Maatregelen in Provinciale parken en domeinen in het kader van de COVID-19 bestrijding (update 30/7)

27.07.2020

Alle provinciale groen- en recreatiedomeinen zijn geopend voor het publiek. Door corona vragen we je rekening te houden met enkele richtlijnen. Deze zijn er zowel voor je eigen veiligheid, als die van mensen rond je, als van onze medewerkers. In dit bericht vind je de laatste info.

Algemene maatregelen:

Bezoek vooral parken in je eigen buurt. Als het te druk is, kan je een ander park bezoeken. De parkings van de domeinen zijn open.

Geniet van de buitenlucht in de domeinen, maar houd rekening met deze richtlijnen:

• Houd afstand van andere bezoekers (min. 1,5 meter), onze domeinwachters zien daar mee op toe. Ook op plekken als de hondenloopzones behoud je de afstand en gebruik je de toegangspoort op een veilige manier.
  • We vragen je een mondmasker te dragen in onze domeinen vanaf 12 jaar. Behalve als je als geregistreerde Horeca-bezoeker iets eet en drinkt. Draag het mondmasker correct over neus en mond.
  • De provinciale domeinen in stedelijk gebied, zoals Vrijbroek (Mechelen) en Rivierenhof (Antwerpen), zijn erg druk tijdens de weekends. Gelieve niet langer dan 2 uur in de parken rond te wandelen en ga er niet naartoe als het al druk is.
  • Toiletten en sanitaire accommodatie zijn overal geopend. Om afstandsregels te garanderen kan het gebeuren dat er extra gebruiksregels zijn (dragen mondmasker), en dat er delen van sanitaire gebouwen afgesloten blijven.

Wat met bewegen of sporten?

• Wandel of fiets enkel individueel, met inwonende gezinsleden en/of het aangeraden aantal mensen in je bubbel (dit laatste wel gecombineerd met de afstandsregels).
  • Individuele contactsporten worden verbodenPloegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar. Dit geldt voor alle provinciale sportaccommodaties.
  • Vissen kan terug in de meeste domeinen, op voorwaarde dat een masker wordt gedragen de social distance maatregelen nageleefd kunnen worden. Neem contact met het domein waar je wil gaan vissen voor meer praktische afspraken en regelingen.
  • Paardrijden op de routes kan, op voorwaarde dat men een mondmasker draagt en dat de ruiters de social distance maatregelen naleven.

Speeltuinen

Er zijn verschillende speeltuinen opnieuw open. In de parken zelf zie je welke je mag gebruiken en hoe. Houd rekening met het volgende:

• Speelzone geopend voor kinderen t.e.m. 12 jaar, begeleid door minstens 1 meerderjarige
  • Begeleiders houden minstens 1,5m afstand van mekaar of met mondmasker (12+)
  • Was voor en na spelen (thuis) je handen grondig met water en zeep en zeker voor eten of drinken
  • We duiden op sommige plekken aan hoeveel kinderen er maximaal op een toestel of speeltuin kunnen, maar de regel is dat het niet druk mag worden. Bij drukte kom je beter op een rustiger moment terug.
  • Geen picknick in de speeltuinen en speelzones.

Provinciale Recreatiedomeinen

De Schorre, de Nekker, het Zilvermeer en de Lilse Bergen zijn open voor het publiek. Mogelijk zijn nog niet alle delen van de parken actief, en er is sowieso een beperkte capaciteit. Gebruik de online-reservatiesystemen om op voorhand een toegangsticket te kopen of te reserveren.

• In De Schorre draag je een mondmasker en registreer je je voor een horeca-bezoek.
  • In De Nekker draag je een mondmasker en is horeca-registratie nodig. Het gebruik van het zwembad in De Nekker is mogelijk. Hiervoor reserveer je ook op voorhand. Ter plaatse worden de maateregelen over het gebruik van de douches en kleedruimtes duidelijk gemaakt. Het gebruik van de sanitaire installaties is mogelijk.
  • In het Zilvermeer geldt wel de verplichting om een mondmasker te dragen (voor 12-plussers) in alle gebouwen en overal op het domein. Als je ergens zit om te eten en drinken, kan je mondmasker af.
  • In De Lilse Bergen is er eveneens mondmaskerplicht behalve als je op een veilige manier eet en drinkt. Registratieplicht bij de horeca.

We vragen om deze extra regels te respecteren.

Hier een lijst van de websites en Facebook-pagina's van de recreatiedomeinen, zodat je de exacte aanpak en openingsdata van elk domein kunt natrekken: