Tour de Boer voor pluimveehouders

ECO Air Care is een luchtbehandelingssysteem dat de stikstofuitstoot van een pluimveestal gemiddeld met 90% verlaagt. De afgevangen ammoniak wordt omgezet naar een vloeibare kunstmestvervanger. Het systeem zorgt ook voor een aangenaam stalklimaat met constante temperatuur. Leer tijdens deze Tour de Boer meer over ECO Air Care.

Status
Inschrijvingen afgesloten
Datum
  • maandag 24 juni 2024 van 10 uur tot 15 uur
Prijs
Gratis
Uiterste inschrijfdatum
donderdag 20 juni 2024

Ammoniakreductie in de pluimveestal

Het ECO Air Care systeem is een voorbeeld van een techniek voor ammoniakreductie. Tijdens deze ‘Tour de Boer’ bezoeken we Greenfarm VOF waar veehouder Ben Beerens de werking van het systeem zal demonstreren en toelichten. Je krijgt ook een rondleiding op de Venco Campus, een innovatiecentrum voor de pluimveehouderij, waar Vencomatic gevestigd is. Daar kom je meer te weten over nieuwe ammoniakreducerende klimaatsystemen.

ECO Air Care is een luchtbehandelingssysteem dat de stikstofuitstoot van een pluimveestal gemiddeld met 90% verlaagt. De afgevangen ammoniak wordt omgezet naar een vloeibare kunstmestvervanger. Het systeem zorgt ook voor een aangenaam stalklimaat met constante temperatuur.

Programma

09:30  Onthaal op de Venco Campus (Meerheide 200, 5521 DW Eersel, NL)

10:00  Verwelkoming – door mevrouw Aarts (ZLTO), namens het RAMBO-

           projectteam

10:05  Voorstelling Venco Campus ‘Vencomatic Group’

           Presentatie en demonstratie over klimaatsystemen door Victor van

           Wagenberg (hoofd Product Management – Vencomatic Group).

           Mogelijkheid om vragen te stellen.

12:00   Lunch

13:00   Verplaatsen naar stalbezoek: Greenfarm VOF, Groenstraat 6,

            5528 NS Hoogeloon (Nederland)

13:30   Voorstelling techniek ‘ECO Air Care’

            Presentatie en demonstratie van het ECO Air Care stalsysteem.       

            Veehouder Ben Beerens deelt zijn gebruikservaring. Mogelijkheid om

            vragen te stellen.

15:00  Slotwoord - door mevrouw Aarts (ZLTO)

RAMBO foto landbouwer en adviseur in de stal

Contact

Meer info

Project RAMBO

Deze Tour de Boer is een initiatief van het project ‘RAMBO’ dat maatregelen en technieken wil ontwikkelen die varkens- en pluimveehouders in staat stellen om zelf hun ammoniakuitstoot aanzienlijk te verminderen. Er wordt onder andere gekeken naar verbeteringen op het gebied van voeding, huisvesting, stalklimaat en management. Ook de neveneffecten zoals methaan, dierengezondheid en –welzijn worden bekeken.

Tour de Boer

Binnen het project ‘RAMBO’ organiseren we verschillende ‘Tour de Boers’. Veehouders zijn uitgenodigd zijn om systemen voor ammoniak- en methaanreductie in werking te zien. We geven onder andere ook toelichting over de voor- en nadelen en het nodige onderhoud. De veehouder ter plaatse deelt z’n ervaring met het systeem. Er is ook voldoende tijd om vragen te stellen.

ECO Air Care

Dit unieke luchtbehandelingssysteem zuivert zowel ingaande als uitgaande stallucht. Dit verbetert het stalklimaat en vangt tegelijk tot 90% ammoniak (en dus stikstof) af uit de stallucht.
In de eerste ECO Air Care stal van Greenfarm vangen ze 7.000 kg stilstof per jaar af, goed om de bouw van een duizendtal nieuwe woningen te compenseren.

Het systeem verwarmt, koelt en reinigt de uitgaande lucht. En het mooie is dat het ook een aangenamer stalklimaat creëert. Of het nu extreem koud is, of ontzettend heet, er is altijd een constante temperatuur om in te werken en daarbij is de fijnstof- en geuremissie ook lager.

De ECO Air Care techniek zet de afgevangen ammoniak om naar een vloeibare kunstmestvervanger. Deze kan op landbouwgrond uitgereden worden, wat bijdraagt aan circulaire landbouw. De technisch werking kunnen we ook nog borgen door controle van de hoeveelheid kunstmestvervanger die geproduceerd wordt. Zo meten we de stikstofconcentratie van het waswater als tweede controle en het verbruik van de hoeveelheid zwavelzuur als derde controle. De ECO Air Care is eigenlijk een luchtwasser en droger in één.

Venco Campus

De Venco Campus is een energie neutraal gebouw in de vorm van een ei. De ventilatie wordt o.a. geregeld met dezelfde warmtewisselaars die men ook in kippenstallen gebruikt. Op de campus zitten drie bedrijven van de Vencomatic Group gehuisvest: Vencomatic, Agro Supply en Rondeel. 

De Vencomatic Group produceert al bijna 40 jaren allerlei automatiseringsproducten voor de kippenindustrie. Dit zijn automatische legnesten, voer- en  drinksystemen, volièresystemen, klimaatsystemen etc. Maar ook het On Farm Hatching systeem voor vleeskuikens, genaamd Patio. Tijdens de Tour de Boer kom je meer te weten over het vooruitstrevende klimaatsysteem dat de stikstof van kippenstallen opvangt.

 

RAMBO is een project van Interreg Vlaanderen-Nederland, in samenwerking met:

Logobanner RAMBO langwerpig