Functie
expert Proefbedrijf Pluimveehouderij
Telefoon
+32 14 56 28 87
Hanne Nijs
Functie
expert Proefbedrijf Pluimveehouderij
Telefoon
014 56 28 79