Boeren en ondernemers uit Antwerpen gaan daten

publish date
19.10.2020

Datingapps die landbouwers en ondernemers bij elkaar brengen bestaan niet. Nochtans zijn ze een perfecte match. Daarom gaat RURANT vzw op zoek naar boeren uit de onmiddellijke omgeving van Antwerpen en naar bedrijven uit het stadscentrum. Samen worden zij de A-ploeg. Om samen te werken, ervaringen uit te wisselen, win-winsituaties te creëren, … Kortom: om nóg slimmer te boeren en te ondernemen. Bovendien kunnen landbouwers instappen in een actietraject om hun ideeën te vertalen in een haalbaar plan.

campagnebeeld_A-ploeg

De A-ploeg: Antwerpse landbouwers en ondernemers

Nieuwe afzetmarkten vinden, diensten verbreden, je bedrijf vernieuwen,… Geen evidentie als je de klok rond klaar moet staan voor je dieren en gewassen. De stad Antwerpen bruist van ondernemerszin. Op een steenworp afstand wonen en werken heel wat ondernemers die maar al te graag met een frisse blik en veel goesting de handen in elkaar willen slaan met een landbouwer uit de buurt. Het beste van het veld tot recht op het bord van Antwerpenaars brengen, is wat de A-ploeg wil realiseren.

Deelnemen

Van een goed gesprek tot een actief innovatietraject: deel uitmaken van de A-ploeg kan op verschillende manieren. Boeren en ondernemers kiezen zelf hoe ver ze gaan.

Facebookgroep A-ploeg

In de Facebookgoep kunnen gelijkgestemde landbouwers en ondernemers elkaar laagdrempelig ontmoeten. Vraag en aanbod aan elkaar linken is nergens zo eenvoudig. 

Matchmaking events

Wie een stapje verder wil gaan, kan deelnemen aan een matchmaking event. Hier brengt RURANT vzw boeren en ondernemers met aanvullende kennis, diensten, producten, vragen … met elkaar in contact. We komen samen om ervaringen uit te wisselen, ideeën af te toetsen of mogelijkheden voor samenwerking te verkennen.

Actietraject

Landbouwers krijgen ook de kans om in te stappen in een intenstief actietraject waar ze samen op zoek gaan naar vernieuwingsmogelijkheden, ervaringen, contacten en tools om innovatieve ideeën om te zetten in een uitvoerbaar plan. Tijdens een actietraject word je 5 dagen op sleeptouw tgenomen en verbreed je jouw netwerk met experten.

Meer info

Op www.a-ploeg.be stellen deelnemende boeren en matchmakers zich uitgebreid aan je voor. Je vindt er alle info over het project en een handige kalender met diverse evenementen. Ben je zelf een landbouwer uit de directe omgeving van Antwerpen of een ondernemer uit het stadscentrum? Neem dan snel contact op met matchmaker Laura (laura.vanselm@rurant.be). 

Bekijk in de projectvideo hieronder hoe een aantal enthousiaste boeren, boerinnen en ondernemers vertellen hoe zij, door samen te werken, hun bedrijf en ideeën in een stroomversnelling brachten. Je maakt ook kennis met matchmaker Laura.

Over RURANT vzw

A-ploeg is een project van RURANT, een vzw die zich inzet om het platteland van de provincie Antwerpen te versterken. Daarom coördineert en ondersteunt de organisatie tal van vernieuwende projecten die deze prachtige streek aantrekkelijk, leefbaar en dynamisch maken. 

Al jarenlang zet RURANT de tanden in diverse initiatieven rond lokale producten, de open ruimte, leefbare dorpen, ondernemerschap, innovatie, streekontwikkeling, participatie… Maar de RURANT doet dat nooit alleen. Voor elk initiatief gaan ze op zoek naar geschikte partners om samen innovatief aan de slag te gaan (gemeentebesturen, vzw’s, lokale ondernemingen,…). 

