Skip to main content

Pak woonuitdagingen in jouw stad of gemeente aan met Gewoontebreker

Gewoontebreker is een participatietraject voor lokale besturen en hun inwoners. Het doel? Een gezamenlijke visie ontwikkelen over wonen in de toekomst én die visie omzetten in de praktijk. Wij begeleiden en ondersteunen je daarbij van A tot Z. 

Schaarse open ruimte, mobiliteitskwesties, toenemende vergrijzing … Als gemeente sta je voor heel wat woonuitdagingen. In het Gewoontebrekertraject denk je samen met je team en je inwoners na over het woonbeleid van de toekomst en voeg je de daad bij het woord om die woonvisie vorm te geven. 

Onze specialisten begeleiden het hele proces en staan je met raad en daad bij: van idee tot en met uitvoering en opvolging.

Traject op maat

Gewoontebreker is een participatietraject dat we op maat vormgeven. De betrokkenheid van de inwoners is erg belangrijk, want alleen een gedragen, duurzaam en toekomstgericht gemeentelijk woonbeleid zorgt voor duurzame gedragsveranderingen.  We zetten dan ook alles op alles om maximaal in te spelen op de lokale situatie en de uitdagingen in jouw stad of gemeente. 

Begeleiding van A tot Z

Een Gewoontebrekertraject omvat 2 procesfasen:

  • Voorbereiding: Samen bepalen we de projectscope. Welke woonuitdagingen zijn er in je gemeente? Welke kansen en knelpunten zijn er? Wat wil je veranderen? … We brengen ook alle stakeholders in kaart en tekenen samen de processtappen uit.
  • Actie: In deze fase ga je in gesprek met je inwoners. Je toetst zaken af en onderneemt gericht actie. We evalueren en tekenen nieuwe pistes uit. Samen hertekenen we het woonbeeld en stap voor stap brengen we een mentaliteitswijziging rond wonen op gang.

Leren en inspireren

Doorheen het traject bieden we leer- en inspiratiesessies aan waar we ook andere gemeenten bij betrekken. Zo komen we tot een kruisbestuiving van ideeën en goede praktijken waar je concreet mee aan de slag kan.  

 

Laat je inspireren!

Heel wat gemeenten en steden voerden al een Gewoontebrekertraject uit. Op sommige plaatsen loopt het traject nog. Benieuwd naar hun ervaring en onze aanpak?

Bekijk het filmpje.

Of ontdek drie inspirerende voorbeelden.

Wil je jouw woonuitdaging met ons bespreken? Heb je een vraag? We bekijken graag samen met jou wat de opties zijn voor een participatietraject.

Contact

Filip Lagiewka
Functie
diensthoofd Wonen
Telefoon
03 240 64 04

Gerelateerd aanbod

  • Coachingstraject detailhandel ​​In de provinciale visie detailhandel werk je onder deskundige begeleiding een toekomstgericht detailhandelsbeleid uit.
  • Traject Veerkrachtige dorpen ​​De toekomst van je dorp samen met de inwoners vormgeven: dat is de doelstelling van het traject ‘Veerkrachtige dorpen’.