Week van de Leerkracht
Naar goede gewoonte zet docAtlas leerkrachten in de bloemetjes tussen 3 en 7 oktober met een gratis (hernieuwing van het) lidmaatschap. We lanceren tijdens deze week ook 4 gratis mini e-learnings.

GRATIS LIDMAATSCHAP
Je lidmaatschap verlengen of hernieuwen kan in docAtlas of via dit formulier tussen 3 en 7 oktober 2022. Indien je nog geen lid bent, maken wij een lidkaart aan. Deze zal dan voor je klaar liggen wanneer je voor het eerst langskomt in de loop van het jaar 2022. Bekijk onze openingsuren en kom langs tijdens de openingsuren met advies.
KORTE E-LEARNINGS
We maakten speciaal voor de leerkracht vier korte mini-e-learnings van ongeveer 30 minuten die je samen met je collega's of comfortabel vanuit je eigen zetel kunt bekijken.

1. Anderstalige nieuwkomers op school
Nieuwkomers op school en in de klas. Daar komt heel wat bij kijken. Hoe ga ik het professioneel aanpakken?
In deze korte video vertelt Lieve Lenaerts over een aantal belangrijke aandachtspunten en de verschillende te nemen stappen bij het onthaal van een anderstalige nieuwkomer op school.
Wil je meer weten over het onthaal van anderstalige nieuwkomers op de lagere school? Dan is de vorming Samen aan tafel: een Routeplan voor anderstalige nieuwkomers in de lagere school iets voor jou.
Werd je geprikkeld door het thema Ouders als partners op school? Bekijk dan zeker deze leeractiviteiten:Ouders als partners op school (online) en Effectief communiceren met meertalige ouders en/of cliënten (docAtlas Turnhout).
Door wie?
Lieve Lenaerts, coördinator DoorElkaar Hivset Campus. Lieve is ruim twintig jaar actief bezig met nieuwkomers, in OKAN en als begeleider van lerende netwerken lager onderwijs. Ze schreef het boek ‘Geen pANiek, snel op weg met anderstalige nieuwkomers' samen met Yasmine Wauthier. Ze geeft veel vormingen over meertaligheid, interculturaliteit en diversiteit. en was/is actief in diverse lerende netwerken anderstalige nieuwkomers.
Voor wie?
directies, zorgcoördinatoren, zorgleerkrachten, (toekomstige) (onthaal)leraren lager onderwijs

2. Taal en meertaligheid
Heb je ooit al eens gedacht aan lesgeven in een andere taal? Of wil je je meertalige leerlingen beter ondersteunen door hun thuistaal in te zetten? In deze korte video ontdek je of en hoe je dat kan doen.
De tijden waarin Nederlands de enige taal was die op school gebruikt mocht worden, zijn gelukkig voorbij. We weten uit onderzoek dat meertaligheid een enorme troef is. In deze video kom je meer te weten over CLIL en meertalige instructies. Wat is het verschil tussen meertaligheid omarmen, functioneel inzetten en CLIL? En hoe begin je eraan? Je krijgt niet alleen een beetje theoretische kennis, maar heel wat didactische tips.
Door wie?
Eva Faes is lerarenopleider en onderzoeker aan de AP-Hogeschool. Ze is lector (didactiek) taal, meertaligheid en Nederlands als tweede taal. Daarnaast doet ze praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar collective teacher efficacy en schooltaalvaardigheid.
Voor wie?
Leerkrachten lager en secundair onderwijs

3. Inzetten op diversiteit en inclusie in de kleuterklas
De kleuterjaren zijn dé jaren waarin kleuters ideeën ontwikkelen over zichzelf en de wereld. Hoe kunnen we kleuters stimuleren tot een sterk zelfbeeld én de ontwikkeling van (pre)vooroordelen beperken? Eva gidst je in een half uurtje alvast naar de goede richting aan de hand van 4 pijlers, concrete voorbeelden en tips.
In deze vorming staan we eerst stil bij de ontwikkeling van vooroordelen en zelfbeeld bij kinderen. Wanneer ontwikkelen die ideeën zich, en hoe komt dit? Wat kunnen wij als leerkracht of ouder van jonge kinderen hieraan doen? Hoe voer je nu gesprekken rondom diversiteit met kleuters, zonder kinderen onbedoeld te kwetsen of af te wijzen?
Ben je helemaal geprikkeld en wil je meer weten over hoe je nu precies kunt inzetten op diversiteit en inclusie in de kleuterklas? Dan is deze fysieke en uitgebreidere vorming in docAtlas Antwerpen iets voor jou!
Door wie?
Eva Dierickx is auteur van het evidence-inspired boek ‘Kleuterleerkracht’ over kwaliteitsvol en pedagogisch positief kleuteronderwijs. Ze werkt momenteel aan haar tweede boek rond sociaal rechtvaardig opvoeden van jonge kinderen (0-7j) thuis en op school.
Verder werkt Eva als onderzoeker en lerarenopleider voor toekomstige kleuterleerkrachten aan de AP- Hogeschool te Antwerpen en aan Steunpunt Diversiteit en Leren aan de Ugent. Ze schrijft geregeld voor de onderwijsblog Kleutergewijs.be en geeft workshops en lezingen voor scholen, bibliotheken en organisaties. Artikels van haar hand verschenen eerder in onder meer de tijdschriften Het Jonge Kind, Kleuters & Ik en Zorgbreed.
Eva recenseert ook inclusieve kinderboeken op Instagram onder de naam @deklasvaneva en houdt daar ook een vinger aan de pols van het kleuteronderwijs in Vlaanderen.
Voor wie?
Kleuterleerkrachten, zorgleerkrachten, directie, pedagogisch begeleiders, kindbegeleiders

4. Zelfzorg in het onderwijs
Eén vierde van de Vlamingen worstelt met psychische problemen. Leerkrachten zijn daar geen uitzondering op. Maar wat zijn psychische problemen precies en wat kan je doen om ze te voorkomen en goed voor jezelf te zorgen in de hedendaagse onderwijscontext vol uitdagingen?
Wat zijn psychische problemen? Waar komen ze vandaan? Hoe kunnen we ze behandelen of voorkomen? En hoe praten we over datgene waar zovelen over zwijgen?
Op een drafje geven we je enkele handvaten mee hoe je met kinderen maar ook als volwassenen kan praten over psychische problemen en zo voor jezelf kan zorgen.
Wil je graag meer weten over hoe je voor jezelf kunt zorgen en de emotionele druk draaglijker kunt maken? Surf dan naar onze website en schrijf je in voor de dagopleiding van vrijdag 21 oktober.
Door wie?
Brenda Froyen is lerarenopleider Nederlands, auteur, zelfstandige vormingsmedewerker bij o.a. het Centrum voor Taal en Onderwijs en Doc Atlas.
Voor wie?
Leerkrachten van alle onderwijsniveaus.