Logobalk_A-ploeg

Het project A-ploeg wordt intensief ondersteund door het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Antwerpen en Vlaanderen. Daarnaast kan RURANT rekenen op de expertise van een aantal inhoudelijke partners. 

Virtueel proefveldbezoek meepikken?

publish date
16.09.2020

Op drie september gingen de proefveldbezoeken van Hooibeekhoeve en het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid digitaal. 202 deelnemers volgden de webinar. Kon je er niet bij zijn? Je kan de webinars over de teelten mais en grasklaver en over rantsoenen met gerst en grasklaver ook bekijken wanneer het jou het beste past.

Wat vind je van deze online aanpak en van de opbouw en inhoud van de webinars? Laat het ons weten door hieronder het evaluatieformulier in te vullen.

Grashoogtemeter die gebruikt werd tijdens het proefveldbezoek in Kortenaken.

Veerkrachtig Gompel in de ether

publish date
17.08.2020

Op vrijdag 14 augustus streek Radio 2 neer in Mol Gompel om te proeven van dat mooie stukje Kempen. Als laatste dorp in de reeks van 6 weken veerkrachtige dorpen in provincie Antwerpen, is Gompel het buitenbeentje. In Gompel staat het traject  Veerkrachtige dorpen nog maar in de startblokken.

Gert Vreys, een fiere en ondernemende Gompelaar, vertelt over de initiatieven die ze in Gompel organiseren met de oud-leiding. Hij trekt zijn stoute schoenen aan en probeert presentator Jelle Cleymans te strikken voor een benefietoptreden. 

Florist Katrien Coninckx maakte de draaidag helemaal compleet. Zij lichtte op de dag van de florist haar nieuw Gompels vrijwilligerswerk toe. Het befaamde Gompels casino van 1952 is volop in wederopbouw en zij zoeken nog helpende handen zoals Katrien om er samen iets ‘dorpverbindends’ van te maken. Participatiemedewerker Emily Vandeperre van Rurant vzw blikte vooruit naar het traject dat op stapel staat, op maat van iedere Gompelaar en 100% corona-proof.

Gompel is duidelijk helemaal klaar voor het traject Veerkrachtige Dorpen. Bekijk hier de geplande participatiesessies in Gompel tijdens het najaar van 2020.

Radio Veerkrachtig Braken

publish date
28.07.2020

Radio Veerkrachtige dorpen sloot op vrijdag 24/7 zijn derde zendweek af in Braken, een gehucht van Wuustwezel, vlakbij de grens met Nederland. 

De live uitzending aan de kapel van Braken begon met het verhaal van smokkelaar op rust, Piet Roelands, die van zijn 8 tot 35 jaar suiker, tabak en haarnetjes smokkelde van Nederland naar Braken. Wim Keteleer, dirigent van het jongerenkoor kwam praten over het belang van het jongerenkoor in de kapel en Andrea Vieira Barros is afkomstig uit Brazilië, maar vertelde hoe ze samen met haar man bakkerij Kramikske in Braken begon. Schepen Katrin Kempenaers vertelde hoe de kapel van Braken is omgevormd tot een ontmoetingsplek waar inwoners kunnen samenkomen dankzij veel veerkracht van de inwoners en het traject  kerk als dorpsknooppunt.  

Van 27 tot en met 31 juli strijkt Radio Veerkrachtige dorpen neer in Hulshout. Volg de uitzendingen elke weekdag tussen 12 en 13 uur op Radio 2. 

Daarna vind je Radio Veerkrachtige Dorpen nog twee keer in Sint-Jozef-Rijkevorsel en Mol-Gompel. Jelle Cleymans brengt samen met de inwoners, de verhalen, de dorpsdynamiek tot in de woonkamer.

Radio Veerkrachtig Schriek

publish date
13.07.2020

Radio Veerkrachtige dorpen sloot op vrijdag 10 juli zijn eerste zendweek feestelijk, vrolijk én gezond af in Schriek. Een droomstart voor 6 weken radio van Provincie Antwerpen. Bedankt Schriek! 

