Skip to main content

Onderbouw je beslissingen en beleid met data over jouw gemeente

Goed beleid steunt op onderbouwde feiten en cijfers. Wil je een toekomstvisie uitwerken voor je gemeente of werk maken van een omgevingsanalyse? Wil je weten hoe goed jouw gemeente scoort op een bepaald domein in vergelijking met de buurgemeenten? Check provincies.incijfers.be. Want meten is weten.

  • Hoe sterk veroudert de bevolking in mijn gemeente?
  • Hoe evolueert het aantal werklozen?
  • Hoeveel ton CO₂ stoot mijn gemeente uit?
  • Waar bevindt zich het grootst aantal huurders van sociale woningen?
  • In welke buurgemeenten gaan leerlingen in het secundair onderwijs naar school?
  • Hoe verkeersveilig is mijn gemeente?
  • Hoeveel financieel kwetsbare mensen wonen er?

De website provincies.incijfers.be brengt de situatie in je stad of gemeente zwart op wit in kaart.

Ga aan de slag

Met kerncijfers

In het dashboard vind je kerncijfers over onder andere wonen, klimaat, bevolking en vele andere domeinen. Je kan de kerncijfers downloaden en vergelijken met andere gebieden, dorpen, gemeenten ...

Met gedetailleerde cijfers

In de databank kun je meer gedetailleerde cijfers opvragen, voor verschillende jaren en gebiedsniveaus (van statistische sectoren tot en met gewest), met bijvoorbeeld een opdeling in geslacht, leeftijd ... Je kunt deze gegevens presenteren als tabellen, grafieken of kaarten, delen via verschillende kanalen en exporteren in tal van bestandsformaten.

Met kant-en-klare rapporten

Provincies.incijfers.be stelt ook rapporten samen van kernindicatoren uit Vlaamse en federale gegevensbronnen om een profiel op te maken van je gemeente. Ze geven je snel inzicht in hoe jouw gemeente op bepaalde domeinen scoort.

Met de omgevingsanalyse heb je alle laatste cijfers over jouw gemeente onmiddellijk bij de hand. Ideaal om de juiste doelstellingen en prioriteiten te bepalen en acties te onderbouwen. 

Hulp nodig?

De instructiefilmpjes op provincies.incijfers.be maken je snel wegwijs. Heb je hulp nodig bij het gebruik van de databank of bij de interpretatie van cijfers en rapporten? De collega’s van Data & Analyse helpen je graag verder. Je vindt onze contactgegevens onderaan de pagina.

Tip: check de metadatafiche bij elke bron

Provincies.incijfers.be gebruikt data uit verschillende bronnen. Elke bron heeft haar beperkingen. Om een voorbeeld te geven: in het aantal inwoners van een gemeente zitten de daklozen niet vervat. Daarom is het belangrijk dat je de uitgebreide metadatafiche raadpleegt die bij elke databron hoort. Deze fiche geeft tekst en uitleg bij de cijfers, hoe ze verzameld en berekend worden, wat ze in kaart brengen, wanneer ze verzameld zijn...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze producten en de databank? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en raadpleeg het nieuwsarchief.

Een samenwerking tussen de vijf Vlaamse provincies

De databank provincies.incijfers.be is een samenwerking tussen de diensten Data & Analyse van de vijf Vlaamse provincies.

Contact

Lieven De Rycke
Functie
Adviseur
Telefoon
032406170
Rudy Marynissen
Functie
Adviseur
Telefoon
032405602

Gerelateerd aanbod

  • Fietsbarometer ​De Fietsbarometer brengt de veiligheid, het comfort en het gebruik van het bovenlokaal fietsroutenetwerk in kaart. Info en tips om aan de slag te gaan.​​
  • Klimaatbeleid in cijfers De CO₂-uitstoot verminderen? Hernieuwbare energie stimuleren? … Provincie Antwerpen ondersteunt je met cijfers en instrumenten voor een sterk klimaatbeleid.