Skip to main content

Op stap met monumentenwachter Julie

Ze zijn met tien. Ze kennen de erfgoedparels van onze provincie als geen ander. Ze doen belangrijk werk, dat weten we, maar hoe ziet hun dag er precies uit? Wij gingen op stap met monumentenwachter Julie Bosteels.

8.00 u. -  Mijn dag begint met een fietstochtje naar het hoofdkwartier van Monumentenwacht: de Schranshoeve aan de Ruggeveldlaan in Antwerpen. Altijd heerlijk, dat zenmoment op de fiets!

8.30 u. - Maandelijks hebben we teamoverleg, maar élke werkdag starten we samen met een koffie. Even goed opletten zodat ik weet naar welke uithoeken van onze provincie mijn collega’s interieur en bouwkunde trekken.

9.00 u. - Samen met mijn collega Caroline zet ik vandaag koers naar de Sint-Salvatorkerk in Meerle. Iedereen in het team heeft een ander vakgebied: Caroline is gespecialiseerd in schilderijen, Anaïs in muurschilderingen en ik in keramiek. Hebben we een andere specialist nodig, dan nemen we contact op met monumentenwachters in de andere provincies. 

10.00 u. - We inspecteren het interieur van kop tot teen, van de vloeren tot de plafondafwerking, het meubilair, de schilderijen, de gewaden in de kasten … Mijn collega Caroline en ik wisselen telkens af. Wanneer ik inspecteer, noteert zij, en omgekeerd. Dat werkt het handigst. 

11.00 u. - Even het vergrootglas bovenhalen. Is dat daar een houtborende kever in het kerkaltaar? We controleren niet alleen historisch waardevolle interieurelementen, maar ook gewone kerkstoelen, tafels of banken. Als die zouden zijn aangetast door insecten of schimmels, dan kan dat gevaarlijk zijn voor de waardevolle stukken en dat willen we natuurlijk vermijden.

12.00 u. - Met een watje wrijf ik over de lambrisering. Het watje gaat in een proefbuis met voedingsbodem. Zo kunnen we over een paar dagen vaststellen of er een schimmel actief is. (Spoiler: we hebben geen schimmel gevonden. Gelukkig!)

14.00 u. - Kerken zijn hoog! We hebben verrekijkers en ladders nodig om de hoger gelegen delen van het altaar te bekijken, de beelden op hoge sokkels, schilderijen die hoog hangen, …

15.00 u. - Ah, daar zijn Bart en Sjef, onze bouwkundige wachters. Ze hebben een drone bij zodat we ook de moeilijk bereikbare plaatsen kunnen inspecteren. Tijdens een korte pauze tonen ze ons foto’s van het woonhuis waar ze vanmorgen op bezoek waren. Blijkbaar overstroomt de vergaarbak van de regenwaterafvoer bij hevige regen. Er werd geen verstopping gevonden, waarschijnlijk is de diameter van de afvoerbuis gewoon te klein. 

16.00 u. - Afronding met de beheerder van de Sint-Salvatorkerk. We overlopen de belangrijkste zaken die we tijdens de inspectie hebben opgemerkt.

17.00 u. - Terug naar ons hoofdkwartier, de Schranshoeve. Ik begin alvast aan het rapport: een conditiebepaling, een beschrijving van de interieurelementen eventueel met hun schade, en een waslijst adviezen waaronder tips voor onderhoud, voor conservatie … Meestal gaan we om de 5 jaar op inspectie. Omdat we veel beeldmateriaal gebruiken in ons rapport kunnen we goede toestandsvergelijkingen maken. Heeft de eigenaar nadien nog een vraag? Dan kan hij ons altijd contacteren.

17.30 u. - Genoeg voor vandaag. Ik spring weer de fiets op. Uitwaaien in de omgekeerde richting!

Nog geen lid van Monumentenwacht? 
Meteen doen. Het erfgoed van jouw gemeente verdient alle zorg. 

Ontdek wat je krijgt voor je lidgeld