Miss Hamamelis 2022

Datum
  • zondag 30 januari 2022 van 10 uur tot 17 uur
Prijs
deelnemen is gratis, maar een bezoek aan de tuin is betalend.
op een tafel met wit laken staat een rij glazen flessen met elk een tak van een toverhazelaar met gele, oranje en rode bloemen

Vandaag ben je uitgenodigd om een takje van een bloeiende toverhazelaar uit je eigen tuin mee te brengen en te laten meedingen naar de begeerde titel ‘Miss Hamamelis 2022’. Alle ingezonden takjes worden opgesteld in een presentatiestand in het onthaalgebouw waarna een publieks- en professionele jury de tentoongestelde inzendingen zal beoordelen. De mooist bloeiende takken bekronen ze met ‘Miss Hamamelis 2022’.

Er zijn verschillende categorieën: beste gele, beste rode, beste oranje en best geurende. En ook de allermooist bloeiende van alle inzendingen zal gekozen worden. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs. Terwijl de jury haar werk doet kun je een wandeling maken door de arboretumtuin of genieten van een lekker kopje koffie in de cafetaria.

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 januari kan je tussen 10 en 17 uur al takjes inleveren aan het onthaal 

Programma 30 januari 2022

  • van 10 tot 10.30 uur: takjes inleveren aan het onthaal
  • van 11 tot 14 uur: publiek mag stemmen
  • 15 uur: bekendmaking winnaars 
Toverhazelaar in bloei, Hamamelis x intermedia 'Jelena', oranjegele bloemen op kale takken.

Mag je takjes snoeien van je toverhazelaar?

Toverhazelaars hoef je eigenlijk niet te snoeien, maar het kan en mag wel. Ze maken moeilijk wondweefsel waardoor lang werd afgeraden om de struiken te snoeien. De visie van tuiniers is ondertussen geëvolueerd. Zolang de takken niet dikker zijn dan een vinger, is er geen probleem. Je kunt dus gerust takken knippen om binnen in huis te halen.

Hamamelisfeesten

Tussen 6 januari en 27 februari houdt Arboretum Kalmthout de Hamamelisfeesten. De Hamamelisroute in de arboretumtuin leidt je langs alle bijzondere toverhazelaars. Met meer dan 140 verschillende soorten bezit Arboretum Kalmthout de grootste verzameling in heel Europa.

Organisator
Arboretum Kalmthout