In Schriek werd onder meer het roemrijke verleden met kasteelheren belicht, ontdekten we dat landbouw nog alomtegenwoordig is en dat van blauwbessen tot varkensbedrijven, kregen we een inkijk in het dorpsrestaurant en zagen we de fopspenen wapperen in de 'tuttenboom'. 

Van 13 tot en met 17 juli is Radio Veerkrachtige Dorpen te gast in Groot-Vorst. Volg de uitzendingen elke weekdag tussen 12 en 13 uur op Radio 2. Op vrijdag 17 juli maak je tijdens de live-uitzending kennis met markante inwoners uit Groot-Vorst zoals Annabel Deferme, zij heeft één van de weinige winkels in het dorp. Ook marktkramer Marleen, leden van het dorpscomité en Caroline van Ferm komen langs.

Daarna kan je Radio Veerkrachtige Dorpen vinden in Braken, Hulshout, Sint-Jozef-Rijkevorsel en Mol-Gompel. Jelle Cleymans brengt samen met de inwoners, de verhalen, de dorpsdynamiek tot in de woonkamer. We leggen ons oor te luister om te ontdekken of de coronacrisis een invloed heeft gehad op hun dorp, hun gemeenschap. Daarbij nemen we de korte keten en de streekproducten, de Zomer van de Korte Keten mee de in ether.

Provincie deelt corona-doe-het-zelfpakketten uit voor de Zomer van de Korte Keten

publish date
19.06.2020

Geen week, maar een volledige Zomer van de Korte Keten in 2020. Landbouwers, verenigingen en steden en gemeenten organiseren nog tot eind september tientallen activiteiten om hun buren, leden en inwoners meer vertrouwd te maken met verschillende vormen van korteketenverkoop op land- en tuinbouwbedrijven én om hen een fijne belevenis te bezorgen met lokaal geproduceerd voedsel. Om dat op een vlotte en veilige manier te laten verlopen, bezorgt de provincie Antwerpen de deelnemende ondernemers een pakket met materialen om zich aan te passen aan de geldende coronamaatregelen. 

De keuze voor een hele zomer met lekkere activiteiten in plaats van een week, zoals de voorbije jaren het geval was, is een rechtstreeks gevolg van de COVID-19-epidemie. De campagne was in volle voorbereiding toen het coronavirus uitbrak in ons land. Omdat de situatie op lange termijn niet te voorspellen was, beslisten de initiatiefnemers om het roer helemaal om te gooien en in plaats van een korte intensieve campagne te gaan voor een lange periode waarin op een veilige manier minstens evenveel mensen bereikt kunnen worden. 

Veilig door de Zomer van de Korte Keten 

Voor de korteketenverkoop heeft de coronacrisis een onverwacht gevolg. Veel producenten hebben hun omzet de voorbije weken zien stijgen. Meer dan ooit kiezen consumenten in de provincie Antwerpen voor lekkers uit eigen streek; omdat het voedsel veilig en makkelijk traceerbaar is, omdat ze zo drukke supermarkten kunnen vermijden en de lokale economie ondersteunen én omdat ze er een gezonde uitstap van kunnen maken.

Wie als producent of organisator aan de campagne deelneemt, kan bij de provincie Antwerpen terecht voor een gratis doe-het-zelf-pakket om bedrijfsbezoeken en andere activiteiten netjes volgens de coronamaatregelen te laten verlopen. Het bevat materiaal dat aanmaant om afstand te houden, de juiste wandelrichting aan te houden, bij voorkeur elektronisch te betalen, enzovoort.

In het pakket zit verder onder andere een liter handgel van Sterkstokers uit Hoogstraten, een korteketenproducent die naar aanleiding van de coronacrisis zijn productie heeft omgegooid en nu 500 liter ontsmettingsalcohol per dag produceert. 

De Zomer van de Korte Keten is een initiatief van de Vlaamse provincies in samenwerking met de Vlaamse overheid, de Vereniging van Vlaamse Provincies, het Steunpunt Korte Keten en VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing).

Volgende van de detaillijst